Κυριακή, 23 Αυγούστου 2015 08:02

Απογοήτευση παραγωγών για την απόδοση της σταφίδας

Γράφτηκε από τον
Απογοήτευση παραγωγών για την απόδοση της σταφίδας

Απογοητευμένοι είναι οι παραγωγοί σταφίδας στην Τριφυλία βλέποντας τη φετινή σοδειά εξαιρετικά μειωμένη και κυρίως τις τιμές να είναι καθηλωμένες τα τελευταία χρόνια σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα η καλλιέργεια να έχει γίνει ασύμφορη.

Μάλιστα λόγω του ανύπαρκτου ή πολύ χαμηλού σε κάποιες περιπτώσεις εισοδήματος που προσφέρει το προϊόν, αρκετοί παραγωγοί προχωρούν σε ξερίζωμα προκειμένου να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες. Φέτος οι παραγωγοί είχαν να αντιμετωπίσουν και τις καιρικές συνθήκες οι οποίες προς το τέλος της καλλιέργειας, με τις συνεχείς απογευματινές βροχές, προκάλεσαν προβλήματα στην παραγωγή. 

Χαρακτηριστικά από την περιοχή της Βάλτας ο Δημήτρης Αντωνόπουλος μας επισήμανε: «Στην περιοχή μας η κατάσταση είναι απελπιστική. Εχουμε μείωση της παραγωγής που φτάνει το 60%, δεν υπήρχαν σταφύλια στα κλήματα, αλλά με τις τελευταίες βροχές που έπεσαν και αυτά έπαθαν ζημιά και είχαμε προβλήματα. Ο κόσμος πλέον είναι απογοητευμένος με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, τη στιγμή μάλιστα που η σταφίδα έζησε γενιές και γενιές, ενώ πλέον πάει προς εγκατάλειψη. Παρόλο που εδώ στη Βάλτα έχουν γίνει νέες φυτεύσεις εφόσον οι τιμές -από όσο ακούμε- παραμείνουν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, πλέον δεν μπορεί κανείς να τα βγάλει πέρα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπως και εγώ, που θα βγάλω 200 κιλά το στρέμμα, τι θα πάρω με αυτά τα 170 ευρώ, ποιο θα είναι το κέρδος μου, όταν τα έξοδα είναι τεράστια, δεν μας μένει τίποτα. Χρειάζεται στήριξη το προϊόν από τις οργανώσεις που μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού, η ΣΚΟΣ ας κοιτάξει λίγο και τους σταφιδοπαραγωγούς».

Επίσης από τη Βάλτα ο Γιώργος Κόντος τόνισε: «Η κατάσταση είναι απελπιστική, κάτι τα καιρικά φαινόμενα, κάτι η μειωμένη παραγωγή, είμαστε σε απελπισία. Το χειρότερο είναι οι τιμές οι οποίες είναι απογοητευτικές. Εγώ έχω 35 στρέμματα γραμμική σταφίδα και έκανα μια τεράστια δαπάνη για να την φτιάξω, όμως όπως βλέπω δεν θα ξανακαλλιεργήσω. Το κόστος είναι τεράστιο και αυτές δεν είναι τιμές που να μας επιτρέπουν να καλλιεργούμε. Πέρυσι είχα παραγωγή 12 τόνους και πήρα 7.200 ευρώ, από αυτά 1.000 ευρώ ήταν τα εργατικά μόνο για το μάζεμα και 3.000 οι ψεκασμοί. Αν υπολογίσουμε τα λιπάσματα, τα υπόλοιπα μεροκάματα που πλήρωσα αλλά και τα δικά μας μεροκάματα, δεν μένει τίποτα. Ο κόσμος έχει απογοητευτεί όπως και εγώ και ήδη έχουν αρχίσει να ξεκωλώνουν σταφίδες. Προχθές στους Χριστιάνους ξεκωλώθηκε μια σταφίδα μετά τον τρύγο και το ίδιο θα γίνει και από άλλους παραγωγούς».

Κ.Μπ.

 

 


NEWSLETTER