Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015 08:40

Ελαφρώς βελτιωμένες οι τιμές στα σύκα

Γράφτηκε από τον

Βελτιωμένες είναι οι φετινές τιμές των σύκων που καθόρισε το Δ.Σ. της Συκικής, ενώ μέσα στην εβδομάδα ανοίγουν και τα απεντομωτήρια. Αυτή την περίοδο υπογράφονται τα συμφωνητικά με τους τυποποιητές - εξαγωγείς, ενώ επιβεβαιώθηκαν οι ζημιές στα σύκα σε πρώιμα κτήματα, από τις βροχές.

Ειδικότερα, ανά κατηγορία ποιότητας, οι τιμές είναι: Α’ ποιότητα 1,67 ευρώ το κιλό (πέρυσι 1,63 ευρώ). Β’ ποιότητα 1,47 ευρώ (πέρυσι 1,42 ευρώ). Γ’ ποιότητα 1 ευρώ (1 ευρώ και πέρυσι). Δ’ ποιότητα 87 λεπτά (πέρυσι 84 λεπτά).

Ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου παρατήρησε ότι «υπάρχει ζημιά» και διευκρίνισε: «Εξαρχής ήταν καλή και η ποσότητα και η ποιότητα. Με τις βροχές έχουμε προβλήματα στα πρώιμα περιβόλια. Αν παραμείνει έτσι ο καιρός και δεν έχουμε χειρότερα, θα είναι ικανοποιητική η παραγωγή. Υπάρχουν περιοχές και χωράφια που η ζημιά είναι μεγάλη. Εγιναν αιτήσεις για αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Αν δεν ήταν οι ζημιές, η παραγωγή θα ήταν πάνω από 3.500 τόνους. Τώρα τους 3.000 τόνους θα τους πιάσουμε».

Ακόμα, μας ενημέρωσε ότι «στη Λακωνία τα απεντομωτήρια ανοίγουν σήμερα. Στη Μεσσηνία αρκετά θα ανοίξουν Πέμπτη - Παρασκευή. Θα λειτουργήσουν μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου, γιατί είναι πιο όψιμη η παραγωγή φέτος».

Για το ενδιαφέρον στην αγορά ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε πως «έχουμε παραγγελίες, υπάρχει σχετική ζήτηση για σύκα». Μας πληροφόρησε, επίσης, ότι «υπογράφουμε συμφωνητικά με τους ιδιώτες μεταποιητές - εξαγωγείς για συνολική παραγωγή  3.000 τόνων. Το 40% με 50% της παραγωγής κρατάει η Συκική. Ανάλογα με την αγορά, αν κάποιος μεταποιητής χρειαστεί επιπλέον ποσότητα, η οργάνωση θα του δώσει, για να μην χαθεί η αγορά».

Γ.Σ.