Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015 13:23

"Μάχη" για τη σταφίδα δίνουν οι παραγωγοί στο Χατζή Μεσσηνίας (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Η ιδιαίτερα σκληρή οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες δυστυχώς φαίνεται να αποτυπώνεται και στη σταφιδοπαραγωγή, καθώς η διάθεση του φετινού προϊόντος μόλις ξεκίνησε με τις ποσότητες να είναι δραματικά μειωμένες, ακόμα και πάνω από 80% συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές και τις τιμές να ακούγεται πως θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές. 

Στο Χατζή, μια περιοχή όπου η σταφίδα αποτελεί ένα από τα βασικά προϊόντα προκειμένου να βγάλουν μεροκάματο οι κάτοικοι, ανάμεσα στους οποίους και λιγοστοί νέοι Ελληνες που δίνουν μάχη καλλιεργώντας την οικογενειακή γη, η αστάθεια του καιρού τον περασμένο Ιούνιο κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς την παραγωγή.

Ο Σπύρος Δεττάς – Πουλόπουλος κοιτώντας σ τ’ αλώνια, βλέπει τη σοδειά του φέτος μειωμένη σε πολύ μεγάλο ποσοστό, που φτάνει το 80%, αφού παρήγαγε μόλις 500 κιλά περίπου, ενώ πέρυσι στα 8 στρέμματα είχε ξεπεράσει τα 2.400 κιλά. Και αυτό λόγω των καιρικών συνθηκών, αφού η βροχή και το χαλάζι τον Ιούνιο έκαναν μεγάλη ζημιά γενικά σε όλη τη Μεσσηνία. 

Η απουσία  του κράτους όπως λέει «είναι παντελής και διαρκής», ενώ οι παραγωγοί παραμένουν «έρμαιο των εμπόρων» αναφέροντας χαρακτηριστικά πως την περυσινή χρονιά η παραγωγή πληρώθηκε τέλη Ιουνίου, σε δύο δόσεις και χωρίς να ξέρουν οι παραγωγοί νωρίτερα την τιμή στην οποία πούλησαν το προϊόν τους. Για φέτος ακόμα παραμένει άνγωστη η τιμή κι εκτιμά πως οι παραγωγοί θα ενημερωθούν ένα μήνα μετά την παράδοση του προϊόντος. Ο ίδιος ωστόσο, προτιμά να παραδίδει απευθείας στους εμπόρους, αφού και μέσω Ενωσης οι τιμές ανακοινώνονται αργά.

Για το μέλλον της σταφοδικαλλιέργειας αναφέρει πως με τα δεδομένα της νέας ΚΑΠ, πως δηλαδή η στρεμματική ενίσχυση της μαύρης κορινθιακής σταφίδας θα πέσει στα 150 ευρώ, «δεν έχει κανένα μέλλον και χωρίς καμία εγγύηση και παρέμβαση στην τιμή του προϊόντος».

Τονίζει δεν πως για να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια της σταφίδας η τιμή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 ευρώ.

Ο Κώστας Πρέγος παίρνει μισακές σταφίδες στην ίδια περιοχή κι επίσης κάνει λόγο για μεγάλη ζημιά φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών. Διερωτάται δε γιατί δεν δίνουν οι έμποροι μια ενδεικτική τιμή ώστε να ξέρουν και οι παραγωγοί πάνω - κάτω τι να περιμένουν.

Ο Νίκος Καμπούρης λέει πως «Φέτος δε βγάλαμε τίποτα» σημειώνοντας πως η παραγωγή του δεν ξεπερνάει τα 3,5 πανάκια , δηλαδή τα 500 κιλά σε όλα του τα χωράφια.

Και όπως εκτιμά...  «Θα πάει η πείνα σύννεφο».

Ο Θοδωρής Κυριακόπουλος εξαγριωμένος από την τακτική των εμπόρων διαμαρτύρεται: «Αφού λένε οι έμποροι ότι η σταφίδα δεν έχει τιμή, δεν έχει πέραση, γιατί έρχονται και την παίρνουν από τα χτήματα; Δεν προλαβαίνουμε να τρυγήσουμε τα χτήματα έρχονται και παίρνουν τις σταφίδες. Αφού δεν έχει πέραση που την πάνε;».

Εξηγεί ωστόσο πως λόγω των οικονομικών δυσκολιών πολλοί επιλέγουν να μην βάλουν τη σταφίδα στην αποθήκη αλλά να τη διαθέσουν στους εμπόρους ακόμα και χωρίς να γνωρίζουν την τιμή. Ο ίδιος φέτος έπαθε πανωλεθρία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Πέρυσι είχε βγάλει 50 πανιά σταφίδες και φέτος μόλις 15.

Οσο για τη φορολόγηση των αγροτών, όπως λέει, με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δε θ΄αντέξει κανείς.   

Φωτογραφίες: Γιάννης Μαρκάκης