Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2015 17:24

Ζημιές μόνο στα πρώιμα σύκα (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Ζημιές μόνο στα πρώιμα σύκα (φωτογραφίες)

Οι ζημιές που προκάλεσαν οι βροχές στα πρώιμα ποιοτικά σύκα, επιβεβαιώνονται κατά την παράδοση του προϊόντος στα απεντομωτήρια.

Την εικόνα αυτή καταγράψαμε χθες στο απεντομωτήριο του Αβραμιού, όπου η παράδοση των σύκων βρίσκεται στο αρχικό στάδιο.

Ο παραγωγός Παναγιώτης Αποστολόπουλος, από τη Λευκοχώρα, μας είπε ότι «στην αρχή πάθαμε ζημιές από τις βροχές, αλλά τώρα έχουν βελτιωθεί τα πράγματα» και παρατήρησε πως «θα ήταν καλύτερη η χρονιά, αν δεν είχαμε τις ζημιές». Μας ενημέρωσε ότι «έχει ακόμα παραγωγή, ούτε στη μέση δεν είμαστε» κι επεσήμανε πως «η τιμή είναι βελτιωμένη, αλλά θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη».

Ο συγχωριανός του Δημήτρης Αλεβίζος ανέφερε πως «το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου είχαμε βροχές και καταστράφηκε το 20%» και διευκρίνισε: «Και ήταν από την καλή παραγωγή, τα πρώτα χέρια. Τα σύκα είναι λίγο επιβαρυμένα, κυρίως τα πρώιμα, αλλά από κει και πέρα είναι εντάξει. Αν δεν βρέξει και πάρουμε όλη την άλλη παραγωγή, θα είναι καλά». Εκτίμησε ότι «αν δεν ήταν οι βροχές, θα είχαμε μια πολύ καλή παραγωγή». Οσον αφορά τις τιμές, είπε ότι «είναι καλές, θα μπορούσε να ήταν και καλύτερες».

Πάντως, οι παραγωγοί είναι προβληματισμένοι και αναστατωμένοι από τα νέα μέτρα που ετοιμάζονται για τους αγρότες. Ο Π. Αποστολόπουλος παρατήρησε πως «με αυτά τα μέτρα θα εγκαταλειφθούν οι περιουσίες» και σημείωσε: «Με τόσο φόρο και προκαταβολή φόρου, με ΕΝΦΙΑ στη γη, με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, πώς θα ζήσει ο παραγωγός; Την εργασία την δική μας δεν την υπολογίζουν. Θα τα εγκαταλείψει όλα ο κόσμος. Θα πρέπει να αφήσει αφορολόγητο 700 ευρώ το μήνα για να μπορούμε να ζήσουμε».

Τέλος, ανήσυχοι και αγανακτισμένοι είναι οι σταφιδοπαραγωγοί της περιοχής, που συναντήσαμε στο απεντομωτήριο. Δεν θέλησαν να μιλήσουν επώνυμα, αλλά επεσήμαναν ότι με 60 και 70 λεπτά η σταφίδα δεν βγαίνει, καθώς τα έξοδα είναι μεγάλα, ενώ φέτος ήταν πολλές οι ζημιές και μικρή η παραγωγή. Κι επέκριναν δριμύτατα τον ΕΛΓΑ, υποστηρίζοντας πως κάνει τους ελέγχους κατόπιν εορτής και δεν μπορεί να αξιολογήσει σωστά το μέγεθος της ζημιάς, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να χάνουν την αποζημίωση που δικαιούνται.

Γ.Σ.


NEWSLETTER