Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015 14:34

Ζημιές στις ελιές της Ελαίας από το χαλάζι

Γράφτηκε από την
Ζημιές στις ελιές της Ελαίας από το χαλάζι

Σημαντικές είναι οι ζημιές που έχουν γίνει στην ελαιοπαραγωγή στην περιοχή της Ελαίας από την έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε την ευρύτερη περιοχή τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Τα χωράφια έχουν γεμίσει με πεσμένο καρπό, ενώ όπως παρατηρούν οι παραγωγοί, η ζημιά είναι ακόμη μεγαλύτερη στον καρπό που έχει μείνει πάνω στο δέντρα, καθώς λόγω των χτυπημάτων, στην πορεία της ωρίμανσής του θα σαπίσει και θα πέσει. 

Χθες στην περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας όπου έκανε μια πρώτη αυτοψία στα κτήματα που έχουν υποστεί ζημιές.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί ζητούν την άμεση επίσκεψη κλιμακίου του ΕΛΓΑ, ώστε άμεσα να γίνει η εκτίμηση της ζημιάς. Μάλιστα οι ζημιές είναι εξίσου σημαντικές και σε επιτραπέζιες ελιές, όπως και σε υπαίθρια κηπευτικά που καλλιεργούνται στην περιοχή.

Από τους παραγωγούς ο Γιώργος Καλιάνης μας είπε: «Είχαμε μια πολύ ισχυρή χαλαζόπτωση στον ελαιώνα της Ελαίας με πολύ μεγάλη ζημιά και σε ό,τι αφορά τον καρπό που έπεσε κάτω και χάθηκε, αλλά και όσον αφορά τον καρπό που έχει μείνει πάνω στα δέντρα, ο οποίος έχει πάθει ζημιά από τα χτυπήματα, έχει μελανιάσει με αποτέλεσμα να μας βγάλει προβλήματα στην συνέχεια, αφού οι ελιές θα πέφτουν. Η ζημιά, όπως την βλέπω εγώ, είναι 30-40% που έχει πέσει, χωρίς να υπολογίζουμε τι θα γίνει με τον καρπό που έχει μείνει πάνω. Επίσης ζημιές έχουν γίνει σε υπαίθριες καλλιέργειες μελιτζάνας και πιπεριάς. Εχουν πληγεί και τα φυτά και ο καρπός».

Ο Δημήτρης Μενύχτας συμπλήρωσε: «Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη καθώς δεν είναι μόνο ο καρπός που έχει πέσει κάτω, αλλά και αυτός που έχει μείνει πάνω στα δέντρα και είναι χτυπημένος, ο οποίος θα σαπίσει στην συνέχεια και θα πέσει. Αυτό που ζητάμε είναι να έρθουν γεωπόνοι να δουν το μέγεθος της ζημιάς».

Ο Αναστάσιος Λιβάς που έχει κυρίως επιτραπέζιες ελιές μας είπε: «Η ελιά Καλαμών είναι ένα ευαίσθητο προϊόν και ένας από τους εχθρούς της είναι η χαλαζόπτωση, καθώς καταστρέφει τις πιο καλές ελιές, "του αέρα" όπως τις λέμε εμείς. Τους κάνει στίγματα και μετά δεν μπορούμε να τις πουλήσουμε. Η πρώτη ποιότητα έχει πέσει όλη κάτω. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι πως όλες όσες είναι πάνω στο δέντρο είναι χτυπημένες από την χαλαζόπτωση και όταν ωριμάσει ο καρπός γίνεται μαύρη κηλίδα και δεν μπορεί να μπει στο εμπόριο».

Ο Ευστάθιος Κόλλιας επισήμανε: «Η ζημιά είναι περίπου στο 40%. Αρκεί να δει κανείς μια εικόνα κάτω από τα δέντρα και μπορεί να καταλάβει τι έχει γίνει. Εκτός από αυτό οι καρποί που είναι πάνω στα δέντρα και είναι χτυπημένοι θα χαλάσουν και θα πέσουν τις επόμενες ημέρες. Η ζημιά είναι πιο πολλή πάνω στα δέντρα. Το χαλαζόπτωση ήταν πολύ έντονη. Το χαλάζι ήταν χοντρό και όχι στρογγυλό».

Ο πρόεδρος της ΤΚ Ελαίας Αρης Σκλάβος τόνισε: «Τα ξημερώματα της Δευτέρας είχαμε αρκετές επαναλήψεις χαλαζόπτωσης. Ενα φαινόμενο που είχαμε 4-5 φορές μέσα στη νύχτα. Επηρέασε τους μεγάλους ελαιώνες που έχουμε στην περιοχή, όπως και τις υπαίθριες καλλιέργειες που υπάρχουν με μελιτζάνες, πιπεριές και φασόλια. Οσον αφορά τις ελιές, πέρα από τον καρπό που βρίσκεται στο έδαφος, είναι και ο χτυπημένος καρπός που βρίσκεται στα δέντρα. Αυτό που θέλουμε είναι να γίνει άμεση εκτίμηση των ζημιών, καθώς για πολλούς παραγωγούς της περιοχής μας η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια».

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στην ευρύτερη περιοχή της Ελαίας, με επίκεντρο την Ελαία, είχαμε χαλαζόπτωση με ισχυρή ένταση. Εξαιτίας αυτού του φαινομένου είχαμε πτώση του καρπού. Ομως η μεγαλύτερη ζημιά είναι στην ηρτημένη παραγωγή, γιατί πλέον θα έχουμε στην συνέχεια δευτερογενείς ζημιές από μύκητες. Αυτό που έχει σημασία είναι οι παραγωγοί να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία της παραγωγής ψεκάζοντας με χαλκούχα σκευάσματα. Υπήρξε επικοινωνία με την αντιπεριφερειάρχη και ήδη ενημερώθηκε και ο ΕΛΓΑ, που μας είπε ότι θα αποστείλει άμεσα κλιμάκιο. Οι παραγωγοί θα πρέπει να απευθυνθούν στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για να υποβάλουν αιτήσεις. Η ζημιά έχει μεγάλη διακύμανση ως προς τις περιοχές και τα ποσοστά».

Κ.Μπ.

 

 


NEWSLETTER