Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 08:38

Τα αποθέματα πιέζουν την τιμή της σταφίδας

Γράφτηκε από τον
Τα αποθέματα πιέζουν την τιμή της σταφίδας

Τα περσινά αποθέματα της σταφίδας δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στη διάθεση της φετινής παραγωγής. Η φρέσκια σταφίδα, για την ώρα, παραμένει στα αζήτητα και οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για τον καθορισμό τιμής.

Τις απόψεις αυτές επεσήμαναν στην "Ε" οι πρόεδροι της ΣΚΟΣ Αντώνης Αντίοχος και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κορινθιακής Σταφίδας Κώστας Παπαδημητρίου. Ο πρόεδρος των εξαγωγέων επέρριψε ευθύνες στην Παναιγιάλειο και παρατήρησε πως απαιτείται συνεργασία και δημιουργία κοινού φορέα για το προϊόν. Ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ που συμφώνησε για τις ευθύνες της Παναιγιαλείου, δήλωσε ότι θα συναντηθεί και θα συζητήσει με τους ιδιώτες τυποποιητές.

Ειδικότερα: Ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ Αντώνης Αντίοχος είπε αρχικά ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη σταφίδα. Το κλίμα είναι ιδανικό και περιμένουμε οι τιμές να διαμορφωθούν σε καλά επίπεδα». Ωστόσο, παραδέχθηκε πως «υπάρχουν περσινά αποθέματα που σκεπάζουν τη φετινή παραγωγή» κι επιβεβαίωσε ότι «πουλάνε την περσινή σταφίδα που έμεινε και κάνουν κακό στη φετινή».

Ο κ. Αντίοχος εκτίμησε ότι «όταν ολοκληρωθεί η πώληση και φύγει η περσινή σταφίδα από τη μέση, θα ανέβει η τιμή της φετινής, ενόψει της αγοράς των Χριστουγέννων. Η παραγωγή είναι φέτος μειωμένη και είναι μικρότερη από τη ζήτηση».

Για τις ευθύνες της Παναιγιαλείου, ανέφερε πως «με το μονοπώλιο δεν κάνεις τίποτα, κάνεις κακό». Για την ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας με τους εξαγωγείς, δήλωσε ότι «θα καλέσω τους ιδιώτες έναν - έναν για να συζητήσουμε. Και θα καλέσω και τον κ. Παπαδημητρίου και θα πάρω την άποψή του».

Για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί τιμή για τη φετινή σταφίδα, παρατήρησε: «Αν δώσουμε τιμή τώρα, μπορεί να κάνουμε ζημιά. Αν δε δούμε το ενδιαφέρον, με την ολοκλήρωση της διάθεσης της περσινής σταφίδας, δεν μπορούμε να κινηθούμε. Ο κόσμος πρέπει να κάνει υπομονή».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κορινθιακής Σταφίδας Κώστας Παπαδημητρίου ανέφερε ότι «υπάρχει το πρόβλημα με 2 - 3 Ενώσεις και κυρίως με την Παναιγιάλειο που πουλάνε πολύ φθηνά αποθέματα σταφίδας από προηγούμενες σοδειές» και διευκρίνισε: «Γι’ αυτό είναι στα αζήτητα η φετινή παραγωγή. Είναι απούλητη μια ολόκληρη σοδειά, χιλιάδες τόνοι. Δεν υπάρχει κίνηση. Οπως είναι τα πράγματα, φοβάμαι ότι μπορεί να πάει χαμηλά η σταφίδα».

Παρατήρησε πως «είναι μικρή η φετινή παραγωγή, αλλά καλή ποιοτικά. Και φέτος είναι σε λογικές τιμές η σουλτανίνα».

Για την αντιπαλότητα με συνεταιρισμούς και τη ΣΚΟΣ, είπε ότι «και πέρσι και πρόπερσι τους έμειναν σταφίδες. Επαιξε ρόλο σ’ αυτό η έλλειψη συνεργασίας. Πρόπερσι δε μου έδωσαν καθόλου, αλλά και σε όποιον άλλον ζητούσε».

Ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε πως «απαιτείται συνεργασία με ευρύ πνεύμα. Αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα, θα διαιωνίζεται η κατάσταση. Απαιτείται συνεργασία και καθορισμός πολιτικής. Να δημιουργηθεί ένας κοινός φορέας που θα χαράσσει πολιτικές».


NEWSLETTER