Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015 15:23

Τα πρώτα 13 πιστοποιητικά χρήσης φυτοφαρμάκων δόθηκαν στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον

 

Τα πρώτα 13 πιστοποιητικά ορθής χρήσης των γεωργικών φυτοφαρμάκων δόθηκαν χθες το πρωί από το Κέντρο ΕΛΓΟ "Δήμητρα" Κυπαρισσίας. Ισάριθμοι εξεταζόμενοι έδωσαν online εξετάσεις για την απόκτηση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού, το οποίο από τις 26 Νοεμβρίου και μετά θα είναι απαραίτητο σε όλους για τη χρήση των φυτοφαρμάκων.

Παράλληλα το Κέντρο "Δήμητρα" Κυπαρισσίας έγινε το πρώτο κέντρο του οργανισμού σε όλη την Ελλάδα που πραγματοποιεί εξετάσεις και δίνει πιστοποιητικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο κέντρο έχει διαμορφωθεί ειδική αίθουσα με 15 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χορηγία του Ιδρύματος "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος", με τη σχετική πιστοποίηση από το υπουργείο. 

Πρώτη μέρα χθες και όσοι προσήλθαν για να δώσουν εξετάσεις τόνισαν ότι οι ερωτήσεις ήταν γενικά εύκολες, ενώ υπογράμμισαν ότι είναι απαραίτητη η γνώση συγκεκριμένων πραγμάτων από όσους χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα και ότι σίγουρα χρειάζεται το πιστοποιητικό.

Από τους εξεταζόμενους, ο Δημήτρης Πάλλας από την Αγία Κυριακή Φιλιατρών, παραγωγός θερμοκηπίων, τόνισε: «Μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία που χρειάζεται, δώσαμε τις εξετάσεις και νομίζω ότι είναι απαραίτητο να γνωρίζει ο κάθε παραγωγός, ο κάθε αγρότης που χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα πώς γίνεται η χρήση τους, ποιοι είναι οι κίνδυνοι κατά την εφαρμογή τους στις καλλιέργειες».

Ο Φώτης Κυριακού από τη Σπηλιά Κυπαρισσίας σημείωσε: «Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή εφαρμογή, καθώς ακόμη και αν δεν έχεις διαβάσει τίποτα μερικά πράγματα τα μαθαίνεις έστω και στις εξετάσεις. Καλό όμως είναι να διαβαστούν για να μπορέσει ο καθένας να καταλάβει τι γίνεται με τα γεωργικά φάρμακα και τους ψεκασμούς. Η διαδικασία ήταν θεωρώ εύκολη, αλλά σίγουρα όλοι πρέπει να πάρουν το πιστοποιητικό ακόμη και αν δεν το χρησιμοποιούν, γιατί είναι καλό και για τους ίδιους και για αυτούς που κυκλοφορούν δίπλα τους».

Ο Κώστας Χήναρης επίσης από τη Σπηλιά ανέφερε: «Νομίζω ότι οι συγκεκριμένες εξετάσεις είναι απαραίτητες για όσους κάνουν ψεκασμούς, ενώ ήταν και εύκολη η όλη διαδικασία, αρκεί κανείς να έχει διαβάσει και να έχει ορισμένες γνώσεις».

Ο προϊστάμενος του Κέντρου Γιώργος Τσουμάνης τόνισε: «Ξεκίνησαν οι πρώτες εξετάσεις πιστοποιητικού γνώσεων πάνω στην ορθή χρήση γεωργικών φαρμάκων. Το Κέντρο "Δήμητρα" Κυπαρισσίας είναι ο πρώτος φορέας του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" που πραγματοποιεί εξετάσεις τέτοιου είδους, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της περιοχής. Οι εξετάσεις έγιναν στην ολοκαίνουργια αίθουσα Πληροφορικής η οποία εξοπλίστηκε με χορηγία του Ιδρύματος "Καπετάν Βασίλης" και φαίνεται ότι η χορηγία αυτή πιάνει τόπο από τους πρώτους μήνες ύπαρξής της. Το Κέντρο "Δήμητρα" Κυπαρισσίας θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα να υλοποιεί τέτοιου είδους εξετάσεις. Αγρότες από την περιοχή μας και όχι μόνο, από Ηλεία, την υπόλοιπη Μεσσηνία και την Αρκαδία, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δώσουν εξετάσεις εδώ. Το κόστος είναι μόνο το κόστος παραβόλου στα 25 ευρώ χωρίς να πληρώνουν κάτι άλλο, ενώ τους παρέχουμε τη δυνατότητα να κάνουν και το τεστ προσομοίωσης όποτε θελήσουν για να προετοιμαστούν καλύτερα. Εχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε 4 και 5 φορές εξετάσεις την ημέρα, δηλαδή να εξυπηρετούμε 60-70 αγρότες την ημέρα».

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος σημείωσε: «Η προσέλευση νέων ανθρώπων και το ενδιαφέρον τους ήταν μεγάλο και όλα πήγαν καλά. Η υπηρεσία μας βρέθηκε εδώ για να κάνει έλεγχο. Αυτό που έχει σημασία είναι να τονίσουμε πως η απόκτηση του πιστοποιητικού δεν είναι μια διαδικασία τυπική, έχει τεράστιο ενδιαφέρον γιατί δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να έχουν μια καλή ενημέρωση μέσω των εξετάσεων. Σημαντικό είναι ότι οι παραγωγοί μπορούν και εξυπηρετούνται στον τόπο τους χωρίς να ταλαιπωρούνται».

Κ.Μπ.