Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015 13:36

Η κίνηση στα απεντομωτήρια επιβεβαιώνει τη ζημιά στα σύκα

Γράφτηκε από τον
Η κίνηση στα απεντομωτήρια επιβεβαιώνει τη ζημιά στα σύκα

Η κίνηση μέχρι τώρα στα απεντομωτήρια της Μεσσηνίας επιβεβαιώνει τις ζημιές που προκάλεσαν στη φετινή παραγωγή των σύκων. Εκτιμάται ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 500 τόνους, πέρα από τη ζημιά στην ποιότητα του προϊόντος.

Αυτό επεσήμανε στην "Ε" ο διευθυντής της Συκικής Γιώργος Αγγελόπουλος, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει ζήτημα διάθεσης του προϊόντος και ότι η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά.

Ειδικότερα, ο κ. Αγγελόπουλος μας ενημέρωσε ότι «μέχρι και τη Δευτέρα είχαν μπει στα απεντομωτήρια 2.200 τόνοι. Από αυτούς 1.600 ήταν στα τυποποιητήρια, της Συκικής και ιδιωτικά και πάνω από 1.000 έχουν εξαχθεί». Ανέφερε πως «από την επόμενη εβδομάδα αρχίζει μειωμένο ωράριο λειτουργίας για τα απεντομωτήρια και στη συνέχεια θα εκτιμηθεί η κατάσταση κυρίως στις όψιμες περιοχές, για την παραλαβή των σύκων».

Με βάση τα στοιχεία αυτά, ο διευθυντής της Συκικής σημείωσε πως «είναι δεδομένη η ζημιά και σε μεγάλη έκταση. Οι βροχές του Αυγούστου επηρέασαν τις πρώιμες περιοχές και οι τελευταίες βροχές δημιούργησαν πρόβλημα και στις όψιμες περιοχές. Αν δεν υπήρχαν ζημιές, η παραγωγή θα ξεπερνούσε τους 3.000 τόνους. Η προσδοκία είναι να αγγίξουμε τους 2.500 τόνους».

Οσον αφορά τις εξαγωγές μας πληροφόρησε ότι «οι πρώτες ποσότητες της παραγωγής με τα σύκα της πρώτης ποιότητας εξήχθησαν σε Αμερική και Καναδά. Ακολούθησαν οι εξαγωγές στην Αυστραλία και σε χώρες της Ευρώπης, κυρίως σε Ιταλία, Πολωνία, Τσεχία και Αυστρία και λιγότερο σε Αγγλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία».

Τέλος, παρατήρησε πως «δεν υπάρχει ζήτημα διάθεσης. Και 3.000 τόνους να είχαμε, θα έφευγαν χωρίς πρόβλημα».

Γ.Σ.


NEWSLETTER