Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015 14:18

Η αποθήκευση του λαδιού ζήτημα για το ΠΟΠ Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Εμπόδια στην ανάπτυξη βάζει η διάταξη για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα, η οποία φαίνεται πως παίρνει ως δεδομένο ότι κάθε μεμονωμένος ελαιοκαλλιεργητής δεν μπορεί να αποθηκεύσει σωστά το ελαιόλαδο της παραγωγής του, όποτε πρέπει να το παραδίδει προς φύλαξη στο ελαιοτριβείο όπου το παρήγαγε ή να το πουλήσει κατευθείαν στον έμπορο-τυποποιητή, όπως αναδεικνύει ρεπορτάζ της εφημερίδας "Agrenda".

Με τον τρόπο αυτό αφαιρείται από τον οργανωμένο παραγωγό ένα σοβαρό πλεονέκτημα και δικαίωμα, το οποίο είναι η «ελευθερία διαθέσεως της παραγωγής του σε τιμή που θα διαμορφώσει η αγορά».

Τα παραπάνω επισημαίνει σε επιστολή του ελαιοπαραγωγός από τη Μεσσηνία, προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης (Μεσσηνίας-Τριφυλίας) και τον Agrocert, που επένδυσε λόγω καταγωγής και ζήλου σε αγροκτήματα, «κυριολεκτικά παρατημένα», όπως μας πληροφορεί. Κατά τον ίδιο, το μέτρο αποθαρρύνει επενδυτές και παραγωγούς να αναπτύξουν μεγάλης κλίμακας καλλιέργειες που είναι ζητούμενο για τη χώρα. «Ετσι ο μικρός και ο μεγάλος παραγωγός θα μένει εγκλωβισμένος, αδύναμος και υποχρεωμένος να διαθέσει «άμεσα» και «όσο όσο» την παραγωγή του και ας είναι άριστης ποιότητας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Η εταιρεία μας, "ΒΑΡΙΝΟΤΙΑ Α.Ε. - ΑΜΑΕ 70675/01ΝΤ/Β/11/27- αγόρασε πρόσφατα 119 στρέμματα και έχει ενοικιάσει άλλα 233 στρέμματα, ήτοι έχει συνολικά 352 στρέμματα στην περιοχή Κάκκαβα στην Κυπαρισσία, Τριφυλία, Νομού Μεσσηνίας όπου εκμεταλλεύεται περίπου 4.700 ελαιόδεντρα,  ποικιλίας «κορωνέικη», για τα οποία έχει υποβληθεί σχετική δήλωση στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η συνολική ετήσια παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου που επιτυγχάνουμε κυμαίνεται μεταξύ 20-30 τόνους με προοπτικές περαιτέρω αύξησης, καθώς προβαίνουμε συνεχώς σε νέες ελαιοδενδροφυτεύσεις.

Η εταιρεία μας ανήκει στην ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε. και η αγροτική μας εκμετάλλευση έχει πιστοποιηθεί από TUV Hellas κατά AGRO 2.1 και 2.2. Οπως έχουμε πληροφορηθεί, η παραγωγή μας δύναται να χαρακτηρισθεί ΠΟΠ Καλαμάτα. Σε επικοινωνία μας με την ΑΓΡΟΒΙΜ Καλαμάτα, μας παρέπεμψαν σε link ειδησεογραφικής ιστοσελίδας. Ομως, ούτε από τις πληροφορίες του link, αλλά ούτε και από περαιτέρω ενημέρωση από τον Τύπο και τα τοπικά μέσα, δεν προκύπτει πώς θα γίνει η πιστοποίηση της αποθήκης ενός παραγωγού ελαιολάδου, παρά προβλέπεται η πιστοποίηση της αποθήκης των ελαιοτριβείων. Για λόγους εμπορικούς και διασφάλισης της ποιότητας της δικής μας παραγωγής δεν αποθηκεύουμε την παραγόμενη ποσότητα ελαιολάδου στις αποθήκες του ελαιοτριβείου.

Εχουμε συμφωνία με τον ελαιοτριβέα την παραγόμενη (για λογαριασμό μας) ποσότητα να τη μεταφέρει από τη δεξαμενή κατάληξης εκ της εκθλίψεως, στις δεξαμενές της αποθήκης μας με το μέσον του ελαιοτριβείου».

Ποιος φορέας θα πιστοποιεί την αποθήκη του παραγωγού

«Στην αποθήκη μας έχουμε ιδιόκτητες ανοξείδωτες δεξαμενές κατασκευασθέντες από επώνυμο και πιστοποιημένο κατασκευαστή (Σερεμέτης – Καλαμάτα) μεγέθους 2 ως 6 τόνων. Στην αποθήκη φυλάσσεται το παραχθέν ελαιόλαδό μας, από όπου ο έμπορος (αγοραστής/τυποποιητής) παραλαμβάνει, με δικά του μέσα και ευθύνη, την ποσότητα ελαιολάδου που συμφωνήσαμε να αγοράσει.

Στο χώρο της αποθήκης αυτής δεν φυλάσσονται άλλα προϊόντα, παρά μόνο αποκλειστικά το ελαιόλαδο της παραγωγής μας. Η αποθήκη θερμαίνεται και κλιματίζεται. Εχει προβλεφθεί δυνατότητα επαρκούς αερισμού και ο χώρος έχει σύστημα συναγερμού.

Επιθυμία μας είναι, η παραγωγή μας να εμπίπτει στην κατηγορία ΠΟΠ Καλαμάτας. Αίτημα των παραγωγών είναι «πώς θα πιστοποιείται και από ποιον φορέα η αποθήκη Παραγωγού Ελαιολάδου και ποιες ακριβώς προδιαγραφές πρέπει να τηρεί, ώστε να ενταχθεί η παραγωγή μας στην κατηγορία ΠΟΠ Καλαμάτα», καταλήγει.

Πηγή: agronews.gr