Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2015 20:11

Ανησυχία ΣΥΜΕΠΟΠ για εισαγωγή ελαιολάδου από την Τυνησία

Γράφτηκε από την
Ανησυχία ΣΥΜΕΠΟΠ για εισαγωγή ελαιολάδου από την Τυνησία

Την ανησυχία του εκφράζει ο ΣΥΜΕΠΟΠ για την επιλογή της Κομισιόν που αφορά σε αύξηση του 61% του εισαγόμενου στην Ευρώπη αδασμολόγητου ελαιολάδου από την Τυνησία (+ 35.000 τόνους για το 2016 και 2017), στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης, για να ξεπεραστεί η δύσκολη περίοδος που περνά η χώρα.

Ο ΣΥΜΕΠΟΠ απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες ευρωβουλευτές και τους καλεί να κινηθούν ομόφωνα για να την μπλοκάρουν στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Επίσης καλεί τον υπουργό να πάρει τις ανάλογες πρωτοβουλίες.

"Κι ενώ για την ενίσχυση μιας χώρας που αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση η χειρονομία αυτή αποτελεί ένδειξη ανθρωπιάς και πολιτισμού, εκπλήσσει το γεγονός ότι η Ε.Ε. αντί να βγάλει από τον ισολογισμό της ένα κονδύλι, προτίμησε να ζητήσει από τις νότιες χώρες της ΕΕ να σφίξουν ακόμη λίγο το ζουνάρι τους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η οποία πλήρωνε μέχρι τώρα το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού από τις αδασμολόγητες εισαγωγές από την Τυνησίας (57.000 τόνους κάθε χρόνο στους οποίους θα προστεθούν οι νέοι 35.000 τόνοι το 1/3 σχεδόν της συνολικής  Ελληνικής παραγωγής). Πράγματι το εισαγόμενο στην Ε.Ε. τυνησιακό ελαιόλαδο, η ποιότητα του οποίου βελτιώνεται σταθερά, αποτελεί το πιο ανταγωνιστικό προϊόν του ελληνικού ελαιολάδου. Το μεγαλύτερο ποσοστό του τυνησιακού λαδιού πηγαίνει στην Ιταλία συμπιέζοντας τις τιμές στις ελληνικές αγορές που εφοδιάζουν την ιταλική βιομηχανία με το ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας που χρειάζεται.

Δεδομένου ότι η Μεσσηνία παράγει το 1/5 της ελληνικής παραγωγής και αποτελεί τον πρώτο εξαγωγικό νομό ελαιολάδου θα είναι η Μεσσηνία αυτή που θα πληρώσει τον περισσότερο λογαριασμό αυτής της πρωτοβουλίας" καταλήγει η ανακοίνωση. 

 

 


NEWSLETTER