Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 16:22

Ικανοποιητική αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον

Σε ικανοποιητικά επίπεδα αναμένεται και φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή της Τριφυλίας από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις. Οπως φαίνεται, η παραγωγή τα τελευταία χρόνια παγιώνεται λίγο πάνω από τους 22.000 τόνους.

Μπορεί κάθε χρόνο να διαφοροποιούνται οι περιοχές που έχουν περισσότερή ή λιγότερη παραγωγή, όμως το γενικό σύνολο δεν φαίνεται να αλλάζει, κάτι που εκτιμάται ότι οφείλεται στην συστηματική καλλιέργεια που γίνεται από τους παραγωγούς, οι οποίοι εφαρμόζουν σωστές καλλιεργητικές φροντίδες σε ό,τι έχει να κάνει με την λίπανση και την θρέψη, αλλά και στο γεγονός ότι πλέον αρκετά μεγάλες εκτάσεις είναι αρδευόμενες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, οι περιοχές που φέτος έχουν την μεγαλύτερη καρποφορία είναι η Κυπαρισσία και οι περιοχές που βρίσκονται προς τα βόρεια από αυτή, όπως και η ΔΕ Αυλώνας. Ακολουθούν οι ΔΕ Αετού και Δωρίου, όπου δεν έχουν υπάρξει προβλήματα παγετών, η ΔΕ Αετού, Χώρας και Γαργαλιάνων.

Εξάλλου από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας συνεχίζονται οι ενημερώσεις για την επέκταση του ελαιόλαδου ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλο το νομό και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, με τους ελαιοτριβείς και τους τυποποιητές να δείχνουν ενδιαφέρον. Ηδη έχουν κατατεθεί αρκετές αιτήσεις από ελαιοτριβείς για να πιστοποιηθούν και τις επόμενες μέρες, με την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου και λειτουργίας των ελαιοτριβείων, θα γίνουν στην περιοχή επισκέψεις από κλιμάκια του Agrocert προκειμένου να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι για να δοθούν οι πιστοποιήσεις.

Κ.Μπ.