Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 17:26

Σταθερή παραμένει η εισφορά δακοκτονίας

Γράφτηκε από την
Σταθερή παραμένει η εισφορά δακοκτονίας

Σταθερή στο 1,524 ευρώ το κιλό και για το ελαιοκομικό έτος 2015-2016 καθορίζεται η τιμή του ελαιολάδου της κατηγορίας Lampante (πρώην «παρθένου ελαιολάδου» ή «κοινού παρθένου») με ελεύθερη οξύτητα 2 βαθμών, για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας, σύμφωνα με εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνης Σαββαΐδου.

Πιο αναλυτικά, με σχετική απόφαση που εξέδωσε η ΓΓΔΕ Αικατερίνη Σαββαΐδου καθορίστηκε η τιμή του ελαιολάδου για το ελαιοκομικό έτος 2015-2016, για τον υπολογισμό της εισφοράς δακοκτονίας.

Η εισφορά δακοκτονίας ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της αξίας λαδιού, που παράγεται και υπολογίζεται στη μικρότερη τιμή συγκέντρωσης (παρέμβασης) μεταξύ εκείνων που καθορίζονται για τις ποιότητες των βρώσιμων λαδιών κατά το χρόνο της παραγωγής, δηλαδή στην τιμή παρέμβασης για το κοινό παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 2 - 3,3%.

Με τις ίδιες διατάξεις η εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές ορίζεται, όπως και πριν, σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η τιμή ενεργοποίησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης (πρώην παρέμβασης) της κατηγορίας Lampante (πρώην «παρθένου ελαιολάδου» ή «κοινού παρθένου») με ελεύθερη οξύτητα 2 βαθμών και για το ελαιοκομικό έτος 2015 – 2016 θα είναι 1,524 ευρώ το κιλό, η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς δακοκτονίας του λαδιού. Στο ανωτέρω ποσό αναλογεί εισφορά δακοκτονίας 1,524 Χ 2% = 0,030 ευρώ.

Πηγή: agronews.gr


NEWSLETTER