Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 14:46

Τελευταίος μήνας αιτήσεων για όσους αγοράζουν γεωργικά φάρμακα

Γράφτηκε από την

Σύμφωνα με το νόμο ν.4036/2012 από 26 Νοεμβρίου 2015 η πώληση φυτοφαρμάκων (με την ένδειξη για επαγγελματική χρήση) περιορίζεται σε όσους έχουν πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, επαγγελματίες αγρότες ή μη.

 

Τόσο οι «επαγγελματίες αγρότες» όσο και οι «μη επαγγελματίες αγρότες» είναι υποχρεωμένοι να λάβουν πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων καθώς οι διατάξεις του ν.4036/2012 δεν αφορούν σε πιστοποίηση χρήσης αλλά σε «πιστοποίηση γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων» και είναι νομικά απαιτούμενο ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε να προμηθευτεί γεωργικά φάρμακα επαγγελματικής χρήσης (το εάν είναι «επαγγελματικής χρήσης» αναφέρεται στην ετικέτα κάθε γεωργικού φαρμάκου και δεν σχετίζεται με το εάν είναι επαγγελματίες αγρότες).

Οι εξετάσεις διεξάγονται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΥΠ.Α.Α.Τ. όπου ο ενδιαφερόμενος καλείται να απαντήσει σε 40 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής μέσα σε ορισμένο χρόνο. Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού ο ενδιαφερόμενος πρέπει να απαντήσει σωστά σε τουλάχιστον 20 ερωτήσεις. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται άμεσα για τον αριθμό των ερωτήσεων που απάντησαν σωστά.

Η αίτηση με το παράβολο των 25€ θα ισχύει για μερικές ημέρες ακόμα μιας και οι αιτήσεις έχουν σειρά προτεραιότητας για συγκεκριμένες εξεταστικές περιόδους. 

Οσοι ενδιαφέρονται να κάνουν αίτηση για το πιστοποιητικό έτσι ώστε να μπορούν να αγοράζουν φυτοφάρμακα και μετά την 26/11/15 μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης, στο τηλ. 27210 85100.