Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015 12:35

Θανάσης Μαυρούλης: Ετοιμάζεται η ελεύθερη εισαγωγή στην ΕΕ όλου του τυνησιακού ελαιόλαδου

Γράφτηκε από την
Θανάσης Μαυρούλης: Ετοιμάζεται η ελεύθερη εισαγωγή στην ΕΕ όλου του τυνησιακού ελαιόλαδου

Ασχημα νέα για το μέλλον του ελληνικού λαδιού. Φέτος οι τυνησιακές εξαγωγές του χύμα ελαιόλαδου ξεπέρασαν τους 300.000 τόνους. Πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά. Μεγαλύτερη κι από την ισπανική.

Η άσχημη είδηση όμως δεν είναι αυτή. Αλλά ότι στις ελεύθερες αδασμολόγητες εξαγωγές του τυνησιακού ελαιόλαδου στην ΕΕ, που στην νέα ελαιοκομική περίοδο θα φτάσουν τους 93.000 τόνους, κατά τα ερχόμενα χρόνια μπορούν να προστεθούν κι άλλες 100.000 από το πιο πάνω συνολικό ποσό. 

Ποιοι όμως θα τις εισαγάγουν; Φυσικά οι Ιταλοί, οι  οποίοι μέχρι τώρα παρακαλούσαν για να πάρουν το αδασμολόγητο προϊόν από την Τυνησία σε αντικατάσταση του ελληνικού.

Αυτό με μεγάλη πιθανότητα θα είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας της ΕΕ με την Τυνησία, η "Συμφωνία Σύνδεσης συμπεριλαμβανομένων των ζωνών με βαθιά ελεύθερες  συναλλαγές" που αυτές τις ημέρες διαπραγματεύεται στην Τυνησία η Ευρωπαία επίτροπος Cecilia Malmström και η οποία αποσκοπεί στην κατάργηση των εμπορικών εμποδίων.

Με άλλα λόγια ο κίνδυνος να χάσουμε και τις εξαγωγές χύμα είναι μεγάλος, αν οι τιμές μας δεν είναι ανταγωνιστικές του τυνησιακού. Δηλαδή τιμές στα επίπεδα του ισπανικού και κάτω. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα διαγράμματα των ελληνικών εξαγωγών της τελευταίας δεκαετίας  προς την Ιταλία για να το διαπιστώσει. 

Κι εμείς συζητάμε ακόμη αν θα ποντάρουμε στην ποιότητα ή αν θα μπούμε στην αλυσίδα παραγωγής της ΠΟΠ ή ακόμη και ποιος και πώς θα κρατάει την σφραγίδα της όπως γινότανε τα τελευταία είκοσι χρόνια: Γαλόνι στο μανίκι! 

 Θανάσης Μαυρούλης


NEWSLETTER