Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015 19:02

2.457 τόνοι η φετινή παραγωγή σύκων

Γράφτηκε από τον

Τους 2.457 τόνους έφτασε συνολικά η φετινή παραγωγή σύκων. Εικόνα που, κατά τον πρόεδρο της Συκικής Παναγιώτη Παπαγεωργίου, επιβεβαιώνει τη ζημιά από τις βροχές του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο ο πρόεδρος κάνει λόγο για αμφισβήτηση της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και ενημερώνει ότι σε γενική συνέλευση θα εξεταστεί το ζήτημα της υποχρεωτικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ και η περίπτωση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Η συνολική παραγωγή επιβεβαίωσε τις ζημιές από τις βροχές και στις πρώιμες περιοχές στην αρχή της συγκομιδής και στο τέλος στις όψιμες», είπε ο κ. Παπαγεωργίου και παρατήρησε: «Αν δεν ήταν οι ζημιές, θα φτάναμε κοντά στους 4.000 τόνους. Οι εξαγωγές πάνε πολύ καλά. Γύρω στους 350 τόνους, μόνο, έχουν μείνει στα απεντομωτήρια. Δεν υλοποιήθηκαν παραγγελίες που είχαμε συμφωνήσει, καθώς δε φτάνουν τα σύκα για να καλύψουν τη ζήτηση. Και 4.000 τόνους θα τους δίναμε».

Μας πληροφόρησε ότι οι εξαγωγές ξεκίνησαν με Αμερική, Καναδά και Αυστραλία και τώρα τα σύκα εξάγονται στην Ευρώπη, σε Ιταλία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Πολωνία κ.λπ.

Ο πρόεδρος της Συκικής δήλωσε προβληματισμένος και απογοητευμένος για τη διαδικασία αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ. Ανέφερε ότι δεν βλέπει καλά τα πράγματα με τον ΕΛΓΑ και διευκρίνισε: «Πληρώνουμε την εισφορά μας, αλλά παθαίνουμε ζημιά και δεν ανταποκρίνονται. Πρέπει να δούμε αν πρέπει να πληρώνουμε τον ΕΛΓΑ, να αποφασίσει η γενική συνέλευση της οργάνωσης. Πληρώνουμε 11 ευρώ το στρέμμα και όταν η καταστροφή είναι σαφέστατη, αμφισβητείται. Και πληρώνεις και για την ένσταση που θα κάνεις». Επεσήμανε ότι «θα αποφασίσουμε αν θα κάνουμε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ασφαλίζουμε τα κτήματά μας και στον ιδιωτικό τομέα».

Για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας ανέφερε ότι «δίνουμε κάθε χρόνο δωρεάν 10.000 με 15.000 δενδρύλλια για νέες φυτεύσεις. Εχουμε 15.000 δενδρύλλια να δώσουμε και φέτος. Εμείς ένα συνεταιρισμός είμαστε, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω». Εκτίμησε πως «πρέπει να δοθεί ενίσχυση για να διώξουν οι παραγωγοί τις παλιές γερασμένες συκιές και να βάλουν νέες» - και πρόσθεσε: «Η νέα συκιά θα σου δώσει προϊόν μετά από 5 χρόνια. Γι’ αυτό πρέπει να στηριχθεί ο παραγωγός με πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Και αυτό το πρόγραμμα πρέπει να το παλέψουν το υπουργείο και η Περιφέρεια».

Για την πληρωμή στους παραγωγούς που έχουν παραδώσει το προϊόν τους, ο κ. Παπαγεωργίου μας είπε: «Εχουμε πληρώσει τους παραγωγούς μέλη μας που έχουν παραδώσει το προϊόν τους (και τα απόσυκα) μέχρι τις 4 Οκτωβρίου τα μη μέλη έχουν πληρωθεί μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Μια ακόμα πληρωμή και τελειώσαμε. Είμαστε δίπλα στον παραγωγό. Παρά τα capital controls ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας».

Γ.Σ.