Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 15:10

Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι αγρότες της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι αγρότες της Πελοποννήσου

Οι εκπρόσωποι των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου συνεδρίασαν στην Τρίπολη με εκπροσώπους της πρωτοβουλίας αγροτών Ελλάδος, με αντικείμενο τις καταιγιστικές εξελίξεις στη φορολογία των αγροτών.

 

Όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι τελευταίες εξελίξεις, μετά την τελευταία άκαρπη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, «απαγορεύουν να έχουμε κάθε ελπίδα για επιβίωση σε εμάς και τις οικογένειες μας. Δυστυχώς, η μόνη ελπίδα που έχουμε είναι η κάθοδος σε δυναμικές κινητοποιήσεις» και κάλεσαν τον αγροτικό κόσμο σε συστράτευση και επαγρύπνηση.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών επεσήμαναν ότι οι βασικές αντιρρήσεις δεν είναι γιατί καλούνται να φορολογηθούν, κάτι που σαν κλάδος ποτέ δεν αρνήθηκαν, αλλά γιατί «πρόκειται για ένα τελείως πρόχειρο νομοσχέδιο με αντικρουόμενες έννοιες και καμία συνοχή», τονίζοντας πως οι ίδιοι παράγουν και δεν είναι επιτηδευματίες, όπως οι υδραυλικοί, οι δικηγόροι και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι και δεν δέχονται επ' ουδενί τον όρο του «επιτηδευματία» ή του «ελεύθερου επαγγελματία».

Για τον ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη σημείωσαν: «Πιστεύουμε ότι αυτός θα πρέπει να παραμείνει ως έχει μέχρι σήμερα από την ισχύουσα εθνική νομοθεσία». Για το θέμα της φορολόγησης ζητούν παραμονή στον συντελεστή 13% ΦΠΑ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, απλοποιώντας τις διαδικασίες τήρησης των βιβλίων εσόδων-εξόδων, συμπεριλαμβάνοντας στους συντελεστές του κόστους παραγωγής. Επίσης, υπογράμμισαν πως δεν γίνεται αποδεκτή η φορολόγηση με τεκμήρια βιωσιμότητας στην περίπτωση που δεν υπάρχει εισόδημα στους αγρότες λόγω ζημιών ή καταστροφών ή όταν αυτό συμβαίνει να είναι μικρότερο των τεκμηρίων.

Για την ασφάλισή τους ζητούν άμεση εξυγίανση του ΟΓΑ και αναδιάρθρωσή του, ώστε να λειτουργήσει, άμεσα, σαν ένας υγιής ασφαλιστικός οργανισμός χωρίς επιπλέον επιβάρυνση για τον αγρότη-ασφαλισμένο.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών σημείωσαν ότι ο κλάδος χρειάζεται στήριξη γιατί παραπαίει από τις δυσκολίες και επεσήμαναν ότι διεκδικούν, άμεσα, λύσεις για μία σειρά ζητημάτων που αφορούν την επιβίωση στην περιφέρεια και ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο. Όπως πρόσθεσαν, ζητήθηκε από τον υπουργό να συσταθεί μία εξειδικευμένη ομάδα από τους αγρότες -κτηνοτρόφους -αλιείς, η οποία από την επομένη θα θέσει τα ζητήματα «επί τάπητος» και θα απαιτήσει τη γρήγορη επίλυσή τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

* Φωτογραφία από παλαιότερη κινητοποίηση στα διόδια της Νεστάνης

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER