Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015 08:40

Μεγαλύτερη προσπάθεια για την ποιότητα του ελαιολάδου (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Μια σημαντική εσπερίδα που ανέδειξε την ανάγκη για ακόμα περισσότερη προσπάθεια προκειμένου να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα η ποιότητα του ελαιολάδου του τόπου μας, αλλά και για την προώθησή του, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ελαιουργών, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με θέμα "Παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα".

Ο Χαράλαμπος Μουλκιώτης, προϊστάμενος Τμήματος ΠΟΠ - ΠΓΕ - ΕΠΙΠ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επεσήμανε πως "το βασικότερο μήνυμα είναι ότι το ΠΟΠ Καλαμάτα είναι δικό σας. Εσείς είστε που θα το προστατεύσετε και θα το αναδείξετε. Τα προϊόντα ΠΟΠ έχουν επιτυχία, όχι γιατί παρενέβη κάποιος κρατικός φορέας, αλλά γιατί οι παραγωγοί ενδιαφέρθηκαν και τα ανέδειξαν". Σημείωσε ότι "η Μεσσηνία είναι προνομιακός τόπος, έχει υψηλής ποιότητας προϊόντα και είναι στο χέρι σας να τα αναδείξετε. Εσείς έχετε την ευθύνη για την τήρηση και την αλλαγή του κανονισμού για το ΠΟΠ Καλαμάτα".

Παρουσιάζοντας τις απαιτήσεις του νέου κανονισμού για το ΠΟΠ, μίλησε, μεταξύ άλλων: Για οξύτητα μέχρι 5 δέκατα. Για συγκεκριμένο προφίλ λιπαρών, οξέων και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών. Για συγκομιδή του καρπού από τα τέλη Οκτωβρίου και για 4 - 6 εβδομάδες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την ωρίμανσή του. Για έκθλιψη εντός 24 ωρών από τη συλλογή του καρπού. Για θερμοκρασία μάλαξης και άλλων διαδικασιών όχι μεγαλύτερη από 27 βαθμούς. Για εμφιάλωση εντός και εκτός ζώνης και με ιχνηλασιμότητα, ώστε ένας τυποποιητής να μπορεί να αποδείξει πόσο ελαιόλαδο ΠΟΠ πήρε και πόσο πούλησε. Για συσκευασίες έως 5 λίτρα. Και για αρχεία εισροών - εκροών στα ελαιοτριβεία και τα τυποποιητήρια.

Ο Κωνσταντίνος Λέλης, χημικός - τεχνολόγος τροφίμων, στέλεχος  του ΕΛΓΟ - Δήμητρα, ενημέρωσε για την πιστοποίηση και παρατήρησε ότι για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα αφορά ελαιοτριβεία, τυποποιητήρια και εταιρείες φασόν. Εδωσε πληροφορίες για τις προδιαγραφές του ΠΟΠ.

Ακολούθησαν εισηγήσεις για τα φορολογικά θέματα και τις αδειοδοτήσεις ελαιουργείων, την ποιότητα ελαιολάδου, την ιχνηλασιμότητα, το HACCP και τις νομοθετικές απαιτήσεις, καθώς και τα επιδοτούμενα προγράμματα στο νέο ΕΣΠΑ.

Χαιρετισμό μέσω βίντεο έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη.