Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015 08:21

Κινητοποιήσεις αγροτών σε Γαργαλιάνους και Φιλιατρά

Γράφτηκε από τον

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν οι αγρότες της Τριφυλίας, σε Γαργαλιάνους και Φιλιατρά, το πρωί του Σαββάτου, βγάζοντας τα τρακτέρ τους στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τα φορολογικά μέτρα που προωθούνται για ψήφιση.

Οι αγρότες τονίζουν ότι τα νέα μέτρα για την φορολογία τους θα οδηγηθούν σε αφανισμό, καθώς καμία αγροτική οικογένεια δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει.

Στους Γαργαλιάνους νωρίς το πρωί οι αγρότες με τρακτέρ και με αγροτικά οχήματα συγκεντρώθηκαν στο χώρο του γηπέδου και από εκεί με πορεία, αφού πέρασαν από την κεντρική πλατεία, κατευθύνθηκαν στην είσοδο της πόλης από τα Φιλιατρά και στο ύψος της διασταύρωσης προς την Μαραθούπολη. Αρχικά παρέταξαν τα τρακτέρ και τα οχήματά τους δεξιά και αριστερά του δρόμου και στην συνέχεια προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου για λίγη ώρα.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι κινητοποιήσεις των αγροτών στα Φιλιατρά, όπου οι αγρότες παρέταξαν τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στην είσοδο της πόλης από την Κυπαρισσία, ενώ λίγη ώρα αργότερα στο σημείο έφτασαν με αγροτικά οχήματα και συνάδελφοί τους από τους Γαργαλιάνους ενώνοντας τις δυνάμεις τους, κλείνοντας και εκεί συμβολικά τον δρόμο. Τις απογευματινές ώρες αποχώρησαν οι αγρότες και από τα δύο σημεία συγκέντρωσης. Ωστόσο αυτό που έχουν αποφασίσει οι αγρότες και συζητούν, είναι μια μαζική κινητοποίηση με την συμμετοχή αγροτών από όλο το νομό την Πέμπτη στην Καλαμάτα.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών, όπως έχουν διαμορφωθεί και από την γενική συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, είναι:15.000 ευρώ αφορολόγητο όριο στο εισόδημα. Εως 12.000 ευρώ επιδότηση αφορολόγητη. Το ποσό της επιδότησης να καλύπτει τεκμήρια. Οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ να παραμείνουν ως έχουν, τουλάχιστον για μία 5ετία. Να μην υπολογίζονται ως τεκμήριο οι καταβολές των αγροτικών δανείων, αλλά ως έξοδο. Οι αποσβέσεις των παγίων να πάνε στο 20%.

Στο πλευρό των αγροτών τόσο σε Γαργαλιάνους όσο και στα Φιλιατρά βρέθηκε ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας εκφράζοντας, όπως τόνισε, την συμπαράστασή του σε ένα δίκαιο αίτημα του αγροτικού κόσμου. Οπως είπε, με τα μέτρα αυτά δημιουργείται μια μαζική περιθωριοποίηση, μια καταστροφή και αποδυνάμωση όλου του παραγωγικού ιστού του τόπου μας. Μίλησε δε για παραλογισμούς του 3ου μνημονίου που έχουν ξεπεράσει κάθε ανοχή και η φρόνηση έχει χαθεί. Στρέφοντας τα βέλη του και κατά της κυβέρνησης είπε ότι έχυσαν τον κουβά με το αίμα του ελληνικού λαού, που είχε μαζευτεί με κόπο και ιδρώτα, στον δρόμο έτσι για πλάκα. Μια πλάκα που η κυβέρνηση την έκανε θεσμό.

Την συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών εξέφρασε και αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας που βρέθηκε στα μπλόκα. Ο πρώην βουλευτής Θανάσης Πετράκος υπογράμμισε πως "η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, παρά τα όσα είχε πει το Γενάρη, υπογράφοντας το 3ο μνημόνιο οδηγεί τους αγρότες στην εξαθλίωση και την καταστροφή. Η τρομακτική αύξηση της φορολογίας, η αύξηση του ΦΠΑ, ο διπλασιασμός και τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών οδηγούν στην καταστροφή. Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας, ο οποίος πρέπει να κλιμακωθεί για να ανατραπεί η μνημονιακή πολιτική".

Κ.Μπ.