Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2015 08:31

Το μεσσηνιακό ελαιόλαδο φυσικό φάρμακο για την καρδιά

Γράφτηκε από την

O Προκόπης Μαγιάτης στην "Ε" για τα αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης

Το μεσσηνιακό ελαιόλαδο, ειδικά από ελιές της κορωνέικης ποικιλίας που έχουν μαζευτεί το Νοέμβριο, είναι πλούσιο σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη και λειτουργεί ως φυσικό φάρμακο για την καρδιά.

Την πιο πάνω ανακοίνωση έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής της Φαρμακευτικής Αθηνών Προκόπης Μαγιάτης, στην εκδήλωση για τις «Προοπτικές του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία» που διοργάνωσε στην Καλαμάτα την περασμένη Παρασκευή 6 Νοεμβρίου το Ιδρυμα «Καπετάν Βασίλης».

«Στη Μεσσηνία τυχαίνει -για κάποιους ευνοϊκούς λόγους, είτε της ποικιλίας, είτε του κλίματος, είτε της παραγωγικής διαδικασίας- να συναντούμε αυτές τις ουσίες σε υψηλά επίπεδα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Π. Μαγιάτης μιλώντας στην «Ε» σχετικά με την εν λόγω μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Gaea και το Ιδρυμα «Καπετάν Βασίλης».

-Τι αφορά η συγκεκριμένη κλινική μελέτη, πού έγινε και πότε;

“Η εν λόγω μελέτη αφορά την επίδραση ελαιολάδου πλούσιου σε ελαιοκανθάλη, στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, σε υγιείς ενήλικες. Το οποίο σημαίνει μελέτη της προστασίας απέναντι στη δημιουργία θρόμβων και επομένως προστασία από πιθανό έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνιας και στο Τμήμα Ερευνας της Διατροφής του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η πρώτη επιστημονική παρουσίαση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο πλαίσιο ενός επιστημονικού συνεδρίου στην Ισπανία και ακολούθησε η παρουσίασή τους στην Καλαμάτα”.

-Η μελέτη αφορά αποκλειστικά μεσσηνιακό ελαιόλαδο ή συγκαταλέγονται σε αυτή και ελαιόλαδα από άλλες περιοχές;

“Εγινε σύγκριση μεταξύ τριών διαφορετικών ελαιολάδων. Το ένα ήταν από τη Μεσσηνία, ελαιόλαδο αποκλειστικά από κορωνέικη -που είχε συλλεγεί από τρεις διαφορετικές περιοχές της Μεσσηνίας (Ακριτοχώρι, Λάμπαινα και Λευκοχώρα), ώστε κατά κάποιον τρόπο να είναι αντιπροσωπευτικό όλου του νομού- το οποίο συγκρίθηκε με ένα ελαιόλαδο από την Καλιφόρνια της ποικιλίας Αρμπεκίνα και με ένα τυποποιημένο ελαιόλαδο που αγοράστηκε σε ακριβή τιμή από σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ, πλούσιο σε ολικές φαινόλες, αλλά χωρίς καθόλου ελαιοκανθάλη.

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ξεκάθαρα ότι το ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία, που ήταν πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, είχε τα πιο ευεργετικά αποτελέσματα. Αντίθετα αυτό που δεν είχε καθόλου, δεν έδειξε κανένα αποτέλεσμα ως προς τη συγκεκριμένη ευεργετική επίδραση την οποία μελετήσαμε”.

-Θα ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες κλινικές μελέτες προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα που διαπιστώσατε;

“Πρέπει να πούμε ότι οι μελέτες αυτές έχουν πολύ υψηλό κόστος και ότι η εν λόγω μελέτη πραγματοποιήθηκε χάρις στην υποστήριξη του Ιδρύματος "Καπετάν Βασίλη" και της εταιρείας "Γαία".

Με τα χρήματα που ήταν διαθέσιμα, μπορούσε να γίνει μελέτη μόνο σε 9 με 10 ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε να επεκτείνουμε τη μελέτη στον δεκαπλάσιο αριθμό, ώστε να μπορούμε πλέον να έχουμε πολύ ισχυρότερα στοιχεία.

Βέβαια, αυτά που ήδη έχουμε είναι πάρα πολύ ισχυρά και σοβαρά, αλλά χρειάζεται μια κινητοποίηση πόρων, είτε από την Ελλάδα, είτε από τις ΗΠΑ, έτσι ώστε αυτά τα οποία φάνηκαν στους 10 ανθρώπους να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερο πληθυσμό και ενδεχομένως και σε μεγαλύτερο εύρος ηλικίας, καθώς η εν λόγω μελέτη έγινε σε νέα άτομα, ηλικίας κάτω των 30 ετών”.

-Τα δύο συγκεκριμένα συστατικά απαντώνται μόνο σε συγκεκριμένες ποικιλίες από τη Μεσσηνία ή μπορεί, αν οι ποικιλίες αυτές μεταφερθούν αλλού, να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά άρα και το ίδιο ωφέλιμες;

“Τα εν λόγω συστατικά υπάρχουν, είτε σε μικρές, είτε σε μεγάλες ποσότητες, σχεδόν σε όλες τις ποικιλίες ελαιολάδου που έχουμε μελετήσει, από όλον τον κόσμο. Το θέμα είναι καθαρά ποσοτικό. Δηλαδή, στη Μεσσηνία τυχαίνει -για κάποιους ευνοϊκούς λόγους, είτε της ποικιλίας, είτε του κλίματος, είτε της παραγωγικής διαδικασίας- να συναντούμε αυτές τις ουσίες σε υψηλά επίπεδα.

Υπάρχουν άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου έχουμε άλλες ποικιλίες ή άλλες πρακτικές που ακολουθούνται, όπου τα επίπεδα αυτά είναι χαμηλότερα. Ή έχουμε άλλα μέρη του κόσμου όπου οι ουσίες αυτές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως και άλλα μέρη όπου συναντώνται σε επίσης υψηλά επίπεδα.

Απλώς, αυτή τη στιγμή, εμείς αναδεικνύουμε το μεσσηνιακό και το ελληνικό ελαιόλαδο, κυρίως αυτό που παράγεται με βάση την κορωνέικη ποικιλία και κυρίως αυτό που παράγεται σχετικά νωρίς κατά την ελαιοκομική περίοδο,

Δηλαδή και στα τρία δείγματα από τη Μεσσηνία που χρησιμοποιήσαμε η συλλογή του ελαιοκάρπου είχε γίνει την περίοδο του Νοεμβρίου, κάτι που φαίνεται να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα επίπεδα των εν λόγω συστατικών μέσα στο ελαιόλαδο”.