Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011 19:21

Ο κόσμος δεν ψωνίζει ούτε στη λαϊκή

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο κόσμος δεν ψωνίζει  ούτε στη λαϊκή

Αγανακτισμένοι είναι οι παραγωγοί που παλεύουν να πουλήσουν λίγη από τη σοδειά τους στη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας. Η κατάσταση -λένε- έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς ο κόσμος δεν έχει λεφτά να ψωνίσει και οι ίδιοι  γυρίζουν σπίτι τους με… λίγα ψιλά βδομαδιάτικο και τη σοδειά απούλητη. Σκέφτονται μάλιστα να κινητοποιηθούν μήπως ακουστούν και τα δικά τους παράπονα. Για την ώρα κάποιοι έχουν αρχίσει και γράφουν μηνύματα και συνθήματα σε χαρτόνια και τα κρεμάνε στους πάγκους τους. Αλλοι σκέφτονται να βγάλουν… πανεράκι με τη σημείωση: "Ο,τι έχετε ευχαρίστηση" αντί για ταμπελίτσες με τιμές, αφού όπως λένε, όσο χαμηλές και αν είναι ο κόσμος δε μπορεί να ψωνίσει.

Το μεγάλο πρόβλημα των περισσοτέρων όμως είναι οι ταμειακές μηχανές. "Θα το κλείσουμε το… μαγαζί" λένε κι εξηγούν όσα τους βασανίζουν. Αλλοι διαμαρτύρονται για τον ΕΛΓΑ, για τα πολλά ασφάλιστρα και όλα εκείνα που τους βασανίζουν ακόμα και στον ύπνο τους.

Ο Δημήτρης Μουκιουρούφης από τη Μεσσήνη δηλώνει εγγράφως…αγανακτισμένος. Στον πάγκο του έχει κρεμάσει ένα μεγάλο χαρτόνι που γράφει: "Αγανακτισμένος. Δεν πάει άλλο. Μας θέλουν ψεύτες και κλέφτες". Περιγράφει όσα του ζήτησαν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του και πελαγώνει: "Με τούτα και με τ' άλλα μου ζητάνε να μην καλλιεργήσω μέχρι τις 5 Αυγούστου" λέει και αναρωτιέται για τα συστήματα που εφαρμόζονται ψάχνοντας γι' απαντήσεις για να μπορεί να καλλιεργεί χωρίς να… ξεπουλιέται με ασφάλιστρα κ.λπ. "Ζητάνε ασφάλιστρα, ζητάνε ταμειακές… Αφού δεν έχω να τ' ασφαλίσω θα μ' αναγκάσουν να γίνω ψεύτης και κλέφτης" λέει απελπισμένος και περιγράφει ασάφειες και μπερδέματα στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι αγρότες τονίζοντας πως τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα ούτε για τις ταμειακές. Είναι της γνώμης πως οι παραγωγοί πρέπει να διαμαρτυρηθούν, να βγουν στους δρόμους να φωνάξουν, να κλείσουν τους δρόμους, τη Νομαρχία και γενικά να ακουστούν, γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο.

Ο Δημήτρης Γλέζος από την Καλαμάτα δηλώνει… αναρχικός. "Νταβατζήδες δε θέλουμε" φωνάζει καθώς αναφέρεται στις ταμειακές και ζητάει: "Να φέρουνε τα λεφτά αυτοί που τα κλέψανε". Η αλήθεια που βλέπει ο ίδιος είναι πως "Δεν έχουμε να φάμε. Ο κόσμος δεν έχει να φάει. Θα βγούμε όλοι στους δρόμους να διαμαρτυρηθούμε". Παρατηρεί τον πάγκο του και σχολιάζει: "Είναι 1 το μεσημέρι. Χθες τα μάζευα από το χτήμα και σήμερα μένουν απούλητα". Οσο για την ταμειακή… "Θα τη βάλω, αλλά δε θα βγάλω τίποτα και θα το κλείσω το μαγαζί".

Ο Παναγιώτης Σκούρος έρχεται από τους Γαργαλιάνους. Πουλάει σε πολύ χαμηλές τιμές αλλά του έμειναν απούλητα και τ' αγγούρια και τ' αβγά που έφερε στη λαϊκή, με αποτέλεσμα να μη βγάζει ούτε τα καύσιμά του, ούτε καν τα τσιγάρα και τη μπύρα του, όπως λέει. "Κατά τα άλλα θέλουν να βάλουμε και ταμειακή!" φωνάζει αγανακτισμένος.

Ο Δημήτρης Δρούγας είναι από το Καλάμι. Ο πάγκος του αργά το μεσημέρι παρέμενε γεμάτος: "Εμειναν απούλητα τα κολοκύθια, παρότι οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Κι εμείς έχουμε έξοδα καλλιέργειας, έξοδα προσωπικά, έξοδα… έξοδα… έξοδα… αλλά καθόλου έσοδα". Είναι πολύ δύσκολα λέει πια τα πράγματα και την ίδια ώρα ο κυρ-Βαγγέλης δίπλα του σηκώνεται και βγάζει την άδεια τσέπη για ν' αποδείξει πως είναι δύσκολα για όλους.

Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος είναι από την Καλαμάτα. Οπως λέει ακόμα και τα ευρώ που πιάνει στα χέρια του "από τη μια τα μαζεύουμε με πολύ κόπο και από την άλλη τα δίνουμε σε λογαριασμούς και υποχρεώσεις και πάλι δε φτάνουν. Σε λίγο ούτε τ΄αυτοκίνητα δε θα κουνάμε. Μας είπαν να πάρουμε με πετρέλαιο και τώρα καίνε όσο η βενζίνη".

Η Ζωή Αναστασοπούλου διαμαρτύρεται για τις ταμειακές: "Μας πήρανε τη μισή μπουκιά από το στόμα. Του χρόνου κάτι θα βρουν για να μας πάρουν και την άλλη μισή".

Η Χριστίνα Δουρούμη χαρακτηρίζει την κατάσταση "ένα μάτσο χάλια". Πουλάει σε πολύ χαμηλή τιμή αλλά: "Ο κόσμος φυλάγεται. Πού να τα βρει; Εχουν διαλυθεί όλοι από τη μείωση των μισθών και αυτό έχει συνέπειες και σε μας". Προτείνει μάλιστα αγανακτισμένη να κόψουν τους μισθούς εκείνων που δεν καταδέχονται να πάνε στη λαϊκή και όχι του απλού κοσμάκη.

Η Βασιλική Σδράκα είναι από τα Φιλιατρά και πηγαινοέρχεται. Λέει πως "πιο χάλια δε γίνεται" και το παράπονό της καταλήγει σε οργή. "Ούτε η βεζνίνη δε βγαίνει. Τι να βγει; Από τον ΕΛΓΑ δεν ξέρουν τι ζητάνε. Θέλουν 120 ευρώ για να ασφαλίσω τη ντομάτα και δεν πληρώνουν τη ζημιά. Επαθα ζημιά σε 10.000 ρίζες και δεν πήρα μία". Τα βάζει με τη Μέρκελ, αποκαλεί "πατσαβούρια και πουλημένους" εκείνους που πιστεύει πως φταίνε και όσους ξέρουν μόνο να… τρώνε!

Ο Δημήτρης Τσαλδάρης είναι από το Μάνεση. Στη 1 το μεσημέρι η είσπραξη που είχε κάνει δεν ξεπερνούσε τα… 10 ευρώ. Με αυτά θα επέστρεφε στη γυναίκα του και τα δυο του παιδιά και όπως λέει κάθε μέρα είναι και χειρότερα τα πράγματα, αφού τα προϊόντα δεν είναι δυνατόν πλέον να πουληθούν και καταλήγουν στα σκουπίδια.

Ρεπορτάζ

Κέλλυ Δημητρούλια

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER