Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2011 14:11

Στο τελικό στάδιο η συγκομιδή καρπουζιού στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στο τελικό στάδιο η συγκομιδή καρπουζιού στην Τριφυλία

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η συγκομιδή καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας και όπως όλα δείχνουν ήταν μια χρονιά που άφησε ικανοποιημένους τους παραγωγούς καθώς οι τιμές του προϊόντος κυμάνθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Βέβαια είχαν να αντιμετωπίσουν αρκετές αντιξοότητες κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, καθώς φέτος δεν είχαν σύμμαχο τον καιρό με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην καρπόδεση αλλά και στην συνέχεια της καλλιέργειας. Εκτιμούν βέβαια ότι οι στρεμματικές αποδόσεις είναι πιο μειωμένες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αλλά η τιμή του προϊόντος που «κρατήθηκε» όπως μας είπαν για αρκετό διάστημα, τελικά τους αντάμειψε. Εκτιμούν δε ότι η μείωση της παραγωγής και η σταδιακή συγκομιδή ήταν αυτό που συνέβαλε στο να κρατηθούν οι τιμές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Με το τέλος της εβδομάδας που μόλις πέρασε οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν ολοκληρώσει την συγκομιδή τους και πλέον δεν μένουν παρά μόνο μικρές ποσότητες για να συγκομιστούν.
Επισκεπτόμενοι καρπουζοχώραφα της περιοχής μιλήσαμε με παραγωγούς οι οποίοι μας περιέγραψαν την φετινή χρονιά.
Στην περιοχή του Λαγκούβαρδου ο Δημήτρης Αντωνόπουλος μας είπε: «Αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη η συγκομιδή και πάει αρκετά καλά θα έλεγα η χρονιά, χωρίς βέβαια να λείπουν κάποια προβλήματα που υπάρχουν με εμπόρους και τις πληρωμές τους, αφού πολλές φορές δυσκολευόμαστε να τα πάρουμε. Κατά τα άλλα έχει καλή τιμή το καρπούζι φέτος και έτσι έχουμε μια πολύ καλή χρονιά όσον αφορά το θέμα αυτό. Επίσης οι αποδόσεις είναι καλές όπως και η ποιότητα του προϊόντος. Πλέον φτάνουμε στο τέλος της παραγωγής και πιστεύω πως ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές που είχαμε».
Ο Θοδωρής Μιχαλακόπουλος συμπλήρωσε: «Οσον αφορά την καλλιέργεια είχαμε μια δύσκολη χρονιά καθώς δεν ήταν καλές οι καιρικές συνθήκες, κι αυτό μας δυσκόλεψε αρκετά. Πιστεύω ότι αυτό φταίει που έχουμε πιο μειωμένες αποδόσεις για αυτό και τα καρπούζια είναι πιο ακριβά από άλλα χρόνια. Οι τιμές αυτή την περίοδο είναι αρκετά καλές, αλλά αν την δούμε σε σύνολο μπορούμε να πούμε ότι είναι μια μέτρια χρονιά και αυτό γιατί όπως είπα είχαμε από την μία μικρότερες αποδόσεις και από την άλλη καλύτερες τιμές».
Ο Γιώργος Φουντάς τόνισε: «Πλέον τελειώνει η σεζόν για το καρπούζι. Το χαρακτηριστικό είναι ότι είχαμε μια σταθερότητα φέτος στην τιμή του και αυτό πιστεύω λόγω του ότι δεν υπήρχε πολλή παραγωγή εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Οι τιμές μπορούμε να πούμε ότι κινήθηκαν αξιοπρεπώς φέτος. Επίσης είχαμε καλή ποιότητα προϊόντων αλλά όχι τόσο καλές αποδόσεις, δεν είχαμε τόσους τόνους παραγωγής όπως άλλα χρόνια. Με βάση ότι είχαμε πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες την περίοδο που δένουν τα καρπούζια και πολλές δυσκολίες τελικά πιστεύω ότι πήγε καλά η χρονιά».
Ο Γιάννης Λεβεντάκης μας είπε: «Τα καρπούζια πάνε καλά φέτος σε ό,τι αφορά τις τιμές αλλά πιστεύω ότι σε ποιότητα δεν πήγαμε τόσο καλά καθώς είχαμε πολλά κούφια καρπούζια, ειδικά καρπούζια που ήταν πρώιμα είχαν προβλήματα με το κούφωμα και αυτό λόγω των καιρικών συνθηκών. Από τότε που εκθέσαμε τα καρπούζια έξω, βγάζοντάς τα από τα νάιλον άρχισε και έβρεχε, η βροχή έφερε κρύο και αναστάτωση στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να έχουμε προβλήματα. Ομως αφού οι τιμές κυμάνθηκαν σε καλά επίπεδα θα έλεγα ότι έχουμε μια σχετικά καλή χρονιά. Πλέον είμαστε στο τέλος της συγκομιδής, σχεδόν έχει ολοκληρωθεί».
Τέλος ο Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος επισήμανε: «Η χρονιά εξελίχθηκε αρκετά καλά, τα καλά πράγματα πληρώνονται, ενώ τα κακά δεν νομίζω ότι πληρώθηκαν. Οι τιμές γενικά ήταν καλές φέτος, ενώ είχαμε και αποδόσεις καλές. Αλλά υπήρχαν κάποια προβλήματα με την ποιότητα λόγω του καιρού, αφού είχαμε αρκετά καρπούζια στην αρχή που ήταν κούφια. Πλέον είμαστε στην ολοκλήρωση της χρονιάς, μιας χρονιάς που ήταν πολύ καλή και από αυτές που δύσκολα βλέπουμε».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER