Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015 09:52

Δυσκολία στο λιομάζωμα λόγω capital controls

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Δυσκολία στο λιομάζωμα λόγω capital controls

Το μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει λόγω των capital controls στην πληρωμή των εργατών για την ελαιοσυγκομιδή έθεσε ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, στην συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο υπουργείο. 

 

Ο κ. Κατσίβελας επισήμανε τον κίνδυνο να μην μπορεί να γίνει η ελαιοσυγκομιδή, καθώς λόγω του περιορισμού κίνησης κεφαλαίων οι αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τους εργάτες που απασχολούν. Με δεδομένο ότι οι αναλήψεις μετρητών φτάνουν μόνο μέχρι τα 420 ευρώ ανά εβδομάδα, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να πληρωθούν οι εργάτες, γι' αυτό και ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση και να δοθεί λύση. 

Αυτό που τόνισε ο κ. Αποστόλου είναι ότι το θέμα ήδη έχει εξεταστεί και 4 συναρμόδια υπουργεία εργάζονται ώστε να δοθεί άμεσα λύση. Αυτό που προκρίνεται και έχει προταθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να δίνονται δίμηνες άδειες παραμονής και εργασίας στους αλλοδαπούς εργάτες, με εύκολες διαδικασίες οι οποίες θα συνοδεύονται από ΑΦΜ, έτσι ώστε να μπορούν όσοι τους απασχολούν να τους βάζουν εργόσημα.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και όσο περνούν οι μέρες γίνεται και πιο έντονο για την περιοχή της Τριφυλίας, καθώς η ελαιοσυγκομιδή εντατικοποιείται και οι ανάγκες για εργάτες γης αυξάνονται. Μπορεί οι παραγωγοί να έχουν την πρόθεση και την θέληση να βάλουν εργόσημα και να πληρώσουν μέσα από αυτή την διαδικασία τους απασχολούμενους εργάτες, όμως οι εργάτες που έχουν τα απαραίτητα έγγραφα δεν επαρκούν. Ετσι μοιραία ο καθένας απασχολεί εργάτες που έρχονται περιστασιακά στην περιοχή μόνο για την ελαιοσυγκομιδή, χωρίς να έχουν βγάλει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τους εκδώσουν εργόσημα.

Αυτό το ζήτημα υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια, όμως φέτος λόγω της έλλειψης ρευστών έχει οξυνθεί και είναι αδύνατο σε πολλές περιπτώσεις να πληρωθούν οι εργάτες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Κατσίβελας τόνισε στον υπουργό ότι ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί, θέλει να είναι στα πλαίσια της νομιμότητας και να μπορεί να βάζει εργόσημα στους απασχολούμενους εργάτες γης - για αυτό και ζήτησε να δοθεί λύση άμεσα, κάτι που φαίνεται να γίνεται σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Αποστόλου.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Από εκεί και πέρα έγινε συζήτηση για την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί το έργο του φράγματος στη Χριστιανούπολη και να ξεπεραστεί το θέμα των πρόσθετων απαλλοτριώσεων, τόσο στη λεκάνη συγκέντρωσης του νερού όσο και στους δρόμους που συνδέουν το φράγμα. Απαλλοτριώσεις που έχουν προκύψει λόγω μια μεταβολής του δρόμου αλλά και κάποιων πρόσθετων εργασιών που χρειάστηκαν στην λεκάνη του φράγματος.

Επίσης υπήρξε ενημέρωση του δημάρχου, για τα τομεακά προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, από τον κ. Αποστόλου και από υπηρεσιακούς παράγοντες. 

Ο κ. Κατσίβελας σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τον υπουργό για την πολύ καλή συνεργασία που είχαν όπως και τους Τριφύλιους συνεργάτες του Αλέξη Μπακούρο και Χαράλαμπο Καλογερόπουλο για την αμέριστη στήριξη τους.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος Τριφυλίας είχε συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γεώργιο Δέδε, με τον οποίο συζήτησαν για τα μεγάλα έργα υποδομών που αφορούν τον δήμο -δρόμους, λιμάνια, σχολικά κτήρια- και την προοπτική τους εν όψει έναρξης της νέας περιόδου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Οικονομικής Στήριξης. 

Κ.Μπ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER