Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015 08:36

Οι εισαγωγές από την Τυνησία πιέζουν την τιμή του ελαιόλαδου

Γράφτηκε από την

Με τη συγκομιδή της ελιάς στις περισσότερες ελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας να έχει ξεκινήσει με καλές προϋποθέσεις, η εξέλιξη στο μέτωπο των τιμών αντανακλά για μια ακόμη φορά την αδύναμη διαπραγματευτική θέση του Ελληνα ελαιοπαραγωγού.

Χωρίς τα πράγματα να έχουν γίνει ανησυχητικά, η αλήθεια είναι πως όσο προχωράει η ελαιοκομική περίοδος τόσο η εικόνα των τιμών που προσφέρονται στον παραγωγό δείχνει στοιχεία υποχώρησης.

Με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας κατέστη δυνατή η εισαγωγή στην Ε.Ε. 35.000 τόνων ελαιολάδου από την Τυνησία.

Το φαινόμενο θα μπορούσε να θεωρηθεί συγκυριακό, από τη στιγμή που τα δεδομένα στη διεθνή αγορά δεν έχουν αλλάξει δραματικά και η διεθνής ζήτηση για καλό ελαιόλαδο (extra παρθένο) συνεχίζει να είναι ισχυρή. 

Η μικρή έστω υποχώρηση των τιμών παραγωγού, οδηγεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και σε δεύτερες σκέψεις όσον αφορά τις αποφάσεις που πάρθηκαν πριν από μερικούς μήνες στις Βρυξέλλες, όπου με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας κατέστη δυνατή η αδασμολόγηση ποσόστωση, δηλαδή η εισαγωγή στην Ε.Ε. για 35.000 τόνους ελαιολάδου από την Τυνησία.

Ως προσπάθεια να «μαζέψει» τις αντιδράσεις που κορυφώνονται στο εσωτερικό της χώρας και έφτασαν ως τη Βουλή για την ανεξήγητη απόφαση της χώρας μας να «βάλει πλάτη» στην Τυνησία για αύξηση αδασμολόγητων ποσοτήτων ελαιολάδου στην ΕΕ, λογίζεται η αναφορά του Βαγγέλη Αποστόλου στο Συμβούλιο Υπουργών της 16ης Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.
Με τις πιέσεις των εμπόρων (Ιταλών και Ελλήνων) στις τιμές να εντείνονται λόγω και της είδησης ότι θα «πέσουν» περισσότερες ποσότητες ελαιολάδου στην αγορά, επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της προστασίας των παραγωγών σε περιόδους «ανωμαλίας», ενώ η αναφορά Αποστόλου, έτσι όπως ήρθε και εκ των υστέρων πιο πολύ φαίνεται ότι έγινε για τα «μάτια του κόσμου» και λιγότερο γιατί στο ελληνικό υπουργείο κατάλαβαν ότι συναίνεσαν σε μια απόφαση που μόνο κακό προκαλεί στους Ελληνες παραγωγούς.

Θυμίζουμε ότι το θέμα συζητήθηκε στην ομάδα πολιτικής εμπορίου στις 2 Οκτωβρίου του 2015, στην οποία η Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο της πρότασης, σημειώνοντας την μεγάλη σημασία που έχει ο τομέας του ελαιολάδου στην Τυνησία.

Η πρόταση τροποποιεί το ισχύον καθεστώς του Καν. (ΕΕ) 1918/2006, στον οποίο προβλέπεται ετήσια ατελής δασμολογική ποσόστωση 56.700 τόνων ελαιολάδου από την Τυνησία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Προτάθηκε, δηλαδή, η αύξηση της παραπάνω ποσόστωσης κατά 35.000 τον. ετησίως και μόνο για περίοδο δύο ετών, με την προϋπόθεση ότι η συμπληρωματική ποσότητα θα διατεθεί μόλις διαπιστωθεί ότι η υφιστάμενη ατελής δασμολογική ποσόστωση των 56.700 τον. ελαιολάδου έχει εξαντληθεί.

Ο αρμόδιος Ελληνας υπουργός, όπως προκύπτει από σχετική απάντηση στη Βουλή, αν και είδε την Ιταλία να διαφωνεί ριζικά και τις Ισπανία, Πορτογαλία να ψηφίζουν "Ναι" αλλά με αστερίσκους, έκανε το χατίρι των Τυνήσιων, διατυπώνοντας ωστόσο τις επιφυλάξεις.

Τελικά το Συμβούλιο της Ε.Ε. ενέκρινε την αύξηση της ποσόστωσης κατά 35.000 τόνους για τα επόμενα δύο έτη

Τώρα, ο Βαγγέλης Αποστόλου στη συνεδρίαση της 16ης Νοεμβρίου, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ότι: «Αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα των δασμολογικών παραχωρήσεων της Ενωσης για ευαίσθητα προϊόντα μας και τόνισε ότι “πρέπει να μελετώνται προσεχτικά οι επιπτώσεις τέτοιων παραχωρήσεων στους Ευρωπαίους παραγωγούς, όπως η πρόσφατη περίπτωση για επιπρόσθετη αδασμολόγητη ποσόστωση 35.000 τόνων ελαιολάδου Τυνησίας”.

Η παραχώρηση αυτή, όπως υπογράμμισε, δεν μπορεί να προκαταλάβει τις σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Τυνησία, ενώ θα πρέπει η διαχείριση και ο ρυθμός των εισαγωγών να γίνεται προσεκτικά. Οπως ανέφερε, η κατάργηση των μηνιαίων ορίων για τις εισαγωγές αυτές δεν υπήρξε συνετή ενέργεια από πλευράς Επιτροπής».

 

Πηγή: agronews.gr