Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015 14:05

Στα 3,05 ευρώ το ελαιόλαδο 

Γράφτηκε από τον
Στα 3,05 ευρώ το ελαιόλαδο 

Στα 3 με 3,05 ευρώ έχει διαμορφωθεί αυτή την περίοδο η τιμή του ελαιολάδου στη Μεσσηνία και το ανησυχητικό είναι πως η καθοδική τάση παραμένει. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία στον αγροτικό κόσμο, που έχει μεγάλες υποχρεώσεις και πρέπει να πουλήσει, γιατί δεν έχει πάρει και την επιδότηση.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφασίου Λάζαρος Σύρνος, από τις πρώιμες περιοχές του νομού λόγω και του μαυρολίσιου, μας ενημέρωσε ότι η τιμή είναι 3,05 ευρώ με το ζόρι. Παρατήρησε ότι «αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν έχει σημειωθεί ξανά να πέσει η τιμή του ελαιολάδου τόσο νωρίς και σε τόσο μικρό διάστημα. Σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός πως δεν έχει δοθεί ακόμα η επιδότηση και η επιστροφή ΦΠΑ. Και οι Ιταλοί γνωρίζουν τις ανάγκες του κόσμου». Συνέστησε «να κρατηθούν οι παραγωγοί, το λάδι θα ανέβει» κι επεσήμανε πως «κάτω από 3 ευρώ δεν θα διώξουμε λάδι. Αναφερόμενος στα παιχνίδια που παίζονται, είπε ότι «κάθε Παρασκευή οι έμποροι λένε ότι δεν παίρνουν λάδι και τη Δευτέρα πέφτει η τιμή του». Ανέφερε πως «τα λάδια είναι πολύ καλά, ποιοτικά», αλλά ενημέρωσε ότι «αν δεν βρέξει, θα έχουμε πρόβλημα. Εχουν σουφρώσει οι ελιές από την ξηρασία».

Ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Αντώνης Κορακάκης παρατήρησε ότι «έχει πάει 3 ευρώ το λάδι, ενώ ξεκίνησε 3,60». Εξήγησε πως «πιέζουν την αγορά οι Ιταλοί, θέλουν να αγοράσουν φθηνότερα. Ο κόσμος έχει ανάγκες και πουλάει» κι επιβεβαίωσε για μια ακόμα χρονιά: «Ολα θα εξαρτηθούν από την παραγωγή της Ισπανίας και της Ιταλίας, δεν εξαρτάται από μας». Υπενθύμισε ότι «και πέρυσι τέτοια εποχή ήταν 2,90 ευρώ και στα μέσα Δεκεμβρίου είχε πάει 3,20» και σημείωσε: «Φέτος ξεκίνησε πιο νωρίς η παραγωγή στην περιοχή μας, στην Πυλία. Είναι η καλοκαιρία και το γεγονός ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από χρήματα και πουλάει. Εχει πουληθεί το 50% τής μέχρι τώρα παραγωγής. Εχει υποχρεώσεις να καλύψει ο κόσμος, έχει στεγνώσει η αγορά». Μας ενημέρωσε πως «είναι χαμηλά και στην Κρήτη η τιμή», ενώ επεσήμανε ότι «είναι καλή χρονιά, καλή παραγωγή για την περιοχή μας. Το γλοιοσπόριο έχει εμφανιστεί σε μικρό βαθμό, σε μέρη με αυξημένη υγρασία».

Γ.Σ.


NEWSLETTER