Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015 16:52

Σπιράλ υποτιμήσεων στις τιμές του ισπανικού ελαιολάδου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Σπιράλ υποτιμήσεων στις τιμές του ισπανικού ελαιολάδου

Αλλεπάλληλες υποτιμήσεις παρατηρούνται τις τελευταίες βδομάδες για το ισπανικό ελαιόλαδο, παρόλο που «δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που να εξηγούν αυτή την τάση», υπογραμμίζεται στην ιστοσελίδα Agroinformacion.com.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο την τελευταία βδομάδα οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην ισπανική αγορά έπεσαν σε ποσοστό 8,30%, από τα 3,37 ευρώ το κιλό που ήταν στις 16 Νοεμβρίου, στα 3,09 ευρώ το κιλό που είναι τώρα (23 Νοεμβρίου).

«Οι υποτιμήσεις δεν έχουν νόημα», λένε οι Ισπανοί, καθώς μετά βίας υπήρχαν 180.000 τόνοι αποθέματα μέχρι να βγει το καινούργιο ελαιόλαδο του '15-'16. Σημειώνεται ότι την περσινή χρονιά τα αποθέματα έφταναν τους 500.000 τόνους. Επίσης, η παραγωγή φέτος δεν φαίνεται να είναι «καλή» εξαιτίας της έλλειψης βροχών και των υψηλών θερμοκρασιών.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι μεγάλοι ισπανικοί εμπορικοί διανομείς ποντάρουν σε μία συνεχιζόμενη υποτίμηση και συνεχίζουν τη στρατηγική τους να μεταθέτουν τις αγορές στο μέλλον και πραγματοποιούν πράξεις για τις απολύτως αναγκαίες ποσότητες, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι τιμές.

Για παράδειγμα, οι αγοραπωλησίες το διάστημα 6-12 Νοεμβρίου ήταν 3.816 τόνοι, ενώ μία βδομάδα αργότερα έπεσαν στους 2.875 τόνους, καταγράφοντας μείωση 24,7%.

Ακόμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Oliveoiltimes.com, οι Ισπανοί καταναλωτές αγοράζουν λιγότερο ελαιόλαδο, έναντι των σπορέλαιων, και οι πτώσεις στις τιμές σημειώνονται και στην Ιταλία και στην Ελλάδα τις τελευταίες βδομάδες.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην πτώση της ζήτησης για ελαιόλαδο στην ισπανική αγορά συνέβαλε και η μεγαλύτερη προσφορά φέτος από την Τυνησία.

 

Μάλιστα, οι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το αδασμολόγητο ελαιόλαδο Τυνησίας.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER