Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011 21:42

Μαύρη σταφίδα Μεσσηνίας με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη αποφάσισε να δημιουργήσει η ΕΑΣ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μαύρη σταφίδα Μεσσηνίας με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη αποφάσισε να δημιουργήσει η ΕΑΣ

- Ενώ εντείνονται οι κινήσεις για προστασία του ελαιολάδου ΠΟΠ ΚαλαμάταςΗ ΕΑΣ Μεσσηνίας για το θέμα του νοθευμένου ελαιολάδου στη Νέα Υόρκη κάνει κινήσεις σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ. Ανάλογες κινήσεις κάνει για την προστασία του ελαιολάδου και των ελιών Καλαμών σε Κίνα και Ινδία. Ενόψει της νέας ΚΑΠ από το 2013 αποφάσισε τη δημιουργία μαύρης σταφίδας Μεσσηνίας με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη (ΠΓΕ). Νέος αναπληρωτής γενικός διευθυντής της οργάνωσης ορίστηκε ο Νίκος Σαρδέλης, διευθυντής του καταστήματος της Μεσσήνης.
Ολα αυτά τα θέματα συζητήθηκαν και δρομολογήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Ενωσης. Εκεί επιβεβαιώθηκε ότι ο ευρισκόμενος σε 3μηνη αργία γενικός διευθυντής Δημήτρης Ραπτέας και η διευθύντρια Οικονομικού Διονυσία Βλαχονικολού, που φέρονται ως υπεύθυνοι για τα "φέσια" και τις επισφάλειες, ζήτησαν και πήραν παράταση για να απολογηθούν έως το τέλος του μήνα.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βασίλης Κοζομπόλης ενημέρωσε το Δ.Σ. για την έκθεση ανάλυσης που έλαβε από το χημείο του ΕΦΕΤ για τη νοθεία του ελαιολάδου στην Αμερική και για το έγγραφο της πρεσβείας στη Νέα Υόρκη με στοιχεία για την εταιρεία που το νόθευε. Ο κ. Κοζομπόλης είπε ότι η εταιρεία αγοράζει κάποια λάδια από την Ελλάδα και συσκευάζοντάς τα στην Αμερική, τα αναμειγνύει με σπορέλαια. «Θα συνεργαστούμε με την ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, με βάση το εκεί νομικό πλαίσιο. Η εταιρεία έχει κατοχυρώσει το όνομα Καλαμάτα στις ΗΠΑ και εκεί δεν ισχύει η προστασία των προϊόντων ΠΟΠ, όπως στην Ευρωπαϊκή Ενωση», παρατήρησε ο πρόεδρος.
Το Δ.Σ., ακόμα, πήρε απόφαση για τον ορισμό δικηγόρου για την προστασία του ΠΟΠ Καλαμάτα στην Κίνα και για την προστασία του ίδιου ελαιολάδου και των ελιών Καλαμών στην Ινδία. Στην πρώτη περίπτωση είναι σε συνεργασία με την ΕΑΣ Σητείας και στη δεύτερη συμμετέχει στην πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Για τη σταφίδα ΠΓΕ Μεσσηνίας, ο κ. Κοζομπόλης είπε ότι παίρνουν τα μέτρα τους ενόψει του 2013 και της αναθεώρησης της ΚΑΠ. Ετσι αποφάσισαν να ζητήσουν προσφορά από την εταιρεία που συνέδραμε την Ενωση για το φάκελο του ΠΟΠ Καλαμάτα. «Στόχος μας είναι όλες οι δενδρώδεις καλλιέργειες να κατοχυρωθούν με ΠΟΠ ή ΠΓΕ, για να αποτελεί αυτό πρόσθετη ενίσχυση για τους παραγωγούς μετά το 2013, αλλά και να ενισχυθεί η ποιότητα του προϊόντος», επεσήμανε ο πρόεδρος.
Επίσης, ο Ν. Σαρδέλης ορίστηκε νέος αναπληρωτής γενικός διευθυντής, στη θέση της Διονυσίας Βλαχονικολού, που παραμένει διευθύντρια Οικονομικού, αλλά παραιτήθηκε από τη θέση της αναπληρώτριας, λόγω φόρτου εργασίας.
Οσον αφορά το θέμα των απολογιών Ραπτέα και διευθύντριας Οικονομικού, ο κ. Κοζομπόλης είπε ότι «μετά τις απολογίες τους το Δ.Σ. θα κρίνει και θα αποφασίσει».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER