Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2015 16:28

Εφαρμογή κοινής άλεσης ελαιοκάρπου 

Γράφτηκε από την

Παρουσίαση της εφαρμογής κοινής άλεσης με μέτρηση της ελαιοπεριεκτικότητας και ταυτόχρονα της οξύτητας του ελαιόλαδου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του  Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας. 

Παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση του χημείου και των νέων τεχνικών στην κοινή άλεση αλλά και στην ποιότητα του ΠΟΠ Καλαμάτα. Θα γίνει πλήρης ανάλυση των δεδομένων κοινής και μεμονωμένης άλεσης και με προβολή σχετικού βίντεο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κοινή άλεση μπορεί να επιφέρει μείωση του κόστους προς όφελος του ελαιοτριβέα, άρα και τη μείωση του “δικαιώματος” προς όφελος του ελαιοπαραγωγού, όπως επίσης και σημαντική βελτίωση της ποιότητας αλλά και μείωση των αποβλήτων.   

Οπως αναφέρεται, εφαρμόζεται εδώ και χρόνια με επιτυχία σε δεκάδες ελαιοτριβεία κυρίως στη Λακωνία και την Κρήτη.  Με τη δυνατότητα που παρείχε το πρόγραμμα των ΟΕΦ εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη Μεσσηνία στο διφασικό ελαιοτριβείο του Α.Σ. Καλαμάτας.  

Στην παρουσίαση, η οποία θα γίνει από ειδικό χημικό, θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει έλεγχος σε μικρά δείγματα ελαιοκάρπου συμμετεχόντων, προκειμένου να λάβουν άμεσα τιμές ελαιοπεριεκτικότητας και οξύτητας, χωρίς κόστος. Η παρουσίαση θα κλείσει με γευσιγνωσία ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα.