Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015 16:03

Ημερίδα για το λάδι στο Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Ημερίδα με θέμα "Ποιότητα ελαιολάδου, σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές", πραγματοποιήθηκε χθες στο Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας (πρώην Ινστιτούτο), στην οδό Λακωνικής. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης του Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου Ελαιολάδου Καλαμάτας του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ "Δήμητρα".

Χαιρετίζοντας ο Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, γενικός διευθυντής Αγροτικής Ερευνας του ΕΛΓΟ "Δήμητρα", παρατήρησε πως το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Ελαιολάδου Καλαμάτας επιδιώκει «να εφαρμόσει τα αποτελέσματα της έρευνας στην πράξη, πιστοποιώντας την ποιότητα. Είναι θέμα των παραγωγών να το εκμεταλλευτούν». Επεσήμανε πως στόχος είναι «να γίνει γνωστό ευρέως στον κόσμο ότι αν έχει πιστοποίηση το προϊόν τους, θα βρει νέες αγορές και θα είναι βιώσιμο». Ενημέρωσε ότι «η Πολιτεία διέθεσε χρήματα, 9 εκ. ευρώ. Για 1,5 χρόνο προσελήφθησαν 164 επιστήμονες με διδακτορικό και 7 από αυτούς έμειναν στην Καλαμάτα και παρουσίασαν στη Θεσσαλονίκη, πριν 2 ημέρες, τις καινοτόμες λύσεις που προτείνουν, ώστε να είναι άμεσα εφαρμόσιμες στη γεωργία. Μας δίνουν 100 θέσεις ερευνητών στα 11 Ινστιτούτα μας και 2 από αυτούς θα έρθουν στην Καλαμάτα». Ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε τους παραγωγούς ελαιολάδου της Μεσσηνίας «να στηρίξουν το συγκεκριμένο εργαστήριο και το Ινστιτούτο για να βοηθήσουμε με το προσωπικό αυτούς που μας έχουν ανάγκη».

Ο Παναγιώτης Κάτσαρης, υπεύθυνος ποιότητας του Εργαστηρίου Ελαιολάδου, έκανε μια ιστορική αναδρομή στο Ινστιτούτο Ελαίας Καλαμάτας και αναφέρθηκε στη σημασία συλλογής ερευνητικών δεδομένων για τη διασφάλιση και ανάδειξη της ποιότητας ελαιολάδου. Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και η ημερίδα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου Ελαιολάδου Καλαμάτας.

Στην ημερίδα παρέστησαν η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο πρώην δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Γιώργος Φάβας και ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας Ανδρέας Κανάκης.

Γ.Σ.