Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2015 07:48

"Αλφειός Ρόδι Α.Ε.": 207 παραγωγοί καλλιεργούν ρόδια σε 2.000 στρέμματα (βίντεο και φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
"Αλφειός Ρόδι Α.Ε.": 207 παραγωγοί καλλιεργούν ρόδια σε 2.000 στρέμματα (βίντεο και φωτογραφίες)

Η καλλιέργεια ροδιού κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην περιοχή της Πελοποννήσου, με στόχο τις αγορές του εξωτερικού. Μια από τις σημαντικότερες προσπάθειες έγινε με τη σύσταση της «Αλφειός Ρόδι Α.Ε», η οποία μετρά 207 μετόχους – παραγωγούς στην περιοχή της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, αρκετοί εκ των οποίων στη Μεσσηνία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Παρασκευά Παρασκευόπουλο, η μονάδα επεξεργασίας χυμού ροδιού αποτελεί την πρώτη σύγχρονη κι ολοκληρωμένη στην Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε τη δοκιμαστική λειτουργία της πριν μερικές εβδομάδες στην περιοχή της Πελοποννήσου.

 

Η «Αλφειός Ρόδι Α.Ε» μετά από 4 χρόνια συλλογικής προσπάθειας μπήκε στην τελική ευθεία της πρώτης φάσης υλοποίησης του εγχειρήματος. Στεγάζεται στο πρώην εργοστάσιο «Νέκταρ Ντοάς», έχοντας ήδη στο δυναμικό της 2.000 στρέμματα στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα.

Πρόκειται για κοινωνική επιχειρηματικότητα, πολυσυμμετοχική στην καλλιέργεια της ποικιλίας wonderful με ολοκληρωμένη διαχείριση και πιστοποίηση για το ρόδι και το χυμό, «τηρώντας ουσιαστικά τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας».

Η μονάδα είναι πλήρης σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, καθώς η διαδικασία περιλαμβάνει την υποδοχή και την επεξεργασία (διαχωρισμός, σύνθλιψη, χυμοποίηση, καθίζηση, ζύμωση, ακολουθεί η επεξεργασία και ο καθαρισμός μέσω φίλτρων, η παστερίωση και η εμφιάλωση). Μια μονάδα πλήρης κι εμφανής, « αφενός γιατί η μονάδα δεν έχει κρυφά σημεία και αφετέρου με διαφάνεια καθώς το προϊόν προέρχεται πρωτογενώς από τα κτήματα των μετόχων», σημειώνει.

«Είμαστε συνιδιοκτήτες στο brand name, στο μάνατζμεντ, στο εργοστάσιο και ο καθένας έχει το κτήμα του» επισημαίνει τονίζοντας πως «Όλα είναι θέμα μεγέθους». Εξηγεί πως «συμμετέχουμε  και παίρνουμε τμήματα της υπεραξίας μέχρι την κατανάλωση, από το κτήμα μέχρι το ράφι». Και πλέον, «με την παραγωγή που έχουμε είμαστε αναγνωρίσιμοι στην παγκόσμια αγορά ροδιού και χυμού, είμαστε συνομιλητές στις αγορές. Το ρόδι της «Αλφειός Ρόδι Α.Ε.» ταξιδεύει στην Ευρώπη, έχει μπει σε πολύ μεγάλες εταιρείες στη Γερμανία και αντέχουμε στον ανταγωνισμό σε σχέση με τις άλλες χώρες». Το επόμενο βήμα είναι ο χυμός σε μπουκαλάκι 250 ml.

Υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα κερδίζει κομμάτια της αγοράς και μέσα από εμάς» και με έμφαση επισημαίνει ότι «Θα είμαστε συνεπείς, καθώς με μισοπρακτικές αδιάφανες ή πρόχειρες δεν υπάρχει αποτέλεσμα».

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση «τίποτα δεν είναι ρόδινο», αλλά  «σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες που ζει η χώρα μας , το να κάνει κάποιος κάτι που του δίνει ελπίδα είναι σημαντικό».

Σημειώνει όμως πως «ο πρωτογενής τομέας δεν είναι μόνο η επιστροφή στο χωράφι και στις ρίζες συναισθηματικά αλλά είναι και θέμα ανάπτυξης» αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα πως δυστυχώς πως «ακόμα και οι θήκες πλαστικού για τα ρόδια… εισάγονται από την Ιταλία».


NEWSLETTER