Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015 08:09

Πάνω από 50.000 τόνους η παραγωγή ελαιόλαδου

Γράφτηκε από την
Πάνω από 50.000 τόνους η παραγωγή ελαιόλαδου

Ιδιαίτερα μεγάλη αναμένεται και η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου στην περιοχή της Μεσσηνίας με τις εκτιμήσεις -βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων- να κάνουν λόγο ακόμα και για πάνω από 50.000 τόνους.

Σύμφωνα με το διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας Γιάννη Κυριακόπουλο, η ελαιοσυγκομιδή είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο στις περιοχές της Μάνης και της Πυλίας, ενώ σε άλλες περιοχές, όπως της Μεσσήνης, η διαδικασία είναι ήδη στην αρχή. Εκτιμάται -όπως λέει- πως και η φετινή παραγωγή αναμένεται σε εξαιρετικά επίπεδα, γύρω στους 30.000 τόνους, ενώ πέρυσι ανήλθε στους 38.000 τόνους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, αφού ο φόβος ειδικά για παγετό υπάρχει πάντα το χειμώνα. Πάντως, οι ελαιοαποδόσεις είναι εξαιρετικές, με εξαίρεση κάποιες όψιμες περιοχές, όπου οι ελαιοπεριεκτικότητες είναι ακόμα χαμηλές.

Από τη μεριά του ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος επισημαίνει πως τα μηνύματα είναι εξαιρετικά καλά, η ποιότητα του ελαιολάδου πολύ καλή με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και πολύ χαμηλές οξύτητες και πολύ καλά στοιχεία από την εκτίμηση της παραγωγής. Μέχρι στιγμής έχουν παραχθεί πάνω από 15.000 τόνοι και για το σύνολο της παραγωγής εκτιμάται πως θα ξεπεραστούν οι 23.000 τόνοι, πάνω από τη μέση παραγωγή των 22.000 τόνων, παρότι οι ελαιοπεριεκτικότητες δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, διαφοροποιημένες ανά περιοχές προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Κ.Δ.


NEWSLETTER