Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015 08:34

Λιγότερα στρέμματα ανοιξιάτικης πατάτας σε Μεσσήνη και Μπουρνιά

Γράφτηκε από τον

Λιγότερα στρέμματα ανοιξιάτικης πατάτας φυτεύονται φέτος στη Μεσσήνη και τον Μπουρνιά, λόγω της αδυναμίας χρηματοδότησης και της κακής οικονομικής κατάστασης των παραγωγών.

Κατάσταση που επιδεινώθηκε από την κακή περσινή χρονιά για το προϊόν, την υψηλή φορολόγηση των αγροτών και το μεγάλο κόστος καλλιέργειας.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας μας ενημέρωσε ότι η φύτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και διευκρίνισε: «Φέτος οψίμισε, λόγω των καιρικών συνθηκών και του Πάσχα του 2016 που είναι αργά. Πέρυσι με την πρωιμότητα δεν βγάλαμε παραγωγή». Για τις δυσκολίες της καλλιέργειας ανέφερε πως «οι έμποροι ζητάνε λεφτά, άλλοι πιστώνονται, άλλοι με μετρητά, με ό,τι έχουν και άλλοι βάζουν γραμμάτια».

Επεσήμανε ότι «πολύ λιγότερα στρέμματα θα φυτευτούν φέτος, θα είναι μικρότερη η καλλιέργεια. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Τα δύο τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλο πρόβλημα».

Για την οψίμιση της παραγωγής και την προοπτική να βγει πριν το Πάσχα (του χρόνου πέφτει την Πρωτομαγιά), παρατήρησε: «Αν βγει και η Λακόπετρα μαζί με μας, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα».

Για το μεγάλο κόστος καλλιέργειας και την υψηλή φορολόγηση, ο Γ. Μπλάνας σημείωσε: «Είναι πανάκριβα όλα: σπόροι, λιπάσματα, φάρμακα και τώρα είναι και η φορολογία. Είναι αδύνατο να ξανακαλλιεργήσουμε. Φαίνεται να είναι η τελευταία χρονιά που καλλιεργούμε. Με αυτές τις συνθήκες, να παλεύεις, να βγάζεις κάτι και να στο παίρνει η Εφορία, δεν αξίζει να καλλιεργούμε».

Ο Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, μας είπε ότι «φέτος η καλλιέργεια στον Μπουρνιά θα είναι κάτω 30% με 40% σε σχέση με πέρυσι» κι εξήγησε: «Δεν υπάρχει χρηματοδότηση για να καλλιεργήσει ο κόσμος. Οσοι ήταν συνεπείς, τους χρηματοδοτούν. Φοβάται ο κόσμος. Είναι άσχημα τα πράγματα, ιδιαίτερα μετά την περσινή κακή χρονιά».

Για την υψηλή φορολόγηση και το κόστος καλλιέργειας επεσήμανε: «Διαλύθηκε ο κόσμος με τη φορολογία. Είναι πολύ δύσκολα, δεν προλαβαίνουμε να πληρώσουμε Τα έξοδα είναι πιο αυξημένα, με το 23% ΦΠΑ στα φυτοφάρμακα. Δεν αντέχει ο κόσμος να καλλιεργήσει. Δουλεύουμε μέρα - νύχτα και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε».

Για τη νέα καλλιέργεια παρατήρησε ότι «η παραγωγή θα βγει κανονικά πριν από το Πάσχα. Θα υπάρχει επάρκεια για να καλυφθεί η αγορά».

Γ.Σ.