Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015 11:21

To πρώτο ΠΟΠ "Καλαμάτα" παραγωγής Τριφυλίας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βάλτας

Γράφτηκε από τον
To πρώτο ΠΟΠ "Καλαμάτα" παραγωγής Τριφυλίας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βάλτας

Το πρώτο ελαιόλαδο ΠΟΠ "Καλαμάτα" από την περιοχή της Τριφυλίας έφυγε προχθές από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βάλτας, μετά την επέκταση του ΠΟΠ σε όλο το νομό.

Ο συνεταιρισμός έγινε ο πρώτος που κατάφερε και πιστοποίησε ποσότητα ελαιολάδου ως ΠΟΠ, προσφέροντας έτσι στους παραγωγούς-μέλη του υπεραξία στο προϊόν τους. Σίγουρα αποτέλεσε μια σημαντική επιτυχία για το συνεταιρισμό και δείχνει το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθηθεί, αλλά και τα οφέλη που υπάρχουν μέσα από την πιστοποίηση.

Η ποσότητα που έφυγε ήταν κοντά στους 28 τόνους σε τιμή 3,25 ευρώ το κιλό και προωθήθηκε στην εγχώρια αγορά. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Δημήτρης Αντωνόπουλος μιλώντας στην «Ε» δεν έκρυψε τη χαρά του αλλά και την ικανοποίησή του σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς πάντα προσπαθούμε να είμαστε κοντά στις τρέχουσες εξελίξεις και μια από αυτές είναι η επέκταση του ΠΟΠ σε όλο το νομό. Από την πρώτη στιγμή συμμετείχαμε στις ημερίδες που έγιναν γι' αυτό το θέμα που ήταν κατατοπιστικές και σε αυτό ευχαριστούμε τον κ. Παρασκευόπουλο. Πιστεύουμε ότι μέσα από την πιστοποίηση ΠΟΠ μπορούμε να δώσουμε υπεραξία στο προϊόν μας και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Ετσι ακολουθήσαμε όλες τις διαδικασίες και στις 3 Δεκεμβρίου πήραμε την πιστοποίηση από τον Agrocert. Από εκεί και πέρα, από επαφές που είχαμε είδαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το ΠΟΠ και έτσι στείλαμε κάποια δείγματα. Είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση και διώξαμε το πρώτο λάδι ΠΟΠ από την περιοχή μας. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε πολύς αγώνας αλλά το ότι τα καταφέραμε, μας κάνει χαρούμενους και μας φέρνει ικανοποίηση. Εξάλλου δουλειά μας, όλου του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι να καταφέρνουμε πάντα κάτι καλύτερο για τους παραγωγούς, για όλους μας, να δίνουμε κάτι παραπάνω στο προϊόν μας. Ευελπιστούμε με την στήριξη των παραγωγών μας, τους οποίους έχουμε δίπλα μας και τους ευχαριστούμε, να τα καταφέρουμε ακόμη καλύτερα και να διώξουμε ακόμη περισσότερες ποσότητες ως ΠΟΠ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Τριφυλίας, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, έχουν υποβληθεί αιτήσεις από 29 ελαιοτριβεία της περιοχής στον Agrocert για πιστοποίηση, όπου οι έλεγχοι ολοκληρώθηκαν αυτές τις ημέρες. Οσον αφορά τη φετινή παραγωγή, όπως μας είπε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από πέρυσι που έφτασε τους 21.800 τόνους και να ξεπεράσει τους 22.000. Εξάλλου στην περιοχή της Τριφυλίας έχει πλέον καθιερωθεί μια μόνιμη παραγόμενη ποσότητα που ξεπερνά τους 21.000 τόνους.

 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER