Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011 22:41

Εναλλακτικές καλλιέργειες προωθεί ο Δήμος Μεσσήνης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εναλλακτικές καλλιέργειες προωθεί ο Δήμος Μεσσήνης

 

Τη δυναμική είσοδό του σε εναλλακτικές καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων και αυτή των αρωματικών φυτών, πρέπει να επιχειρήσει ο Δήμος Μεσσήνης -προωθώντας και τη δημιουργία ομάδων παραγωγών.

Η σχετική πρόταση έγινε από τον Γιώργο Ζακυνθινό, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Καλαμάτας, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που οργάνωσε χθες το πρωί ο Δήμος Μεσσήνης στο Δημαρχείο και την οποία παρακολούθησε πολύς κόσμος.

Η πρόταση προβλέπει, α) εντοπισμό και την αξιολόγηση της αυτοφυούς βλάστησης στο δήμο και τη δημιουργία πιλοτικών αγρών σε επιλεγμένες περιοχές, β) ανάπτυξη τεχνογνωσίας και έμφαση στην σποροπαραγωγή, γ) εκπαίδευση αγροτών και γεωπόνων, δ) σύσταση ομάδων πρότυπης παραγωγής, ε) προσαρμογή του μηχανολογικού εξοπλισμού, στ) πιλοτική μονάδα μεταποίησης, ζ) μεταφορά τεχνογνωσίας, η) διασφάλιση επώνυμων προϊόντων, θ) διαχείριση και δημοσιότητα του εγχειρήματος, ι) δημιουργία θεματικού πάρκου για την ενίσχυση των εναλλακτικών καλλιεργειών.

Οπως τόνισε ο καθηγητής, ωστόσο, “η εναλλακτική καλλιέργεια δεν είναι δουλειά ''αρπαχτής'', θέλει σύστημα, προσπάθεια και σοβαρότητα.

Προηγουμένως είχε αναλύσει τη στροφή της δυτικής κοινωνίας προς την κατανάλωση φυτικών ουσιών, αλλά και τη χρήση τους στη φαρμακευτική, τονίζοντας ότι η Ευρώπη αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά αρωμαθεραπευτικών φυτών, με τις συνολικές πωλήσεις να ανέρχονται σε 7,8 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος είχε επισημάνει ότι η δημοτική αρχή επιδιώκει να στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγροτικό χαρακτήρα του δήμου, ενισχύοντας τόσο τις παραδοσιακές καλλιέργειες, όσο και και προωθώντας τις εναλλακτικές:

Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε να ζητούμε, τόσο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσο κι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να διαθέσουν στο δήμο μας 3 γεωπόνους -όχι για δουλειά γραφείου - αλλά για να βρίσκονται καθημερινά στα χωράφια και να συνδράμουν τους αγρότες” τόνισε.

Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει σήμερα τη σύσταση ομάδας παραγωγών ανέπτυξε στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Στραβόλαιμος, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας» Γιώργος Κόκκινος αναφέρθηκε στην εμπειρία της ομάδας παραγωγών «Νηλέας» ως προς την ολοκληρωμένη διαχείριση ελαιολάδου.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι προχωρεί πιλοτικά η συγκαλλιέργεια αρωματικών φυτών -ρίγανης και δενδρολίβανου- σε ελαιώνες, ζητώντας ταυτόχρονα και την επιστημονική συνδρομή του ΤΕΙ Καλαμάτας στην προσπάθεια αυτή. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί και το συσκευαστήριο ελαιολάδου που κατασκευάζει η ομάδα των 65 παραγωγών.

Ακολούθησε ο παραγωγός ιπποφαούς Βασίλης Κωνσταντινίδης, που μίλησε για τη συγκρότηση ομάδας παραγωγών η οποία θα έχει ως στόχο τη βελτίωση της καλλιεργητικής τεχνικής, την εμπορία και τη μεταποίηση του προϊόντος. Σημείωσε, ειδικότερα, ότι αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται περί τα 20 στρέμματα με ιπποφαές στη Μεσσηνία, ενώ έχει τεθεί στόχος να αυξηθούν σε 100 -όλα σε περιοχές του Δήμου Μεσσήνης, στις Ενότητες Αίπειας και Πεταλιδίου.

Την εμπειρία του, ως καλλιεργητής ιπποφαούς μετέφερε στη συνάντηση και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Νεμέας Κώστας Φρούσιος, ενώ από την πλευρά του ο Γιώργος Κολλάτος -ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Κανελλόπουλου- σημείωσε ότι η χώρα μας υστερεί δραματικά στη συστηματική παραγωγή αρωματικών φυτών -είμαστε προτελευταίοι στην Ευρώπη στις εξαγωγές, αποκάλυψε. Ανακοίνωσε δε ότι αυτή την εβδομάδα έρχεται στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον “αγροτικό Καλλικράτη”, προκειμένου να μπει τάξη στους συνολικά 6.500 συνεταιρισμούς και ΕΑΣ που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, όταν έστω και ελάχιστο τζίρο έχουν μόλις οι 1.300.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Χρήστος Μαλαπάνης και ο Απόστολος Παπαφωτίου θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Βιομηχανίας και Πολιτισμού.

Β.Γ.Μ.

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER