Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2016 08:18

22.000 τόνοι λαδιού η φετινή παραγωγή στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον
22.000 τόνοι λαδιού η φετινή παραγωγή στην Τριφυλία

Υψηλότερη των αρχικών εκτιμήσεων είναι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή της Τριφυλίας, που όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσει τους 22.000 τόνους συνολικής παραγωγής. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας.

Οπως μας επισήμανε ο διευθυντής της Αντώνης Παρασκευόπουλος, "ήδη με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και για τον μήνα Δεκέμβριο από 22 ελαιοτριβεία σε σύνολο 70, ο συνολικός όγκος παραγωγής έχει φτάσει από την αρχή της ελαιοκομικής περιόδου τους 16.000 τόνους. Εκτιμάται ότι με την συγκέντρωση των στοιχείων και από τα υπόλοιπα ελαιοτριβεία για τον Δεκέμβριο η ποσότητα αυτή θα ξεπεράσει τους 20.000 τόνους - και με ένα 10% περίπου ακόμη να μην έχει ελαιοσυγκομιστεί. Ολα δείχνουν ότι η παραγωγή θα πάει πάνω από 22.000 τόνους.

Αυτό που έχει κάνει τη διαφορά φέτος, είναι οι υψηλές αποδόσεις που καταγράφονται. Δηλαδή η υψηλή ελαιοπερικτικότητα του καρπού, αλλά και ο αυξημένος καρπός που δεν φαινόταν από την αρχή ότι έχουν τα δέντρα. Γεγονός που αποδίδεται στις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους τελευταίους μήνες, με τις σημαντικές βροχές τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και την ηλιοφάνεια που υπήρχε στην συνέχεια.

Χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι η πολύ καλή ποιότητα, με τις οξύτητες να είναι σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και το γεγονός ότι για πρώτη φορά από την περιοχή της Τριφυλίας έχουμε πιστοποιημένο ΠΟΠ Καλαμάτας ελαιόλαδο που δίνει προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Ηδη έχουν πιστοποιηθεί ελαιοτριβεία και ποσότητες ελαιολάδου και στην συνέχεια θα πιστοποιηθούν και άλλες".

Οσον αφορά το υπόλοιπο της ελαιοσυγκομιδής, εκτιμάται ότι απομένει ένα ποσοστό περίπου 10% στις περιοχές Γαργαλιάνων και Φιλιατρών και υψηλότερο σε περιοχές βόρεια της Κυπαρισσίας και ειδικά σε Κοπανάκι και Δώριο.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER