Κυριακή, 03 Ιουλίου 2011 23:33

Εμπάθεια Σκανδαλίδη βλέπει ο Καραμίχας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εμπάθεια Σκανδαλίδη βλέπει ο Καραμίχας

 

Τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη για προσωπική εμπάθεια απέναντί του κατηγορεί ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας κι εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα κατεδαφίσουν στα δικαστήρια το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς.

Σε δηλώσεις του στην "Ε" ο κ. Καραμίχας εκτιμά ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, από την αρχή έως το τέλος είναι αντισυνταγματικό, επικρίνει τον υπουργό για κρατισμό άνευ προηγουμένου και θεωρεί πως το έφτιαξαν αποτυχημένα πολιτικά στελέχη, τα οποία κυριαρχούνται από εμπάθεια.

Αρχικά ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, χωρίς να είναι σίγουρος για το κείμενο που κατατέθηκε, αναφέρει ότι «αυτό το κείμενο που είδαμε, είναι σαν εκείνο που υπήρχε στη διαβούλευση και χειρότερο». Εκτιμά ότι «αν ψηφιστεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο, θα δημιουργήσει δυσλειτουργίες», αλλά εκφράζει τη σιγουριά πως «θα το κατεδαφίσουμε στα δικαστήρια». Παρατηρεί ότι δεν μπορεί να καταλάβει «τη σκοπιμότητα της κυβέρνησης, γιατί θέλει να μας οδηγήσει στα δικαστήρια».

Υπενθυμίζει πως «είναι η δεύτερη φορά που κυβερνητική παράταξη διολισθαίνει σ’ ό,τι αφορά τους συνεταιρισμούς» και σημειώνει: «Την πρώτη φορά ήταν όταν ήταν υπουργός Γεωργίας ο κ. Σημίτης, ο οποίος -ευτυχώς για τον κ. Σημίτη- διόρθωσε τον 1541 ως πρωθυπουργός με τον 2810. Η σημερινή κυβερνητική παράταξη επαίρετο ότι έφτιαξε ένα νόμο. Τώρα γιατί θέλει να τον διαλύσει;».

Ο κ. Καραμίχας κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για κρατισμό, λέγοντας: «Ο συνεταιρισμός σαν θεσμός είναι ο πιο φιλελεύθερος θεσμός στην οικονομία. Είναι πολύ πιο φιλελεύθερος από τις ανώνυμες εταιρείες. Ετσι αναπτύχθηκε σ’ όλο το δυτικό κόσμο. Αν λοιπόν κάποιοι δεν έχουν μάθει γράμματα σ’ αυτή τη χώρα, δε φταίμε εμείς. Τώρα μας πάει σ’ έναν κρατισμό άνευ προηγουμένου, που ούτε η Σοβιετική Ενωση δεν τον είχε. Αλλαγές χρειάζονται πάνω σε εθελοντική βάση, σε επιχειρηματική βάση, όχι αποφασίζω και διατάσσω. Υπό ποία έννοια πρέπει μόνο στους συνεταιρισμούς να γίνουν αλλαγές; Οι τράπεζες είναι καλύτερες σαν επιχειρήσεις; Οι εταιρείες στο Χρηματιστήριο είναι καλύτερες από τους συνεταιρισμούς; Οπως είναι όλες οι επιχειρήσεις στη χώρα είναι και οι συνεταιρισμοί. Για να αλλάξουν τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα το βασικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε - αυτό που πρέπει να τα χαρακτηρίζει - είναι ο αποκρατισμός. Κάτι που φαίνεται ότι ο κ. Σκανδαλίδης δεν το έχει καταλάβει».

Επιμένει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση, θα το κατεδαφίσουμε. Είμαι απόλυτα βέβαιος γι’ αυτό» και τονίζει: «Ολο το νομοσχέδιο από την αρχή έως το τέλος είναι αντισυνταγματικό. Είναι ένα νομικό έκτρωμα. Αποκλείεται να το έχουν φτιάξει αυτό νομικοί. Εγώ θεωρώ ότι το φτιάχνουν αποτυχημένα πολιτικά στελέχη, τα οποία κυριαρχούνται από εμπάθεια».

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ παρατηρεί ότι χρειάζονταν μόνο δύο νομοθετικές παρεμβάσεις και πως με τον 2810 μπορούν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο με τους συνεταιρισμούς - "σφραγίδες", διευκρινίζοντας: «Ο 2810 δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους συνεταιρισμούς - "σφραγίδες". Δε χρειάζεται καμία αλλαγή. Αυτό που εκφράσαμε εμείς στη μελέτη, είναι πολιτική θέση. Δε χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Μπέρδεψαν τις πολιτικές θέσεις που εκφράσαμε μέσα από μια μελέτη οι οποίες συζητήθηκαν στο Συμβούλιο και πήραν πολιτική χροιά, με τις νομοθετικές παρεμβάσεις. Εμείς δύο νομοθετικές παρεμβάσεις ζητήσαμε: Η μία όπου μπορούν οι Ενώσεις να γίνονται πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί για λόγους λειτουργικούς, γιατί μίκρυνε ο αγροτικός πληθυσμός και η δεύτερη παύει κάθε μορφή συνεταιριστικής επιχείρησης να μπορεί να εγγράφεται στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Αυτά ζητήσαμε. Αυτά το ΠΑΣΟΚ δεν τα είχε στο κυβερνητικό του πρόγραμμα, δεν είχε τίποτα στο κυβερνητικό του πρόγραμμα για τους συνεταιρισμούς. Είχε μια μπαρούφα που έλεγε νέας γενιάς, χωρίς να ξέρει τι είναι η νέα γενιά. Και το άλλο που ζητήσαμε να τελειώσουμε με τους συνεταιρισμούς - "σφραγίδες", αυτό προβλέπεται στον 2810. Εμείς πολιτικές θέσεις εκφράσαμε και μπερδεύτηκε ο κ. Σκανδαλίδης, μπέρδεψε τις πολιτικές θέσεις με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες. Δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει προφανώς».

Ο κ. Καραμίχας δήλωσε ότι θα στενοχωρηθεί αν περάσει το νομοσχέδιο, «θα στενοχωρηθώ για τον τρόπο που λειτουργεί η χώρα μου, δευτερευόντως ότι ανήκω στην ίδια παράταξη». Επέμεινε, ωστόσο, ότι «στα δικαστήρια θα το κάνουμε φτερό και πούπουλο» και καταλήγοντας, μίλησε για προσωπική εμπάθεια του υπουργού: «Και είναι κρίμα, γιατί τους δώσαμε έτοιμη δουλειά. Αλλά προφανώς ο κ. Σκανδαλίδης κρατάει μια εμπάθεια, γιατί όταν βγήκα πρόεδρος χωρίς πολιτική απόφαση του κόμματος, ήταν γραμματέας του κόμματος. Και νομίζω ότι ακόμα εμφορείται από αυτή την υπόθεση. Φτάνει στο σημείο άνθρωπος που διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος να εμφορείται από προσωπικές κακές αναμνήσεις».

Ρεπορτάζ

Γιάννης Σινάπης

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER