Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016 18:16

Στα 3,47 η τιμή ελαιολάδου στην Ιταλία 

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στα 3,47 η τιμή ελαιολάδου στην Ιταλία 

Στα 3,47 ευρώ το κιλό έφτασε τέλος Ιανουαρίου του 2016 η μέση τιμή παραγωγού στην Ιταλία, μετά από αρκετές διακυμάνσεις, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Βέβαια, τα επίπεδα αυτά είναι κατά 42% χαμηλότερα από την περσινή χρονιά.

Στο τέλος του πρώτου μηνός του έτους «οι αντίστοιχες τιμές στην Ισπανία ήταν στα 3,30 ευρώ το κιλό, κατά 1% υψηλότερες από πέρυσι και στην Τυνησία στα 3,28, αυξημένες κατά 12% απ’ την προηγούμενη σεζόν», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με το I.O.C., η σεζόν του 15-16 άνοιξε με χαμηλότερες συναλλαγές σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά, Αυστραλία και Βραζιλία. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως οι τιμές της περσινής σεζόν, η στρατηγική των εισαγωγών κ.ά. Εξαίρεση τους δύο πρώτους μήνες της σεζόν, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2015 αποτέλεσε η Κίνα, όπου οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4%. Στις υπόλοιπες αγορές παρατηρήθηκαν μεγάλες μειώσεις (38% στη Βραζιλία, 36% στην Αυστραλία, 18% στον Καναδά, 13% στην Ιαπωνία και 6% στις ΗΠΑ).

Οσον αφορά το εμπόριο της Ε.Ε. τα στοιχεία του Οκτωβρίου 2015 δείχνουν μία μείωση 27% στις συναλλαγές μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, αλλά μία αύξηση της τάξης του 161% για τις εξαγωγές της Ε.Ε. σε σχέση με την ίδια περίοδο του 14-15.

Σημειώνεται ότι στο τέλος της σεζόν του 14-15 οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές ήταν μειωμένες κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, ενώ οι εισαγωγές από χώρες εκτός Ε.Ε. σημείωσαν αύξηση 293% λόγω της πολύ μειωμένης ισπανικής και ιταλικής παραγωγής το 14-15, που ανάγκασαν τις 2 χώρες να αναζητάνε ποσότητες από άλλα μέρη, ειδικά απ’ την Τυνησία.

Σύμφωνα με την έκθεση, στις ΗΠΑ οι εισαγωγές χύμα ελαιολάδου έχουν κερδίσει έδαφος έναντι των συσκευασμένων τα τελευταία 20 χρόνια.

Αυξημένες οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές για τις επιτραπέζιες ελιές τον Οκτώβριο του 2015

Σχετικά με τις επιτραπέζιες ελιές, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, στο τέλος της καλλιεργητικής σεζόν του 14-15, οι εισαγωγές της Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 2%, ενώ οι συναλλαγές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών αυξήθηκαν κατά 8% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Παράλληλα, στις ΗΠΑ οι εισαγωγές ήταν κατά 12% υψηλότερες, ενώ στη Ρωσία, τη Βραζιλία και την Αυστραλία ήταν μειωμένες κατά 16%, 9% και 12% αντίστοιχα. Μετέπειτα, στην έναρξη της φετινής σεζόν, τον Οκτώβριο του 2015 οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ οι εισαγωγές της Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 23% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Πηγή: agronews.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER