Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016 07:54

Τριφύλιοι αγρότες μελέτησαν καλλιέργειες ελιάς στην Ιταλία

Γράφτηκε από τον

Η τελετή διάδοσης των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ που υλοποιήθηκε στην Πεσκάρα της Ιταλίας από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» και πιο συγκεκριμένα από το κέντρο «Δήμητρα» Κυπαρισσίας πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του το βράδυ του Σαββάτου.

Δεκαπέντε ελαιοπαραγωγοί από την Τριφυλία ταξίδεψαν τον περασμένο Ιούλιο  στην Ιταλία στα πλαίσια του προγράμματος παρακολουθώντας προγράμματα κατάρτισης πάνω στην ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή της Πεσκάρα.
Οπως τονίστηκε στην διάρκεια της παρουσίασης, μπορεί να μην έχουν διαφορετικές τεχνικές καλλιέργειας, σίγουρα όμως μπορούν και προωθούν το προϊόν τους πολύ καλύτερα, δείχνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά παραδείγματα. Αξιοσημείωτο είναι πως στην συγκεκριμένη περιοχή το 75% των ελαιοτριβείων είναι παραδοσιακά, κάτι που δίνει προστιθέμενη αξία στο προϊόν τους.
Το Κέντρο «Δήμητρα» Κυπαρισσίας έχει καταφέρει και παίζει ουσιαστικό ρόλο στην επιμόρφωση και κατάρτιση των αγροτών της περιοχής, και όχι μόνο, με την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων, καθώς δεν είναι πρώτη φορά που παραγωγοί της περιοχής ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Παράλληλα είναι ένα κέντρο που δέχεται παραγωγούς από το εξωτερικό μεταδίδοντας έτσι γνώσεις.
Η τελετή της διάδοσης των αποτελεσμάτων, όπου οι συμμετέχοντες πήραν και τα σχετικά διπλώματά τους έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, με το διευθυντή του Κέντρου «Δήμητρα» Κυπαρισσίας Γιώργο Τσουμάνη να σημειώνει
χαρακτηριστικά: «Με το πρόγραμμα αυτό δόθηκε η δυνατότητα σε 15 ελαιοπαραγωγούς, νέους αγρότες, νέα παιδιά από την περιοχή μας να παρακολουθήσουν πρόγραμμα κατάρτισης πάνω στην καλλιέργεια της ελιάς, σε ένα αρκετά προηγμένο γεωργικό περιβάλλον στην συγκεκριμένη καλλιέργεια στη γειτονική Ιταλία. Το πρόγραμμα ήταν διάρκειας 50 ωρών. 20 ώρες ήταν τεχνικές επισκέψεις σε καλλιέργειες και ελαιοτριβεία, 15 ώρες πρακτική άσκηση και 15 ώρες θεωρητική κατάρτιση.
Μας δίνεται η ευκαιρία και σήμερα να τονίσουμε το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος που θέλει να παίξει και παίζει το Κέντρο «Δήμητρα» Κυπαρισσίας στην περιοχή μας δίνοντας την ευκαιρία, μέσω χρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε αγρότες της περιοχής να μεταβούν στο εξωτερικό για να παρακολουθήσουν σεμινάριο πάνω στην γεωργική εκμετάλλευση που καλλιεργούν και έχουν. Το έχουμε κάνει στην Ισπανία, την Κύπρο, το κάναμε στην Ιταλία και θα το ξανακάνουμε του χρόνου με αμπελοκαλλιεργητές στην Ιταλία. Εχουμε κάνει και αντίστροφη δουλειά. Εχουμε υποδεχθεί ξένους στην περιοχή μας για να τους επιμορφώσουμε, για το πώς γίνεται η καλλιέργεια στην περιοχή μας και δείχνουμε ότι στο ζοφερό περιβάλλον που υπάρχει στη χώρα μας προσπαθούμε να δώσουμε ένα τόνο αισιοδοξίας».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας που εξήρε το έργο του Κέντρου και τόνισε πως ένας τέτοιος χώρος εκπαίδευσης δημιουργεί αισθήματα ελπίδας και προοπτικής. Ενώ τόνισε πως σαν δήμος είναι δίπλα τους.
Χαιρετισμό απεύθυνε και ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο κ. Τσουμάνης έχει δώσει στο Κέντρο άλλη προοπτική, είναι κέντρο για όλη την Πελοπόννησο και σιγά – σιγά εξελίσσεται σε διεθνές κέντρο γνώσης. Από εκεί και πέρα στάθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής που έχει καταφέρει πάρα πολλά. Τόνισε ότι σε αυτούς οφείλεται το φετινό ρεκόρ στην ελαιοπαραγωγή, που με τα τελικά στοιχεία έφτασε τους 30.500 τόνους. Αυτό δείχνει, όπως είπε, τη δυναμική της περιοχής, δείχνει ότι κάτι γίνεται στην περιοχή.
Ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμματος από το ταξίδι στην Πεσκάρα και η απονομή των διπλωμάτων.

Κ.Μπ.