Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016 15:16

Πότε κλέινουν τα μπλόκα της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πότε κλέινουν τα μπλόκα της Πελοποννήσου

Επ' αόριστον έχουν κλείσει οι αγρότες την εθνική οδό Κορίνθου - Αθήνας, τόσο στην νέα όσο και στην παλαιά εθνική οδό, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το Καλαμάκι και να δημιουργούνται κατά διαστήματα μεγάλες ουρές αυτοκινήτων και ταλαιπωρία στους διερχόμενους οδηγούς.

 

Αργά χθες, τροχαίο ατύχημα που είχε σημειωθεί στην Αχαΐα, προκάλεσε τεράστιες ουρές στον Ισθμό και προκειμένου να απόσυμφορηθεί η κατάσταση οι αγρότες άνοιξαν για λίγη ώρα την παλαιά εθνική οδό και στη συνέχεια την έκλεισαν εκ νέου.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου οι αγρότες θα κλείσουν το δρόμο στα διόδια Νεστάνης από τις 6.00 το απόγευμα ως τα μεσάνυχτα, ενώ και οι Λάκωνες αγρότες θα κλείσουν από τις 6.00 έως τις 7.00 το απόγευμα την γέφυρα του Ευρώτα στην είσοδο της Σπάρτης.

Εν τω μεταξύ με πρωτοβουλία των αγροτών της Αρκαδίας, τo Συντονιστικό Όργανο στο οποίο συμμετέχουν ο Ιατρικός σύλλογος, ο Οδοντιατρικός σύλλογος, ο Φαρμακευτικός σύλλογος, ο Δικηγορικός σύλλογος, το ΤΕΕ Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Αρκαδίας και το Οικονομικό Επιμελητήριο, αποφάσισαν στα πλαίσια των αγωνιστικών κινητοποιήσεών τους ενάντια στο προσχέδιο του ασφαλιστικού, να συμμετάσχουν σε εθελοντική αιμοδοσία, μεθαύριο Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου.

Η αιμοδοσία οργανώνεται με την φροντίδα του συλλόγου «'Αξιον Εστί», για παιδιά με νεοπλασματικές παθήσεις και θα διεξαχθεί από κινητή μονάδα του γενικού νοσοκομείου Αθηνών «Γ. ΓΕΝΗΜΑΤΑΣ», στο Πνευματικό Κέντρο του ναού της Μεταμορφώσεως στην Τρίπολη, από τις 10:00 το πρωί έως τις 6:00 το απόγευμα.

Τα αιτήματά τους έστειλαν στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων

Το βασικό άξονα των αιτημάτων τους έστειλαν στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σήμερα, οι εκπρόσωποι των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου, εκπροσωπώντας δεκατρία μπλόκα από τους έξι νομούς της Πελοποννήσου, έντεκα συνεταιρισμούς κι αγροτικούς συλλόγους, ενώ το κείμενο προσυπογράφει και ο ενιαίος αγροτικός σύλλογος Ιεράπετρας από την Κρήτη.

Στο κείμενο αυτό οι αγρότες επισημαίνουν ότι, «ο βασικός άξονας των αιτημάτων μας είναι το ασφαλιστικό όπου ζητάμε αυτόνομο ΟΓΑ, το φορολογικό μια και συνδέεται άμεσα με το ασφαλιστικό όπου ζητάμε αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία, το ξεκαθάρισμα των αγροτών (μητρώο, κριτήρια κατά κύριο επάγγελμα) μιας και αυτό συνδέεται άμεσα και με το ασφαλιστικό αλλά και το φορολογικό».

Ειδικότερα, αναφορικά με τα αιτήματα τους, σημειώνουν πως για το κατά κύριο επάγγελμα «η έννοια του αγρότη πρέπει να καθορίζεται με κριτήριο την εγγραφή του στον ΟΓΑ» και για την εγγραφή να απαιτείται το 51% του εισοδήματος να είναι γεωργικό λαμβάνοντας υπόψη το μέσο όρο 5ετίας, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται χρονιές με ελάχιστη παραγωγή ή φυσικές καταστροφές, όπου ένας αγρότης για να ζήσει την οικογένειά του μπορεί να χρειαστεί να κάνει άλλες δουλειές όχι απαραίτητα γεωργικής φύσης.

Για το ασφαλιστικό ζητούν αυτονομία του ΟΓΑ με «ξεκαθάρισμα των δικαιούχων οι οποίοι δεν μπορούν παρά να είναι μόνο αγρότες» και συγκεκριμένα ζητούν, «να παραμείνουν έως το 2020 οι 7 κατηγορίες ασφάλισης που ήδη υπάρχουν χωρίς αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του κόστους ασφάλισης. Παράλληλα να ξεκινήσει άμεσα η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για την οικονομική βιωσιμότητα του ΟΓΑ και βάσει αυτής να συζητήσουμε όποια διορθωτικά μέτρα μπορεί να χρειαστεί να παρθούν».

Επιπλέον για την ενίσχυση των εσόδων του ΟΓΑ προτείνουν να ενταχθούν οι εργάτες γης χωρίς χαρτιά που τους υπολογίζουν σε πάνω από 500.000, να πληρωθεί ΕΝΦΙΑ σε γεωργική γη που δεν παράγει και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που είναι σε άλλο ασφαλιστικό φορέα, αλλά έχουν γεωργικό εισόδημα να αποδίδουν ποσοστό υπέρ του ΟΓΑ.

Ακόμη καταθέτουν έξι συγκεκριμένες προτάσεις και για το εργόσημο, ενώ για το φορολογικό υπογραμμίζουν πως, «βασικό μέλημα πρέπει να είναι ο σαφής προσδιορισμός του αγροτικού εισοδήματος. Σ' αυτό θα πρέπει και να υπολογιστούν σωστά τα πραγματικά έξοδα μιας αγροτικής εκμετάλλευσης σύμφωνα με διεθνή πρότυπα».

Ειδικότερα, ζητούν, να παραμείνει και για τα επόμενα έτη ο συντελεστής φορολόγησης 13% . Για εισοδήματα πέραν των 25.000 να υπάρχει κλιμακωτή αύξηση και η προκαταβολή φόρου να μείνει στο 27,5% και το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, ενώ οι αποσβέσεις μηχανημάτων να καλύπτουν όλο το ποσό και να υπάρξει αναγνώριση όλο του ποσού σαν έξοδο, με κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Ζητούν ακόμη να παραμείνει το 12.000 ευρώ αφορολόγητο στις επιδοτήσεις, να απαλλαχθούν του τέλους επιτηδεύματος και ΕΝΦΙΑ γης και μικρών εγκαταστάσεων, να τους χορηγηθεί αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση αγροτικού ρεύματος, καθώς και να αποσυρθεί η πρόσφατη αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Επιπρόσθετα ζητούν να επανέλθει στο 13% ο ΦΠΑ για τα γεωργικά εφόδια. Να λυθεί το πρόβλημα της επιλεξιμότητας βοσκοτόπων και να δοθεί λύση και σε επιμέρους ζητήματα που σχετίζονται με τα ‘'κόκκινα'' δάνεια και τον ΕΛΓΑ. Τέλος, επιθυμούν «να σταματήσουν να δίνονται επιδοτήσεις σε γήπεδα γκολφ κι αεροδρόμια».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER