Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010 12:23

Οι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις καταγγέλουν την Κομισιόν για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις καταγγέλουν την Κομισιόν για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού

Οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές ευρωπαϊκές οργανώσεις Copa - Cogeca καταγγέλλουν πως τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του κοινοτικού προϋπολογισμού παραγκωνίζουν τους οικονομικούς στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπονομεύουν την βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Copa, κ. Padraig Walshe, στις 20 Οκτωβρίου προειδοποίησε «Η ΕΕ δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, εάν το αγροτικό επάγγελμα δεν είναι οικονομικά βιώσιμο. Η ενίσχυση του οικονομικού ρόλου των αγροτών στην παραγωγή τροφίμων πρέπει να είναι κεντρικής σημασίας για το μέλλον της ΚΑΠ. Έχοντας να αντιμετωπίσουμε την αύξηση της ζήτησης τροφίμων σε συνδυασμό με την αλλαγή του κλίματος και την αύξηση της αστάθειας της αγοράς, η επισιτιστική ασφάλεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη. Οι Copa-Cogeca υποστηρίζουν πλήρως τη διαφύλαξη της υπαίθρου, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί αυτό είναι να σιγουρευτεί ότι οι αγροτικέ εκμεταλλεύσεις θα είναι οικονομικά βιώσιμες, με ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες. Η νέα πρόταση της Επιτροπής για υποχρεωτικά "πράσινη" ΚΑΠ, μπορεί να εξεταστεί μόνο εάν υπάρξει αντίστοιχα αύξηση στον τρέχοντα προϋπολογισμό της ΚΑΠ».

Το σχέδιο της Επιτροπής για τον μελλοντικό προϋπολογισμό θέτει τη δυνατότητα να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και όχι σε οικονομικούς στόχους.

Ο πρόεδρος της Cogeca, κ. Paolo Bruni, με την σειρά του επισήμανε: « Ο αγροτοδιατροφικός τομέας της Ε.Ε., με 28 εκατομμύρια απασχολούμενους σε αυτόν, πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστικός. Οι γεωργούς της ΕΕ και οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ήδη την αυξανόμενη αστάθεια των τιμών, ενώ οι τιμές παραγωγού συμπιέζονται. Η διαπραγματευτική δύναμη των αγροτών και των συνεταιρισμών τους στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να μπορέσουν να δουν καλύτερες τιμές. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες ανταγωνισμού πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να επιτρέψουν στους συνεταιρισμούς και τις οργανώσεις παραγωγών να αυξηθούν σε μέγεθος και κλίμακα, δίνοντας τους περισσότερη δύναμη στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Οι Copa-Cogeca προτρέπουν, κατά συνέπεια, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ, τους ευρωβουλευτές και τους υπουργούς της ΕΕ να προβληματιστούν σχετικά με τα σχέδια αυτά και να διασφαλίσουν ότι οι γεωργοί της ΕΕ και οι συνεταιρισμοί τους θα έχουν ένα οικονομικά βιώσιμο μέλλον. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούν επιτευχθούν και οι στόχοι της προστασίας του περιβάλλοντος και τις αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών.
Πηγή: www.paseges.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER