Σάββατο, 05 Μαρτίου 2016 07:51

Εξηγήσεις Αποστόλου για την «κάρτα του αγρότη»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εξηγήσεις Αποστόλου για την «κάρτα του αγρότη»

Εξηγήσεις αναφορικά με την «κάρτα του αγρότη» έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου.  

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής των νέων πολιτικών που έχουμε για τον αγροτικό χώρο, υλοποιούμε την "κάρτα αγρότη", η οποία έχει ως στόχο όχι μόνο να καλύψει την ανάγκη για ρευστότητα, αλλά και όσο το δυνατόν, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, να βοηθήσει και το αναπτυξιακό κομμάτι της αγροτικής δραστηριότητας», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός και συνέχισε:

«Εχουμε καταθέσει ένα συγκεκριμένο εθνικό σήμα με το λεκτικό "κάρτα αγρότη" - Agrocarta. Με τη συγκεκριμένη κάρτα ο αγρότης θα μπορεί να κάνει αναλήψεις για να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της εκμετάλλευσής του, χρησιμοποιώντας ως εγγύηση τις ενισχύσεις που προκύπτουν από τα δικαιώματά του και τις χορηγήσεις μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο αγρότης θα καλύπτει κυρίως δαπάνες εφοδίων, λειτουργικές, συντηρήσεις και θα έλεγα -θα το δούμε στη σχετική διαπραγμάτευση- να καλύπτει και ένα μέρος των καταναλωτικών διατροφικών αναγκών. 

Βασική στόχευση είναι οι χρηματοδοτήσεις μέσω της "κάρτας αγρότη" να γίνονται με ένα χαμηλό επιτόκιο. Είναι καιρός η τοκογλυφική λειτουργία που υπήρχε και υπάρχει ακόμη στον αγροτικό χώρο να αντιμετωπιστεί. 

Ηδη έχουμε απευθύνει την πρότασή μας στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Εχει γίνει σχετική συζήτηση και είμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης για να παρουσιαστεί με όλες τις παραμέτρους η "κάρτα αγρότη". Θα ενημερωθεί ο αγροτικός κόσμος όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. 

Ηδη οι τράπεζες μπήκαν στη διαδικασία επανεξέτασης των κοστολογίων τους, ιδιαίτερα όσον αφορά το σχετικό προϊόν, και τα επιτόκια που διαμορφώνονται, τουλάχιστον στις συζητήσεις, είναι πολύ πιο χαμηλά από τα σημερινά. 

Ξεκαθαρίζω ένα πράγμα: Το προϊόν που λέγεται "κάρτα του αγρότη" με βάση την πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ένα προϊόν το οποίο απευθύνεται σε όλο το τραπεζικό σύστημα μέσω της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, γιατί έχει ως βασικό στόχο να αντιμετωπίσει αυτά τα υψηλά επιτόκια που επιβαρύνουν υπέρμετρα ακόμη και σήμερα τον αγροτικό χώρο, πρώτα μέσα από τη διαδικασία του ανταγωνισμού. Μιλάμε για επιτόκια τα οποία θα είναι πάρα πολύ χαμηλά σε σχέση με οποιοδήποτε τραπεζικό προϊόν κυκλοφορεί  σήμερα». 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER