Σάββατο, 05 Μαρτίου 2016 09:02

Οι Ιταλοί προωθούν ετικέτα με QR κατά της νοθείας στο λάδι 

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Οι Ιταλοί προωθούν ετικέτα με QR κατά της νοθείας στο λάδι 

Μια νέα ετικέτα αντίμετρο στην εξαπάτηση, η οποία θα πιστοποιεί κατά 100% το ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πρότειναν η Ιταλική Αγροτική Συνομοσπονδία (CIA), η Εθνική Κοινοπραξία Ελαιώνων (CNO) και το Εθνικό Νομισματοκοπείο (IPZS) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, στη Ρώμη, στις 11 Φεβρουαρίου.

Το νέο σύστημα ετικετοποίησης, που αποτελείται από μια αριθμημένη σφραγίδα με έναν QR γραμμικό κώδικα (σ.σ. barcode στα... ελληνικά) ο οποίος βρίσκεται στο λαιμό της φιάλης, έχει στόχο να προστατεύσει την ιταλική παραγωγή από την απάτη, η οποία εκτιμάται ότι ζημιώνει με 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο τον τομέα του ελαιόλαδου. Οι εμπορικές ενώσεις και το Εθνικό Νομισματοκοπείο περιμένουν τώρα από το υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να επικυρώσουν επίσημα την ετικέτα.

Οπως λέει ο Πάολο Αϊέλι, διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Νομισματοκοπείου «χάρη στην εμπειρία που έχει αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα των εκτυπώσεων ασφαλείας με ενσωματωμένη την τεχνολογία της πληροφορίας και των επικοινωνιών, έχουμε αναπτύξει αυτό το αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης που ακολουθεί και υποστηρίζει συνολικά την αλυσίδα της παραγωγής και του εφοδιασμού της αγοράς». 

Το σύστημα, όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) στη σφραγίδα ασφαλείας για την αναγνώριση και την προστασία των προϊόντων από την παραχάραξη, β) στην ιχνηλασιμότητα μέσω του συστήματος πληροφόρησης, που παρέχει στοιχεία για τη διάθεση των προϊόντων που φέρουν την εν λόγω σφραγίδα, γ) στη δυνατότητα παρακολούθησης μέσω της μοναδικής για κάθε φιάλη αρίθμησης που, σε συνδυασμό με τον κωδικό ελέγχου, επιτρέπει να παρακολουθείται η διαδρομή των προϊόντων που φέρουν την εν λόγω ειδική σφραγίδα.

«Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι η ναυαρχίδα της ιταλικής γεωργίας» επιβεβαίωσε ο Ντίνο Σκαναβίνο, πρόεδρος της Ιταλικής Αγροτικής Συνομοσπονδίας (CIA): «Η γεωργία είναι ένας τομέας που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία και τον κοινωνικό ιστό μεγάλων περιοχών της χώρας, με πάνω από 700.000 ενεργές εταιρείες οι οποίες πληρώνουν βαρύ τίμημα για τη δυσφήμηση που προέκυψε από τα πρόσφατα γεγονότα της απάτης και της νοθείας» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Τζενάρο Σίκολο, πρόεδρος της Εθνικής Κοινοπραξίας Ελαιώνων (CNO), ξεκαθάρισε: «Είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε στην αγορά το πρώτο 1.000.000 φιάλες. Ο στόχος αυτού του προγράμματος είναι να εφοδιάσει το ιταλικό ελαιόλαδο με ιδιαίτερα, ξεχωριστά, πρότυπα ποιότητας, τα οποία πιστοποιούνται με ακρίβεια από ανεξάρτητους φορείς». Οπως είπε, η σκληρή δουλειά και χρόνια επενδύσεων σε προηγμένες τεχνολογίες για την παρακολούθηση του προϊόντος, επιτρέπουν τώρα να βεβαιώνεται η προέλευση των ελιών και οι διαδικασίες σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Οπως τόνισε η Κολόμπα Μοντζιέλο, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Καταπολέμησης της Παραποίησης, «λαμβάνοντας υπόψη ότι η μάστιγα της απάτης έχει σοβαρότατες συνέπειες στη βιομηχανία και ότι το ένα στα τέσσερα προϊόντα που παραποιούνται είναι το ελαιόλαδο, όλες οι μεταρρυθμίσεις που κάναμε στον τομέα του ελαιολάδου βοήθησε το άλμα στην ποιότητα. Αυτή η ετικέτα για την καταπολέμηση της απάτης αποτελεί ένα ακόμη βήμα».

Σύμφωνα με τον Μάουρο Ροζάτι, διευθυντή της Qualivita (ίδρυμα για την προστασία των γεωργικών προϊόντων διατροφής), η νέα πρωτοβουλία για τη σήμανση, όπως και άλλες προς την ίδια κατεύθυνση, είναι ο τρόπος για να υπάρξει εγγύηση σχετικά με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ιταλικών προϊόντων, τόσο στην εθνική όσο και στις διεθνείς αγορές:

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι είναι πλέον απαραίτητο ένα εθνικό σχέδιο ώστε να υπάρξει αποτελεσματική εγγύηση για την ιχνηλασιμότητα των ιταλικών γεωργικών προϊόντων διατροφής» πρόσθεσε.

 

Της Ιλένιας Γκρανίτο για τους «OliveOil Times»

Μετάφραση: Βασίλης Μπακόπουλος

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER