Παρασκευή, 01 Απριλίου 2016 18:46

Ξεσκεπάστηκε το 50% των καρπουζιών στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον
Ξεσκεπάστηκε το 50% των καρπουζιών στην Τριφυλία

Με εντατικούς ρυθμούς οι αγρότες της Τριφυλίας εκμεταλλευόμενοι τις καλές καιρικές συνθήκες προχωρούν στο ξεσκέπασμα των καρπουζιών από τα πλαστικά κάλυψης σε μια χρονιά που εξελίσσεται ως η πρωιμότερη όλων των τελευταίων χρόνων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, ήδη έχει ξεσκεπαστεί πάνω από το 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

 Οπως μας επισήμανε ο διευθυντής Αντώνης Παρασκευόπουλος, αυτό γίνεται σχεδόν μια εβδομάδα νωρίτερα από άλλα χρόνια. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή υπογράμμισε, καθώς ποτέ δεν είχε γίνει τόσο νωρίς το ξεσκέπασμα και η επιδίωξη της πρωιμότητας εμπεριέχει και ρίσκα. Ανέφερε ότι από τις εκτάσεις που ξεσκεπάζονται το 40% περίπου καλύπτεται με δίχτυα προστασίας χαλαζιού και αέρα.

Από εκεί και πέρα τόνισε πως οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις αρδεύσεις, να αποφεύγουν τις αζωτούχες λιπάνσεις και να χρησιμοποιούν ισορροπημένα λιπάσματα αυξημένα σε φώσφορο ώστε να πετύχουν καλή καρπόδεση. Επίσης, όπου κρίνεται αναγκαίο, πρέπει να γίνεται εγκατάσταση μελισσών, καθώς είναι απαραίτητες για την επικονίαση, όπως και η χορήγηση αμινοξέων καθώς βοηθούν στην ανθοφορία.

Οι παραγωγοί επίσης θα πρέπει να επισκέπτονται καθημερινά τις καλλιέργειές τους και να προσέχουν για τυχόν προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες, τετράνυχους και ανθρακώσεις λόγω της υψηλής σχετικής υγρασίας. Και φυσικά πάντα να συμβουλεύονται τους γεωπόνους συνεργάτες τους ώστε να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα όπου απαιτούνται.

Κ.Μπ.

 


NEWSLETTER