Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016 09:17

Οι εισαγόμενες πατάτες “εκτοπίζουν” τις ντόπιες - Ανησυχία σε Μεσσήνη και Μπουρνιά

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Οι εισαγόμενες πατάτες “εκτοπίζουν” τις ντόπιες - Ανησυχία σε Μεσσήνη και Μπουρνιά

Οι θετικές προοπτικές της φετινής παραγωγής διαψεύστηκαν. Οι ανοιξιάτικες πατάτες σε Μεσσήνη και Μπουρνιά της Καλαμάτας πάνε για 3η συνεχόμενη καταστροφική χρονιά, καθώς βρίσκονται στα αζήτητα. Η ελληνική αγορά έχει κατακλυστεί από εισαγόμενες πατάτες, κυρίως αιγυπτιακές και οι παραγωγοί είναι ανάστατοι, καθώς πολύ δύσκολα πλέον θα ξανακαλλιεργήσουν.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας παρατήρησε στην "Ε" ότι «οι πατάτες είναι στα αζήτητα, με τιμή χονδρικής στα 30 λεπτά και λιγότερο» και τόνισε με αγανάκτηση: «Αν και πήγαμε στο υπουργείο, όπου ήταν παρούσα και η βουλευτής Γιώτα Κοζομπολη και τα είπαμε. Τώρα μας λένε ότι είναι θέμα παγκοσμιοποίησης και ελεύθερης αγοράς. Αυτές τις μέρες έχουν έρθει 3 - 4 καράβια με αιγυπτιακές πατάτες. Εχουν κατακλύσει την αγορά οι αιγυπτιακές. Στη λαχαναγορά της Αθήνας οι δικές μας έχουν 40 με 45 λεπτά, οι Αιγυπτιακές 50 και οι Κυπριακές 65 λεπτά. Και παρότι είναι οι πιο φθηνές, ο καταναλωτής τις τρώει με 90 και 95 λεπτά. Αισχροκέρδεια και μικροπολιτική σε βάρος των παραγωγών».

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού προέτρεψε τους συναδέλφους του παραγωγούς «αν έχουν, να πληρώσουν, αν δεν έχουν, να μην πληρώσουν» και πρόσθεσε: «Η κατάσταση είναι απελπιστική. Μακάρι να αλλάξει η κατάσταση, αλλά δεν το βλέπω. Δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας, όπως πάνε τα πράγματα».

Σημείωσε πως «είναι τρίτη συνεχόμενη χρονιά που καταστρέφεται η παραγωγή. Η περιοχή μας τελείωσε. Θα ξανακαλλιεργήσει όποιος μπορεί και θα είναι πολύ λίγοι. Είμαι στενοχωρημένος και αγανακτισμένος».

Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Γιώργος Δούβας μας ενημέρωσε: «Τιμές δεν έχουμε, δεν υπάρχει παραγγελία. Δε μας λένε τιμή οι έμποροι. Αν πουλήσουν, θα σε πληρώσουν. Αν δεν πουλήσουν, δε θα πληρωθείς. Μέχρι τις 20 - 25 Μαΐου οι πατάτες μπορούν να παραμείνουν στα κτήματα με κάποιες προϋποθέσεις, θέλει κάποιες τεχνικές». Ανέφερε ότι «ο καλός καιρός πίεσε και τη Λακκόπετρα κι έβγαλε νωρίτερα» και σημείωσε: «Είναι υπερβολικά πολλές οι εισαγόμενες, 65.000 τόνους εισαγόμενες ποτέ δεν είχαμε τον Απρίλιο. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει».

Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER