Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2011 01:04

Κοζομπόλης - Προκοβάκης και Πεβερέτος μιλούν στην "Ε": Βολές συνεταιριστών κατά του νομοσχεδίου

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κοζομπόλης - Προκοβάκης και Πεβερέτος μιλούν στην "Ε":  Βολές συνεταιριστών κατά του νομοσχεδίου

Οι συνεταιριστές της Πελοποννήσου αντιδρούν στο νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης. Διαφωνούν ρητά και κατηγορηματικά με την υποχρεωτικότητα της κατάργησης και της συγχώνευσης συνεταιρισμών και Ενώσεων.

Οι επικεφαλής των ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης και Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας - μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ Τάκης Πεβερέτος από την Αργολίδα αποδοκιμάζουν το νομοσχέδιο και την ηγεσία του υπουργείου και ζητούν τουλάχιστον την απόσυρση της υποχρεωτικότητας καταργήσεων και συγχωνεύσεων. Στο μόνο που συμφωνούν είναι στην κατάργηση των συνεταιρισμών - σφραγίδων, υπογραμμίζοντας πως θα μπορούσε να γίνει από τον υφιστάμενο νόμο.

Πιο ήπιος ο κ. Κοζομπόλης εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο νομοσχέδιο και ζητεί «οι πρόεδροι των Ενώσεων, των συνεταιρισμών και της ΠΑΣΕΓΕΣ να εκλέγονται απευθείας από τη γενική συνέλευση και όχι από τους συμβούλους, από το Δ.Σ. Διότι έχει παρατηρηθεί να υπάρχουν υπόγειες διαδρομές μεταξύ των συμβούλων, ο πρόεδρος να είναι υπό ομηρεία κάποιων συμβούλων και να εκβιάζεται».

Ο κ. Προκοβάκης δηλώνει ξαφνιασμένος από τη στάση της Ν.Δ., εγκαλεί τον τομεάρχη κ. Κασαπίδη και αναρωτιέται «τι ξέρει ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς γι’ αυτά ή πόσο παραπληροφορημένος είναι». Κι επισημαίνει ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε σα φιλελεύθερος χώρος την αλλοτρίωση οικονομικών οργανώσεων από το κομματικό σύστημα».

Ο κ. Πεβερέτος παρατηρεί ότι το νομοσχέδιο «έχει ως στόχο τη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος και ιδιαίτερα των υγιών συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεών τους» κι εκτιμά πως «πέρα από το ότι είναι αντισυνταγματικό, δεν μπορεί να περάσει, να υλοποιηθεί στην πράξη». Μάλιστα, αναφέρει ότι είναι ταυτόσημο με νόμο της χούντας, που δεν ίσχυσε ποτέ.

 

Νίκος Προκοβάκης

«Χειροτέρεψαν τα πράγματα σε σχέση μ’ αυτά που υπολογίζαμε στην αρχή. Δε βελτιώθηκαν στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε. Με ξενίζει η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της Ν.Δ., του κόμματος που υποστηρίζω. Με ξαφνιάζει η στάση της. Οταν μπορείς να ιδρύσεις μια Ανώνυμη Εταιρεία με 30.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο, γιατί στους συνεταιρισμούς να χρειάζονται 60.000 ευρώ. Δεν μπορεί να γίνει συγχώνευση υγιών συνεταιρισμών με άλλους που είναι χρεωκοπημένοι. Οταν συνενώνεται ένας υγιής με ένα χρεωκοπημένο, τα χρέη του χρεωκοπημένου συνεταιρισμού ποιος θα τα αναλάβει; Πώς μπορεί μια Ενωση που πας να την καταργήσεις, μέσα σε 6 μήνες να μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία; Είναι εύκολο να βγάλεις εκτός ένα συνεταιρισμό - σφραγίδα, όταν σ’ ένα χρόνο δε θα έχει οικονομική δραστηριότητα, δε θα έχει ισολογισμό. Δε χρειαζόταν τίποτα άλλο. Ο υπουργός κατέθεσε το νομοσχέδιο, όπως ήταν πριν τη διαβούλευση. Δεν έλαβε υπόψη του το παραμικρό. Καταργεί τις Ενώσεις χωρίς να τους δίνει το χρόνο να μετατραπούν σε Ανώνυμες Εταιρείες, υποχρεώνει υγιείς συνεταιρισμούς να συνενωθούν με προβληματικούς χωρίς να ξεκαθαρίζει τα περιουσιακά, τα χρέη κ.λπ. Και το χειρότερο όλων είναι ότι έχει ένα άρθρο που βολεύει κάποιους συνεταιριστάδες με την έννοια ότι απαλλάσσει τους προέδρους και τα Δ.Σ. από την προσωπική ευθύνη. Εμένα δε με ενδιαφέρει αυτό, με αφήνει παγερά αδιάφορο, γιατί δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Και το βρίσκουν καλό κάποιοι λίγοι και δυστυχώς είναι του πολιτικού μου χώρου οι περισσότεροι, γιατί οι περισσότερες Ενώσεις - σφραγίδες ανήκουν περισσότερο στη Ν.Δ. παρά στο ΠΑΣΟΚ.

Εμένα με ξαφνιάζει η στάση του τομεάρχη της Ν.Δ. του κ. Κασαπίδη που παρότι θα έπρεπε να ξέρει, δείχνει τέλεια άγνοια το πώς διοικείται το συνεταιριστικό κίνημα και μπερδεύει το συνεταιριστικό κίνημα που είναι οικονομική οργάνωση με το συνδικαλισμό. Είμαι υπερβολικά ξαφνιασμένος και δεν ξέρω τι ξέρει ο πρόεδρος γι’ αυτά ή πόσο παραπληροφορημένος είναι.

Θα φτιάξουμε νόμο για να βρουν οι άχρηστοι ρόλο; Γιατί αυτός είναι ο νόμος. Δεν μπορούμε να δεχθούμε σα φιλελεύθερος χώρος την αλλοτρίωση οικονομικών οργανώσεων από το κομματικό σύστημα. Πρέπει να πας σε κάποιο κόμμα και να σε στηρίξει για να εκλεγείς. Πρέπει να έχεις μια τσέπη λεφτά για να εκλεγείς. Και επειδή κανείς δεν πετάει τα λεφτά του, ίσως στην πίσω άκρη του μυαλού του να έχει άλλα πράγματα. Δηλαδή, θέλουμε να δημιουργήσουμε στρατιές ανέντιμων».

 

Βασίλης Κοζομπόλης

«Χρειάζονται πολλές τροποποιήσεις. Εμείς σαν παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ. στην ΠΑΣΕΓΕΣ, έχουμε υποβάλει κάποιες προτάσεις ώστε να κατατεθούν στη Βουλή τώρα που συζητείται και να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο. Ολοι το αποδέχονται ότι το κυριότερο είναι το ξεκαθάρισμα των ενεργών από τους ανενεργούς συνεταιρισμούς. Εκεί συμφωνούμε όλοι. Διαφωνούμε στο πνεύμα του νόμου, στην υποχρεωτικότητα της κατάργησης των Ενώσεων και των κεντρικών οργανώσεων και των εταιρειών. Θα θέλαμε να υπάρχει η δυνατότητα της μετατροπής με απόφαση της γενικής συνέλευσης και όχι υποχρεωτικά από το νόμο. Κακώς αποσύρθηκε η αντιπροσώπευση από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ηταν στη σωστή κατεύθυνση.

Κάποιες τροποποιήσεις που έγιναν τελευταία, έγιναν μετά από δικές μας προτάσεις. Οπως, για τις ποινικές ευθύνες που κατατρέχουν προέδρους Ενώσεων, με προβλήματα που προέρχονται από το παρελθόν. Η αναστολή ποινικών διώξεων για προέδρους και Δ.Σ. συνεταιρισμών για προηγούμενες χρήσεις, για τις οποίες δεν έχουν σχέση.

Το μεγάλο και καινοτόμο που σαν παράταξη καταθέσαμε, ζητώντας να περιληφθεί στις τροποποιήσεις του νομοσχεδίου και η ΠΑΣΕΓΕΣ δεν έχει πάρει επίσημη θέση σ’ αυτό, είναι οι πρόεδροι των Ενώσεων, των συνεταιρισμών και της ΠΑΣΕΓΕΣ να εκλέγονται απευθείας από τη γενική συνέλευση και όχι από τους συμβούλους, από το Δ.Σ. Διότι έχει παρατηρηθεί να υπάρχουν υπόγειες διαδρομές μεταξύ των συμβούλων, ο πρόεδρος να είναι υπό ομηρεία κάποιων συμβούλων και να εκβιάζεται. Αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να σταματήσουν με το νομοσχέδιο. Είναι ευκαιρία τώρα.

Για απόσυρση και για πέταμα δεν είναι τίποτα. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο νομοσχέδιο. Η κόντρα που υπάρχει μεταξύ ΠΑΣΕΓΕΣ και υπουργείου είναι η αναγκαστικότητα του νόμου. Αν διαγραφεί η λέξη υποχρεωτικά και γίνει εθελοντικά, με απόφαση της γενικής συνέλευσης, ό,τι αποφασίσει ο καθένας... Για παράδειγμα, η Συκική είναι τριτοβάθμια οργάνωση, κεντρική συνεταιριστική και τώρα την κάνει ΑΕΣ (Ανώνυμη Εταιρική Σύμπραξη) και μέλη της θα είναι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί. Ποιοι; Δεν υπάρχει πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός συκοπαραγωγών. Αυτό είναι λάθος. Θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στη γενική συνέλευση κάθε τέτοιας οργάνωσης να αποφασίζει αν θέλει να γίνει πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός ή οτιδήποτε άλλο και να μην είναι υποχρεωτικό».

 

Τάκης Πεβερέτος

«Μόνο και μόνο η υποχρεωτικότητα της συγχώνευσης και της διάλυσης των Ενώσεων και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, πέρα από αντισυνταγματικότητες, αρκεί για να κρίνει κάποιος ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο. Εχει ως στόχο τη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος και ιδιαίτερα των υγιών συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεών τους και την απόδοση του 1,5 δισ. περίπου τζίρου που κάνουν αυτές οι οργανώσεις στην αγορά, στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Γι’ αυτό και μεις ζητάμε τουλάχιστον να αποσυρθεί αυτή η διάταξη, αυτό το άρθρο που μιλάει για την υποχρεωτικότητα. Αυτό δε γίνεται. Πέρα από το ότι είναι αντισυνταγματικό, δεν μπορεί να περάσει, να υλοποιηθεί στην πράξη. Είχε γίνει προσπάθεια και το 1982 που έφτιαξε ο Σημίτης ως υπουργός το νόμο 1541, ο οποίος δεν προχώρησε. Δεν προχώρησε πουθενά η υποχρεωτική συγχώνευση. Βγήκαν 14 δικαστικές αποφάσεις από προσφυγές που έκαναν Ενώσεις και συνεταιρισμοί εναντίον της υποχρεωτικότητας. Και προς τιμή του ήρθε μετά ο Σημίτης ως πρωθυπουργός πια το 2001 - 02 και ψήφισε το νόμο 2810, ο οποίος θεωρείται από τους καλύτερους νόμους, πέρα από τον πρώτο νόμο τον 602 που φτιάχθηκε για τους συνεταιρισμούς το 1915.

Εχει πολλά το νομοσχέδιο, δε θα μπω στα άλλα. Το ότι λέει πως υποχρεωτικά το 80% της παραγωγής ο συνεταιρισμός θα το αγοράζει από τους παραγωγούς - μέλη του. Αλλο να λέει να περνάει το 100% της παραγωγής από το συνεταιρισμό - αυτό είναι σωστό και αυτό ζητάμε εμείς - εκτός και αν η γενική συνέλευση αποφασίσει αλλιώς, να δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να μπορεί να το πουλάει μόνος του είτε για αυτοκατανάλωση είτε πώληση ενός 10%. Το να αγοράζει υποχρεωτικά όλο το λάδι του χωριού ο συνεταιρισμός, τι να το κάνει αν δεν έχει να το πουλήσει;

Ο στόχος που είχαμε και έχουμε ως ΠΑΣΕΓΕΣ για την κατάργηση και διάλυση των συνεταιρισμών - σφραγίδων, μπορεί να υλοποιηθεί και σήμερα με τον υπάρχοντα νόμο. Είναι στο χέρι του υπουργού, όπως λέει ο 2810, να ενεργοποιήσει τον έλεγχό του και να βάλει τους συνεταιρισμούς αυτούς σε διάλυση, σε εκκαθάριση.

Ας πούμε ότι πάμε για συγχώνευση υποχρεωτική, με το περιουσιακό ζήτημα τι γίνεται; Αν πάμε να συγχωνεύσουμε τους 100 συνεταιρισμούς της Μεσσηνίας και μας βγαίνει αρνητικό αποτέλεσμα κι εμπίπτουμε στο περί Ανωνύμων Εταιρειών που λέει ότι η συγχώνευση πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα, τι κάνουμε; Και τι γίνεται η περιουσία του συνεταιρισμού σου που συνενώνεται μ’ ένα συνεταιρισμό του διπλανού χωριού, που χρωστάει τα μαλλιά της κεφαλής του; Θα βγούνε τα ντουφέκια. Θα κάνουν εμφύλιους στη χώρα, οι άνθρωποι που σκέφτηκαν αυτό το πράγμα, που είναι άσχετοι.

Αν πάρεις ένα νόμο που είχε ετοιμάσει η χούντα το 1973, θα βρεις ότι είναι ταυτόσημος μ’ αυτό που έφτιαξαν. Αυτοί που το έκαναν, έχουν πάρει πιθανόν αυτό που έκανε η χούντα και δεν ίσχυσε ποτέ, γιατί ήρθε η Μεταπολίτευση».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER