Τρίτη, 10 Μαϊος 2016 09:12

Φόρος στην επιδότηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Φόρος στην επιδότηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ

Aπό το πρώτο ευρώ θα φορολογείται η βασική ενίσχυση των αγροτών από την 1η Ιανουαρίου του 2016 αν το συνολικό εισόδημά τους ξεπερνά το αφορολόγητο όριο. Αντιθέτως οι πράσινες και οι συνδεδεμένες επιδοτήσεις θα φορολογούνται μόνο για το ποσό πάνω από τα 12.000 ευρώ.

Αυτό προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και ψηφίστηκε την Κυριακή μαζί με το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε, η βασική ενίσχυση θεωρείται εισόδημα και θα αθροίζεται στα άλλα εισοδήματα (πώληση προϊόντων, ενοικίαση γης κ.λπ.). Αν το συνολικό εισόδημα ξεπερνά το αφορολόγητο όριο θα φορολογείται με συντελεστή 22%.

Το αφορολόγητο για φορολογούμενο χωρίς παιδιά είναι 8.636 ευρώ, για φορολογούμενο με ένα παιδί 8.863 ευρώ, για φορολογούμενο με δύο παιδιά 9.090 και για φορολογούμενο με τρία ή περισσότερα παιδιά το αφορολόγητο είναι 9.545 ευρώ. 

Υπενθυμίζεται πως το τελικό κείμενο προβλέπει φόρο για τους αγρότες με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, για εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2016, ως εξής:

• 22% για εισόδημα μέχρι τα 20.000 ευρώ,

• 29% για εισόδημα από 20.001 έως 30.000 ευρώ,

• 37% για εισόδημα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ και

• 45% για το υπερβάλλον.

Ειδικότερα, στην τροπολογία που κατατέθηκε, αναφέρονται τα εξής: «Ειδικά για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα περιλαμβάνονται εκ των άμεσων ενισχύσεων του πυλώνα Ι της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής όπως αυτές ορίζονται, μόνο η βασική ενίσχυση καθώς και κατά το ποσό που υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις. Οι αγροτικές αποζημιώσεις στο σύνολό τους δεν συμπεριλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER