Κυριακή, 29 Μαϊος 2016 09:01

Μαζεύτηκαν 30.000 τόνοι καρπούζι στην Τριφυλία 

Γράφτηκε από τον
Μαζεύτηκαν 30.000 τόνοι καρπούζι στην Τριφυλία 

Στην ολοκλήρωσή της φτάνει η συγκομιδή καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι και χθες είχε μαζευτεί πάνω από το 80% της παραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας.

Υπολογίζεται ότι έχουν συγκομιστεί 30.000 και πλέον τόνοι καρπούζι και η συνολική παραγωγή θα φτάσει τους 40.000 τόνους, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε ως η πιο πρώιμη όλων των εποχών καθώς τα πρώτα υπαίθρια καρπούζια κόπηκαν στις 9 Μαΐου. 

Η φετινή παραγωγή ήταν αρκετά καλή σε ποσότητα και ποιότητα, σε αντίθεση όμως με τις τιμές που γρήγορα "έκαναν κοιλιά" μετά το καλό ξεκίνημα - αν και τις τελευταίες μέρες παρατηρείται ανάκαμψη, μιας και έχουν βελτιωθεί οι καιρικές συνθήκες στις χώρες εξαγωγής.

Οπως κάθε χρόνο το καρπούζι της Τριφυλίας ταξίδεψε σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, καθώς με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχει εξαχθεί σε 23 χώρες.

Οπως μας επισήμανε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος: 

«Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται έντονη ζήτηση για εξαγωγές και αυτό φαίνεται από τις αναγγελίες που γίνονται από τους εξαγωγικούς φορείς. Καρπούζι από την περιοχή έχει πάει σε 23 χώρες και παρατηρούνται, θα λέγαμε, 3 μεγάλα κέντρα όπου απευθύνεται. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι της Κεντρικής Ευρώπης όπου κατευθύνεται ο μεγαλύτερο όγκος και είναι οι χώρες Γερμανία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία. Ενα ακόμη σημαντικό κέντρο είναι οι χώρες των Βαλκανίων, με κύριους προσανατολισμούς Ρουμανία και Βουλγαρία, αλλά και χώρες όπως Σερβία, Βοσνία, Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σκόπια, Αλβανία. Επίσης ένα τρίτο κέντρο είναι οι χώρες Ιταλία, Αυστρία, Σλοβενία - και φυσικά εξαγωγές έχουν γίνει και προς τις χώρες της Σκανδιναβίας αλλά και τη Βρετανία.

Η ποιότητα είναι πολύ καλή και τα μπρικς που μετρήθηκαν στα καρπούζια ήταν υψηλότερα από κάθε άλλη χρονιά. Σε αυτό βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες κατά την διάρκεια της καλλιέργειας. 

Οι κακές καιρικές συνθήκες την προηγούμενη εβδομάδα στις χώρες του εξωτερικού δεν βοήθησαν, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια συμπίεση των τιμών, οι οποίες όμως ανέκαμψαν σημαντικά τις τελευταίες μέρες λόγω της ζήτησης που υπάρχει.

Σημαντικό είναι ότι είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με τους εξαγωγικούς φορείς της περιοχής, όπως και με τους ελεγκτικούς φορείς, και τα προϊόντα της περιοχής έφυγαν με  τις ενδεδειγμένες σημάνσεις τους και την ταυτότητα τους».

Η περιοχή της Τριφυλίας μετατρέπεται γενικότερα σε ένα ισχυρό εξαγωγικό κέντρο αγροτικών προϊόντων, καθώς πέρα από τα καρπούζια, όπως παρατήρησε ο κ. Παρασκευόπουλος, έχουν γίνει και συνεχίζονται να γίνονται εξαγωγές σε αγγούρια. Φέτος έχουν φύγει σημαντικές ποσότητες αγγουριών, κάνοντας ρεκόρ για την περιοχή, ενώ έχουν αρχίσει να γίνονται και οι πρώτες εξαγωγές σε ντομάτες.

Αυτό σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο οφείλεται «πρωτίστως στους προοδευτικούς παραγωγούς, καθώς επίσης στο ιδιαίτερο κλίμα που επικρατεί, αλλά και στο πολύ καλό επιστημονικό προσωπικό που υπάρχει στην περιοχή, τόσο στις υπηρεσίες όσο και στον ιδιωτικό τομέα».

 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER