Δευτέρα, 30 Μαϊος 2016 12:30

Βέτο στη συμφωνία ΕΕ - Ν. Αφρικής για προστασία φέτας και ελιών Καλαμάτας ζητάει η ΠΕΚ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Βέτο στη συμφωνία ΕΕ - Ν. Αφρικής για προστασία φέτας και ελιών Καλαμάτας ζητάει η ΠΕΚ

Ανοιχτή επιστολή, στην οποία τονίζει ότι «χωρίς βέτο η Ελλάδα χάνει την προστασία τής φέτας και των ελιών Καλαμάτας, στη συμφωνία της ΕΕ με τη Νότιο Αφρική» απέστειλε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ).

«Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και στο παρά πέντε, να πει επιτέλους "όχι" στη συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά και σε κάθε επόμενη, και να απαιτήσει την πλήρη προστασία των δύο αυτών προϊόντων ΠΟΠ "ναυαρχίδες" της χώρας μας» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ΠΕΚ, Δημήτρης Καμπούρης, οποίος καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς να αντιδράσουν. «Αγρότες, κτηνοτρόφοι, τυποποιητές, πολίτες και όλοι οι Έλληνες βουλευτές, πρέπει να αντιδράσουμε από κοινού και δυναμικά, προκειμένου να αλλάξει η επικείμενη καταστροφική για την αγροτική και εθνική οικονομία, συμφωνία τής ΕΕ με την Νότιο Αφρική» σημειώνει.

Στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η ΠΕΚ εκφράζει την απορία της για το γεγονός ότι οι Έλληνες υπουργοί Οικονομίας και Εξωτερικών «ετέθησαν εντελώς αντίθετα στην ξεκάθαρη και ορθή θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, που διαφώνησε και απείλησε ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία με τη Ν. Αφρική εάν δεν ληφθούν, ως ελάχιστο, κάποια μέτρα προστασίας για τη φέτα».

Οι «εντελώς αντίθετες και συγκαταβατικές παρεμβάσεις των υπουργών Οικονομίας και Εξωτερικών, Γιώργου Σταθάκη και Νίκου Κοτζιά, κατέστρεψαν τη διαπραγματευτική θέση του κ. Αποστόλου, με αποτέλεσμα ο Επίτροπος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, Φίλ Χόγκαν, να αγνοήσει εντελώς την καταρχήν θετική για μας ρύθμιση και να ζητήσει εκ νέου από την Ελλάδα να αποδεχθεί το αρχικό, και καταστροφικό για την προστασία της φέτας, αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων» αναφέρεται στην επιστολή της η ΠΕΚ και προστίθεται: «Οι κύριοι Σταθάκης και Κοτζιάς "αρμενίζουν στραβά" και θέλουν να ενδώσουν και να μας "δώσουν". Τους καταγγέλλουμε για αυτήν τους τη στάση και ζητούμε την άμεση συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε πληρέστερα. Απαιτούμε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να θέσει βέτο στο συμβούλιο υπουργών για υιοθέτηση της συμφωνίας και από τον πρέσβη μας να μη συμφωνήσει την Τετάρτη 1η Ιουνίου στην ΕΜΑ (πρέσβεις 28 και στις Βρυξέλλες)».

Στην επιστολή σημειώνεται ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ προστάτεψαν στην επικείμενη συμφωνία με τη Νότιο Αφρική, 250 Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης.

«Χάνεται η ταυτότητα της φέτας από τον παγκόσμιο χάρτη» επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων

Την απόλυτη αντίθεση του εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων με την δρομολογουμένη από την ελληνική κυβέρνηση αποδοχή της Οικονομικής & Εμπορικής Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και 15 Κρατών της Νοτίου Αφρικής (SADC), «διότι περιλαμβάνει την σκανδαλώδη και μοναδική εξαίρεση της φέτας από την δικαιωματική προστασία της ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)».

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ «στο ίδιο δυστυχώς πνεύμα πρωτοφανούς διακριτικής μεταχείρισης για την χώρα μας έχει συνταχθεί και η αντίστοιχη συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA) και προγραμματίζονται πολλές άλλες».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΓΑΠ, «το γεγονός αυτό δεν θα έχει μόνο τις αυτονόητες τραγικές συνέπειες για το εμπορικό μέλλον του παγκοσμίως γνωστού αυτού εθνικού μας προϊόντος αλλά θα αποτελέσει μια σοβαρή απώλεια της εθνικής μας παράδοσης και κληρονομιάς την οποία κανείς δεν έχει δικαίωμα να απεμπολήσει και να την εκχωρήσει σε οποιονδήποτε!

Για το μείζον αυτό θέμα έχουν ενημερωθεί και προειδοποιηθεί έγκαιρα, απ’ ευθείας από τον ΣΕΒΓΑΠ, όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες (τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βρυξέλλες), έως όλους τους (σχετικούς με το θέμα) υπουργούς ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Έχουν ήδη γίνει επίσης κοινωνοί του εθνικού αυτού προβλήματος (από τον ΣΕΒΓΑΠ) και οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναμένοντας τις άμεσες ενέργειές τους για να αποτρέψουν με κάθε τρόπο και μέσο το οποίο διαθέτουν την αποδοχή των συμφωνιών αυτών από την ελληνική πολιτεία και κατ’ επέκταση από την ΕΕ».

Ο ΣΕΒΓΑΠ κάνει έκκληση όχι μόνο προς όλους τους προαναφερθέντες αλλά και προς όλους τους Έλληνες πολίτες «να αντιδράσουν με κάθε τρόπο ώστε να αποσοβηθεί η μη αντιστρεπτή απώλεια της ταυτότητας του εθνικού μας αυτού προϊόντος (της φέτας) στις νέες αγορές που προσπαθεί να ανοίξει με τις συμφωνίες αυτές η ΕΕ. Είναι όχι μόνο ανάγκη αλλά και χρέος όλων των Ελλήνων να αντιδράσουμε ώστε να απαλείφει από τους όρους των συμφωνιών αυτών κάθε σημείο που δεν αναγνωρίζει πλήρως την ταυτότητα και την ονομασία της φέτας μόνον ως ελληνικού προϊόντος και μόνο με την πανευρωπαϊκά κατοχυρωμένη μοναδική του σύνθεση».

«Η πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας δεν θα έλθει από καμιά φορολογική πολιτική αλλά από την εκμετάλλευση του συνόλου αυτών των μικρών ή μεγάλων ευκαιριών που στην προκειμένη περίπτωση είναι απόλυτο δικαίωμα μας και όχι αντικείμενο συνδιαλλαγής ή διεκδίκησης» τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER