Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011 21:14

Σοβαρές ζημιές και όψιμη η φετινή παραγωγή σταφίδας

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σοβαρές ζημιές και όψιμη η φετινή παραγωγή σταφίδας

Οψιμη κατά 7 με 10 ημέρες και με σοβαρές ζημιές από τον περονόσπορο σε κάποιες περιοχές, είναι η φετινή παραγωγή σταφίδας στη Μεσσηνία. Εξαιτίας της οψιμότητας ο τρύγος στις περισσότερες περιοχές του νομού θα ξεκινήσει μετά το Δεκαπενταύγουστο. Οι παραγωγοί ελπίζουν και φέτος στην παρέμβαση της ΣΚΟΣ για να ανέβει η τιμή και να καλύψουν μέρος της απώλειας από τον περονόσπορο.
Ειδικότερα, μιλώντας με παραγωγούς - συνεταιριστές του νομού:
Ο Σταύρος Δημόπουλος, πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ομάδας Παραγωγών της ΕΑΣ από τη Λευκοχώρα, παρατήρησε ότι «είναι όψιμη η παραγωγή κατά 10 ημέρες, λόγω του καιρού. Οι σταφίδες έχουν πάθει μεγάλες ζημιές από τον περονόσπορο σε διάφορες περιοχές, με μεγαλύτερη στους Γαργαλιάνους. Θα είναι σίγουρα μειωμένη η παραγωγή». Οσον αφορά τις τιμές επεσήμανε ότι δεν ξέρουν ακόμα, «αλλά ελπίζουμε στη ΣΚΟΣ. Ελπίζουμε να είναι προς τα πάνω» και πρόσθεσε: «Λόγω της δαπάνης με τα σκληρά φάρμακα που χρειάστηκαν για τον περονόσπορο, οι παραγωγοί έχουν μπει σόλο μέσα. Οπωσδήποτε πρέπει να είναι παραπάνω η τιμή σε σχέση με πέρυσι. Είναι μεγάλο το κόστος των ψεκασμών. Και αυτό γιατί έγιναν 7 - 8 ψεκασμοί με πανάκριβα φάρμακα, λόγω του περονόσπορου. Το λογικό ήταν 3 - 4 ψεκασμοί με ήπια φάρμακα».
Ο Γιώργος Νικολόπουλος από το Αβραμιού μας ενημέρωσε ότι αύριο θα ξεκινήσει τον τρύγο και σημείωσε: «Είναι λίγο όψιμη η παραγωγή, θα πάμε 5 με 7 ημέρες πίσω. Θα είναι μειωμένη η παραγωγή από τον περονόσπορο. Είναι δύσκολη η χρονιά. Χρειάστηκε να επέμβουμε πολλές φορές με φάρμακα. Ανέβηκε το κόστος». Παρατήρησε πως δεν ξέρουν τι γίνεται με την τιμή και συμπλήρωσε: «Δε βλέπω να έχει γίνει κάτι με την κατ’ εξαίρεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τη σοβαρή ζημιά από τον περονόσπορο. Ελπίζουμε να είναι καλύτερη η τιμή, για να καλύψουμε τη μείωση της παραγωγής και το επιπλέον κόστος της καταπολέμησης του περονόσπορου».
Ο Γιώργος Λαζόγιαννης από την ευρύτερη περιοχή της Πύλου είπε ότι «είναι καλά τα σταφύλια στην περιοχή μας. Είναι καλή και μεγάλη η παραγωγή», αλλά παρατήρησε: «Ορισμένους παραγωγούς τούς έχει χτυπήσει ο περονόσπορος. Σε κάποιες περιοχές, όπως στο Σουληνάρι και στα Κρεμμύδια, οι σταφίδες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Η παραγωγή θα είναι μειωμένη.
Αυτά που έχουν μείνει, είναι καλά. Είναι πιο όψιμη η χρονιά. Μετά της Παναγίας θα ξεκινήσουν τα κτήματα που έχουν χτυπηθεί από τον περονόσπορο. Τα καλά κτήματα θα πάνε μετά τις 20 Αυγούστου».
Για τις τιμές επεσήμανε ότι «είμαστε τυχεροί που στο παιχνίδι έχει μπει η ΣΚΟΣ. Παρέλαβε τη σταφίδα στα 45 λεπτά και την πήγε στο 1,14 ευρώ. Και η σταφίδα είναι ελλειμματικό προϊόν. Ο κόσμος τελευταία στρέφεται προς τη σταφίδα, φυτεύοντας καινούργιες. Είναι καλό γιατί είχαμε πέσει στη μονοκαλλιέργεια της ελιάς, ενώ παλιότερα η σταφίδα ήταν το κύριο προϊόν».
Στην Κορώνη, την πιο πρώιμη περιοχή του νομού, έχει ξεκινήσει ο τρύγος. Ο Θεμιστοκλής Αποστολίδης ανέφερε με απογοήτευση ότι «πνέει τα λοίσθια η σταφίδα. Λίγα στρέμματα έχουν μείνει στην περιοχή. Κάθε χρόνο και χειρότερα. Η τιμή δεν αυξάνεται, ενώ λιπάσματα και φυτοφάρμακα πάνε στο Θεό. Δεν υπάρχει καμία κυβερνητική φροντίδα. Το εθνικό προϊόν το κατάντησαν ούτε για τα σκουπίδια. Η τιμή δεν καλύπτει το κόστος της παραγωγής». Παρατήρησε ότι στην περιοχή τους δεν είχαν ιδιαίτερες ζημιές από τον περονόσπορο και η παραγωγή θα είναι αυξημένη, όμως έχει ενστάσεις και δεν κρύβει τη δυσφορία του για την πορεία του προϊόντος τα τελευταία χρόνια: «Για την παρέμβαση της ΣΚΟΣ, στους στραβούς ο μονόφθαλμος βασιλεύει. Να πούμε θετική την παρέμβασή της, δεν μπορούμε. Σήμερα μια οικογένεια μπορεί να σπουδάσει τα παιδιά της από τη σταφίδα, όπως γινόταν παλιά; Αν το ελληνικό κράτος έφθασε εδώ που έφθασε με τους αγώνες του 1912 - ’13, από τη σταφίδα έφθασε. Αυτή χρηματοδότησε τους αγώνες».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER