Κυριακή, 03 Ιουλίου 2016 09:01

Πράσινο φως από τον υπουργείο για την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ΣΥΜΕΠΟΠ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου, στη συνάντηση που έγινε την Πέμπτη στο ΥΠΑΑΤ, ο ΣΥΜΕΠΟΠ με τη συμμετοχή μιας πολυπληθούς αντιπροσωπείας του, τεκμηρίωσε το ασύστατο των θέσεων όσων όλο αυτό τον καιρό προσπαθούσαν να υποστηρίξουν ως αθέμιτη τη χρήση του όρου «Καλαμάτα» εκ μέρους μόνο της Προστατευόμενης Ονομασίας ΠΟΠ και ως εκ τούτου την κατάργηση της ΠΟΠ. Αναγνώρισε βέβαια ότι είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι πρέπει να αποτελέσει στόχο της αγροτικής μας πολιτικής η αναζήτηση μιας καλύτερης και πιο αποτελεσματικής αξιοποίησης της υπόλοιπης παραγωγής της ποικιλίας Καλαμών. Υπογράμμισε δε ότι, εάν αντί μα ασχολούμαστε για 20 ολόκληρα χρόνια να οργανώνουμε πειρατικές επιδρομές κατάχρησης της ονομασίας Ελιές Καλαμάτας και μάχες για την κατάργησή της, αξιοποιούσαμε τον καιρό μας στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων (όπως εξάλλου έχουν κάνει πολλές φορές άλλες χώρες), ο τομέας της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμών δεν θα βρισκόταν στο σημερινό αδιέξοδο.

Ο ΣΥΜΕΠΟΠ απέκλεισε τη διεύρυνση της οριοθετημένης της ιστορικής περιοχής προέλευσης σε εθνικό επίπεδο , ή σχεδόν, λόγω έλλειψης του απαραίτητου ιστορικού δεσμού των νέων περιοχών. Διεύρυνση που οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί αποκλείουν. Η δε μετατροπή της σε Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη αφήνει εκτός της οριοθετημένης εθνικής ή μη γεωγραφικής ζώνης μια ή περισσότερες φάσεις της παραγωγικής αλυσίδας. Θεώρησε την ζητούμενη από κάποιους μετονομασία της ονομασίας, για να εμπορικοποιηθεί η χρήση του όρου Kalamata Olives, ως εσωτερικό άδειασμα της ΠΟΠ που καταλήγει στην πράξη στην κατάργηση της προστασίας. Υπογράμμισε δε ότι η ονομασία «Καλαμάτα» καθιερώθηκε κατά τους δυο προηγούμενους αιώνες με αναφορά στο λιμάνι των εξαγωγών κι όχι στην ποικιλία. Υπενθύμισε επ' αυτού ότι ακόμη και η ΕΕ διά στόματος του επιτρόπου Hogan απόκλεισε κατηγορηματικά ότι ο όρος αναφέρεται στην ποικιλία - και κάλεσε τους βιομήχανους εκτός οριοθετημένης περιοχής να σέβονται τον κανονισμό και να μην παρατυπούν.

Μπρος στο προβλεπόμενο διεθνές αρνητικό σενάριο που διαγράφεται με τις συμβάσεις ελευθέρωσης εμπορίου που υπογράφει η ΕΕ και οι οποίες ελαττώνουν ή εξαφανίζουν την προστασία της ονομασίας η κατοχύρωση της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» στις τρίτες χώρες, η κατοχύρωση της ΠΟΠ αυτής αποτελεί ένα σημαντικό όπλο θωράκισης της ευρωπαϊκής αγοράς 500 εκατομμυρίων καταναλωτών και ευνοεί τον ανταγωνισμό του ελληνικού προϊόντος. Είναι λοιπό εμφανές ότι το θέμα κατοχύρωσης της ΠΟΠ «Ελιάς Καλαμάτας» λαμβάνει εθνικές διαστάσεις και στη νέα κατάσταση. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΜΕΠΟΠ ζήτησε την άμεση εκκίνηση της εξέτασης της αίτησης του για τροποποίηση επικαιροποίησης των προδιαγραφών της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας», σημειώνοντας, επίσης, ότι με πρωτοβουλία και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αυτές τις ημέρες μια επιτροπή εργάζεται για την σύγκλιση όλων των απόψεων σε μια μόνο αίτηση - με στόχο το αναλλοίωτο της προστασίας της ονομασίας και την διερεύνηση της δυνατότητας επέκτασης σε γειτνιάζουσες περιοχές σε θέση να τεκμηριώσουν τον ιστορικό τους δεσμό με την ονομασία.

Ο υπουργός εκτίμησε τις προσπάθειες του του ΣΥΜΕΠΟΠ για την συμμετοχή όλων των παραγωγικών τάξεων στα συστήματα ποιότητας των παραδοσιακών μας προϊόντων και δεσμεύτηκε για την άμεση εκκίνηση της εξέτασης της αίτησης και της προώθησής της στην ΕΕ.