Σάββατο, 06 Αυγούστου 2016 18:02

Πολιτιστική κληρονομιά και τουριστική ανάπτυξη

Γράφτηκε από την
Πολιτιστική κληρονομιά και τουριστική ανάπτυξη

Του Δημήτρη Μανιάτη, προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Με αφορμή τη διάλεξη που διοργάνωσε στις 24 Ιουλίου 2016, στο προαύλιο του αρχοντικού Δαγρέ στο Αριοχώρι, ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αριοχωρίου, τον οποίο και συγχαίρω δημοσίως για την άρτια οργάνωση, με θέμα «Οι ανασκαφές της Αρχαίας Θουρίας - Το Ασκληπιείο» και ομιλήτρια την αρχαιολόγο δρ. Ξένια Αραπογιάννη, υπεύθυνη των ανασκαφών στην Αρχαία Θουρία από το 2007, η οποία με αυταπάρνηση και προσωπική εργασία συνεχίζει να φέρνει στο φως μοναδικά πολιτιστικά μνημεία, θα ήθελα να επισημάνω τη σπουδαιότητα που έχει για την ανάπτυξη μιας περιοχής η Πολιτιστική Κληρονομιά και ο Πολιτιστικός Τουρισμός, διότι το μέλλον, εκτός των άλλων δραστηριοτήτων, πρέπει να στηρίζεται και στον Πολιτιστικό Τουρισμό.

Πολιτιστικός Τουρισμός σημαίνει η περιήγηση με κεντρικό κίνητρο την επίσκεψη των πολιτιστικών μνημείων, όπως αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικά μνημεία, θρησκευτικά μνημεία κ.λπ.

Αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική μορφή τουρισμού αφού το πολιτιστικό κίνητρο ήταν και παραμένει ένας από τους κυριότερους λόγους ταξιδιών για τους τουρίστες σε παγκόσμιο επίπεδο και στην περίπτωση της Ελλάδας, ο συνδυασμός του αρχαιολογικού πλούτου αποτελεί διαχρονικά έναν από τους κυριότερους πόλους προσέλκυσης τουριστών στην χώρα και ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων τουριστικών προορισμών, ενώ συμβάλλει στην τοπική απασχόληση και ανάπτυξη μέσα από διάφορες οικονομικές δραστηριότητες. 

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα του Πολιτιστικού Τουρισμού:

- Είναι ανεξάρτητος από την εποχικότητα, καθώς δεν επηρεάζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες και συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

- Αναδεικνύει νέους προορισμούς σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές.

- Προσελκύει τουρίστες υψηλότερου εισοδήματος και μορφωτικού επιπέδου.

- Είναι φιλικός προς το φυσικό περιβάλλουν, σε αντίθεση προς τον μαζικό τουρισμό.

- Δημιουργεί νέες προοπτικές απασχόλησης για ειδικευμένο προσωπικό.

- Αποτελεί ένα από τα κυριότερα μέσα της σύγχρονης στρατηγικής για την αναζωογόνηση της περιφέρειας. 

Οι παγκόσμιοι οργανισμοί, όπως η UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, εντάσσουν τον Πολιτιστικό Τουρισμό στα προγράμματά τους, είτε ως τον κεντρικό τους στόχο, είτε για μια βιώσιμη ανάπτυξη με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο περιβάλλον και τους τοπικούς πληθυσμούς. 

Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε η σχέση Πολιτισμού – Τουρισμού να είναι αναπτυξιακή για τον τουρισμό και προστατευτική για τα πολιτιστικά αγαθά.

Πρωταρχικής σημασίας στην κατεύθυνση ανάπτυξης του Πολιτιστικού Τουρισμού είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν ενώσεις και πολιτιστικοί σύλλογοι,

Είναι ανάγκη ο δήμος ή και οι όμοροι Δήμοι να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρέχουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και ειδικότερα αυτά που αφορούν τον πολιτισμό και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, διότι αυτή είναι και η επίσημη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ομως η διαχείριση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι και ζήτημα πολιτικών επιλογών και αποφάσεων.

Ο Πολιτιστικός Τουρισμός δεν περιορίζεται στον θαυμασμό μόνο των αρχαιοτήτων μιας περιοχής, αλλά ταυτόχρονα επεκτείνεται και στην κατανόηση του τρόπου σκέψης των κατοίκων της περιοχής και την άμεση επαφή τους με τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμά τους. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύθηκε τον Μάρτιο του 2010 για την εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής της Ευρώπης 2020, εστιάζοντας στην έξυπνη, βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς, διότι ο πολιτισμός μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και να αποτελέσει συνδετικό κρίκο μεταξύ των λαών της Ευρώπης.

Ηρθε η ώρα να επενδύσουμε ως κράτος σε μη ρυπογόνες δραστηριότητες και κυρίως στον Πολιτισμό, έναν τομέα αναπτυξιακό, τομέα που αποδεδειγμένα αποδίδει και μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη και πολιτιστική αναβάθμιση μιας περιοχής.


NEWSLETTER